Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜεγάλη κόντρα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Μεγάλη κόντρα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

kratiko-theatro-boreiou-ellados
Παρά τη βάφτιση του «διαζυγίου» μεταξύ ΥΠΠΟ και καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ σε «βελούδινο», επήλθε η ρήξη. Με σκληρή επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, αποχωρεί και τυπικά από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) ο Γιάννης Βούρος, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι του ζητήθηκε να παραποιήσει την ημερομηνία κατάθεσης της παραίτησής του, ενώ χαρακτηρίζει κίβδηλο το ΦΕΚ με το οποίο λύεται η σύμβασή του με το ΚΘΒΕ.

Aμεση υπήρξε η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Ν. Ξυδάκη, με την οποία επικαλείται «τη δυνατότητα που δίνει προσφάτως ψηφισθείς νόμος», αλλά εκείνος προτίμησε και ήλπισε στη «συναίνεση από την ακαριαία αποπομπή ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, άνευ προειδοποιήσεως και άνευ αιτιολογήσεως», ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή για «προεκλογικά πυροτεχνήματα».

Ο Γ. Βούρος ξεκινάει την επιστολή του χαρακτηρίζοντας τον Ν. Ξυδάκη «υπουργό των προγραφών, των απολύσεων και των διορισμών, του νόμου που στραγγαλίζει τον Κινηματογράφο, της απαξίωσης του πολύτιμου πνεύμονα των επιχορηγούμενων θιάσων, της εμπάθειας, του σνομπισμού, της προχειρότητας και της βιασύνης, του ερασιτεχνισμού, του αυταρχισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Στη μία και μοναδική εικοσάλεπτη συνάντηση που είχαμε στις 31 Μάρτη 2015 στο γραφείο σας, εγώ πρώτος, προκειμένου να διευκολύνω τον όποιο προγραμματισμό η όποιο σχέδιο είχατε για το ΚΘΒΕ, πρότεινα να αποχωρήσω οικειοθελώς. Αντί αυτού, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παραμονή μου στη θέση μου, προτείνοντάς μου παράλληλα τη συρρίκνωση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κάτι που συζητήσατε στη συνέχεια επανειλημμένως και με τα σωματεία των εργαζομένων».

«Παράλληλα, στις Επίκαιρες Ερωτήσεις που δεχτήκατε στη Βουλή από βουλευτές, αποτυπώθηκε στις απαντήσεις σας ανάγλυφα η αποψιλωτική διάθεση που δείξατε ευθύς εξαρχής για το συγκεκριμένο θεατρικό Οργανισμό». Στη συνέχεια αναφέρει: «Όταν την περασμένη βδομάδα μου προτείνατε να παραιτηθώ, αποδέχτηκα αμέσως και αδιαμαρτύρητα το αίτημά σας, ζητώντας μονό προθεσμία μερικών ήμερων, προκειμένου να ταχτοποιηθούν εκκρεμότητες που εξυπηρετούσαν το ήδη διαμορφωμένο ρεπερτόριο της ερχόμενης περιόδου. Συμφωνήσαμε και σε αυτό. Όπως συμφώνησα και στην πρόταση της νομικής συμβούλου σας, κ. Παπανικολάου, να υπάρξει και γραπτή παραίτησή μου, για να εμφανιστεί το υπουργείο και νομικά καλυμμένο. Η διαφωνία προέκυψε όταν μου επιβλήθηκε να παραποιήσω την ημερομηνία κατάθεσης της παραίτησής μου. Τότε, κύριε υπουργέ, καταλαμβάνεστε και πάλι από τη δαιμονική επενέργεια της προχειρότητας, του άκρατου αυταρχισμού, της βιασύνης και του ερασιτεχνισμού – τα μοναδικά διακριτικά στοιχειά της υπουργικής σας θητείας πανταχόθεν ορατά – και σπεύδετε να ανασύρετε παράνομα και ανήθικα προσωπική επιστολή παραίτησής μου προς τον τέως υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, μιας προηγούμενης κυβέρνησης, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, το Δεκέμβρη του 2014, η οποία, προς ενημέρωσή σας, δεν έγινε ποτέ αποδεκτή».

Και καταλήγει ο Γ. Βούρος: «Θα συναντηθούμε σε άλλες αίθουσες, εκεί που αποκαθίσταται το δίκαιο και το ηθικό, διεκδικώντας το ελάχιστο δείγμα σεβασμού που οφείλουμε στους θεσμούς».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, γενικολογώντας, αφήνει απλά υπονοούμενα. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Το ΚΘΒΕ πράγματι υποφέρει, το παρακολουθούμε με έγνοια και αγωνία και έμπρακτη φροντίδα. Αλλά τα δεινά του δε γεννήθηκαν το Φλεβάρη, όταν υπογράψαμε την πρώτη δόση της επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό του 2015. Τα δεινά γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε δύο εκ των οποίων διευθυντής ήταν ο κ. Βούρος». Τέλος, σημειώνει ότι «διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο θα παραγγείλει η νέα διοίκηση του Θεάτρου, για να εξακριβωθεί πώς και επί ποίων δημιουργήθηκε το οικονομικό ναυάγιο του ΚΘΒΕ με χρέη της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ