Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤο 2020 η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης

Το 2020 η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης

thessalonikh-metro

Την επανέναρξη των εργασιών στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, την ενεργοποίηση της συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών και την πλήρη επανεκκίνηση του έργου μέχρι την 1η Φλεβάρη, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερώσει τους φορείς της πόλης για τις εξελίξεις στο πολύπαθο έργο.

Με βάση τα νέα χρονοδιαγράμματα, η πρώτη φάση του έργου που αφορά το μεγαλύτερο μέρος των έργων πολιτικού μηχανικού, θα ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2017, ενώ αναφέρεται ότι το έργο θα παραδοθεί προς χρήση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ανάδοχο κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ, «Impregilo», «Ansaldo», «Seli» και «Ansaldobreda» (AIASA) υπογράφηκε τον Απρίλη του 2006 και προβλεπόταν χρόνος περάτωσης το 2012, με προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Ιούνη του 2006, με πρώιμη μελέτη και με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή». Το 2012 συμφωνήθηκε τετραετής παράταση και ολοκλήρωση του έργου το 2016. Τώρα παραπέμπεται στο 2020…

Το έργο παραμένει στάσιμο εδώ και ένα χρόνο, μετά την αίτηση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας για διάλυση της σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση και με τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων μέσα στην οποία εντάσσεται και η ανάθεση των δημόσιων έργων σε ιδιώτες εργολάβους, η οποία συνεχίζεται και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κατασκευή των έργων χωρίς το κόστος τους να εκτιναχθεί στα ύψη, χωρίς να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτά, αλλά και τις αρχαιότητες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είπε ο υπουργός, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας που έχουν αναλάβει την κατασκευή του μετρό ολοκληρώθηκε και συμφωνήθηκε ότι θα γίνουν αμοιβαία σεβαστές οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων στα οποία έχει προσφύγει η ανάδοχος του έργου, διεκδικώντας περίπου 1 δισ. ευρώ επιπλέον από την αρχική σύμβαση. Μέχρι τώρα έχουν εκδικαστεί διεκδικήσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ και έχουν αναγνωριστεί στην ανάδοχο περίπου 80 εκατ. ευρώ. Επιχειρώντας να καθησυχάσει ότι το Δημόσιο δε θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον υπέρογκα ποσά στην ανάδοχο, μέσω των διαιτητικών δικαστηρίων, ο Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι την εκδίκαση της μιας μεγάλης διαιτησίας, με την οποία η κοινοπραξία διεκδικεί περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, θα αναλάβει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, είπε πως τα διαιτητικά δικαστήρια θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2016. Στη συνέχεια, η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα άρει την αίτηση διάλυσης της σύμβασης που έχει καταθέσει από το Δεκέμβρη του 2014 και το Δημόσιο θα άρει τις αμφισβητήσεις του προς τις διαιτητικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, στην κατασκευή της κεντρικής γραμμής του έργου, ως υπερεργολάβος, μπήκε η εταιρεία «Ακτωρ» (τον τελευταίο χρόνο είχε μπει στο σχήμα ως σύμβουλος των τραπεζών), που έχει αναλάβει και την κατασκευή της επέκτασης προς την Καλαμαριά.

Προαναγγελία για… «εξορθολογισμό» των μισθών των εργαζομένων

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των εργαζομένων, ο υπουργός προανήγγειλε επαναπρόσληψή τους, αλλά με νέους όρους και μείωση μισθών. Είπε ότι «οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, θα επανέλθουν στις δουλειές τους και οι μισθοί δε θα είναι με το διαλυμένο εργασιακό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα». Εσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι «θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός και των μισθών».

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι απολύσεις και των τελευταίων εργαζομένων που απέμειναν στο έργο. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως θα επαναπροσληφθούν στις αρχές Γενάρη από τον νέο υπερεργολάβο.

«Θολό» άφησε το τοπίο ο υπουργός σε ό,τι αφορά την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλου». Θυμίζουμε ότι η τελευταία απόφαση του ΚΑΣ αναιρεί την προηγούμενη, που μιλούσε για απόσπαση και επανατοποθέτηση και προβλέπει διατήρηση των αρχαίων και ανάδειξή τους κατά χώραν. Ο υπουργός «συνέστησε» να «σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον τρόπο που θα γίνει ο σταθμός» και ανέφερε πως υπάρχουν ικανοί αρχαιολόγοι και μηχανικοί, οι οποίοι μέσα στο χρονοδιάγραμμα θα υποδείξουν τις λύσεις ώστε και τα αρχαία να αναδειχθούν και ο σταθμός να γίνει. Διαβεβαίωσε ότι το 2020 το μετρό θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί προς χρήση μαζί με το σταθμό της Βενιζέλου. Παράλληλα, με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΑΣ για το σταθμό «Βενιζέλου», άφησε αιχμές για τη δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία του.

Στα αιτήματα φορέων των εμπόρων για μέτρα στήριξης των «μετρόπληκτων», ο υπουργός είπε πως δε βλέπει να υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επέκταση του μετρό για τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, παρέπεμψε στο μέλλον και «έδειξε» κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ