Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού Ευόσμου με αφορμή την συζήτηση-ημερίδα την οποία διοργάνωσε η παράταξη του κ. Σωτηράκη για τις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις»:
«Σε Ημερίδα – Συζήτηση προχωρά η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοβουλία Κορδελιού Ευόσμου», επικεφαλής της οποίας είναι ο Κ. Σωτηράκης, με θέμα «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή κρίσης»!! Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η έναρξη της συζήτησης, με πλάγιο τρόπο, σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) από απολυμένους συμβασιούχους, ως λύση για τη λειτουργία υπηρεσιών των δήμων. Η συζήτηση αυτή γίνεται με παρότρυνση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και έχει ως σκοπό να κάνει τους απολυμένους συμβασιούχους να λειτουργήσουν ως εργολάβοι, μοιράζοντας τα «έσοδα» (βλ. τροφεία) της «επιχείρησης».
Αλλά τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις»;
Σχεδόν 650 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Το γεγονός ότι στις αρχές του χρόνου ήταν περίπου 400 δείχνει το ρυθμό εμφάνισής τους, καθώς μέσα σε λιγότερο από χρόνο αυξήθηκαν πάνω από 60%.
Στην πλειοψηφία τους έχουν προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με δήμους για την παροχή υπηρεσιών κατά βάση κοινωνικού χαρακτήρα (παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, Πολιτισμός, Αθλητισμός). Ωστόσο, από το νόμο, μια ΚοινΣΕπ μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή να ασκεί η ίδια επαγγελματική δραστηριότητα με ευέλικτες σχέσεις και μισθοί πείνας.
Οι ΚοινΣΕπ νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη»). Οι θιασώτες της «κοινωνικής οικονομίας» ή του «τρίτου τομέα της οικονομίας» προπαγανδίζουν μια «νησίδα» ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η κατεύθυνση, που δόθηκε, ήταν να δημιουργηθεί «το κράτος, το οποίο ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον, αντί του κράτους που χορηγεί κοινωνικές παροχές», ενώ υπογραμμίστηκε και η συμβολή της στην «κοινωνική συνοχή». Δηλαδή, το κράτος απλά καθορίζει ποιοι και πώς θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, αφού το ίδιο σταματά να το κάνει. Την «κοινωνική οικονομία» υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ («αλληλέγγυα οικονομία») ως βασική μορφή στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» που προτείνει, για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη και την ανακύκλωση της ανεργίας.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι νέο «φρούτο». Χρόνια τώρα προωθούνται συστηματικά στην ΕΕ. Και σε συνθήκες υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, και τώρα, που, με πρόσχημα την κρίση οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές επιταχύνονται.
Όπου δοκιμάστηκαν μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Η κίνηση της παράταξης Σωτηράκη δίκαια την αναδεικνύει σε «Λαγό» της κυβέρνησης. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους του δήμου μας να παλέψουμε για πλήρη, στα πλαίσια των αναγκών, επιχορήγηση του Δήμου από την κυβέρνηση, με σκοπό την δωρεάν παροχή των υπηρεσιών, με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα κι όχι σύγχρονους σκλάβους όπως τους θέλουν όσοι προωθούν τέτοιες δραστηριότητες σαν τις «ΚοινΣΕπ».
Λεωνίδας Ναθαναηλίδης – Λουκάς Στεφανίδης»