Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού – Ευόσμου για το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην περιοχή το οποίο όπως τονίζει δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεκομμένα από τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:
«Το περιβάλλον βρίσκεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στο στόχαστρο της ολομέτωπης επίθεσης κατά των λαϊκών αναγκών για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της υγείας, παιδείας, της αποδιάρθρωσης και περιορισμού των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Με την Θεσσαλονίκη να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην μόλυνση, η δυτική Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα ο δήμος μας κρατούν τα πρωτεία της αρνητικής αυτής κατάστασης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και με την παρούσα και με την προηγούμενη διοίκηση ζητώντας να παρθούν πρωτοβουλίες. Η προηγούμενη διοίκηση δεν έθετε καν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τις οχλήσεις μας, λέγοντας πάντα πως το θέμα θέλει περισσότερη διερεύνηση, παρά τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου του Εύοσμου. Η σημερινή διοίκηση με την ανάληψη των καθηκόντων της αποδέχτηκε και υπερψήφισε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την μόλυνση, χωρίς όμως να δεσμευτεί για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξει με βάσει την εν λόγω πρόταση.
Μετά από οχλήσεις δημοτών, λόγω της καθημερινής δυσοσμίας, ιδιαίτερα στην δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, η διοίκηση του δήμου έκανε κινήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Αδιαμφισβήτητη μαρτυρία αυτού του γεγονότος αποτελεί η μήνυση κατά άγνωστου που κατέθεσε, αποδεχόμενη αφενός την άποψη της αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης ότι η οσμή προέρχεται από τη … θάλασσα και αφετέρου γιατί δεν έκανε καμιά κίνηση όταν η περιφέρεια ακύρωσε το έργο της διενέργειας μετρήσεων εξειδικευμένων ουσιών με χαρακτηριστική οσμή, την οποία θα διεξήγε το πανεπιστήμιο.
Περιφέρεια και δήμος αποτελούν γρανάζι της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής. Η συνέχεια του κράτους σε τοπικό επίπεδο. Η περιφέρεια έχοντας την ευθύνη για τον έλεγχο των μεγάλων βιομηχανιών δεν είναι στελεχωμένη με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Το πανεπιστήμιο που τον έχει πρέπει να πληρωθεί για να διενεργήσει οποιοδήποτε έλεγχο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Η επίλυσή του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Απαιτεί την καθοριστική παρέμβαση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος».