Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πλήθος κόσμου κατέκλισε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Εύοσμο για να χαιρετήσει για τελευταία φορά τον επί 16 χρόνια αγωνιστή δήμαρχο του Ευόσμου Σταμάτη Διονυσίου.
Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν ο ιερέας του ναού και ο νυν δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου. Ο παπα – Γιώργης μίλησε για τον Σταμάτη Διονυσίου ως πραγματικό αγωνιστή που πλήρωσε το τίμημα της συνέπειάς του με φυλακές και εξορίες. Ο δήμαρχος, Πέτρος Σούλας, αναφέρθηκε στον Σταμάτη Διονυσίου, ως τον άνθρωπο που άλλαξε την όψη του Ευόσμου, αφού ο Σταμάτης παρέλαβε ένα χωριό και παρέδωσε μια πολιτεία. Ο δήμαρχος, Πέτρος Σούλας, δεν ξέχασε να κάνει αναφορά στην απλότητα του Σταμάτη Διονυσίου, ο οποίος ζητούσε από τους δημότες να του απευθύνονται με το μικρό του όνομα.
Εκ μέρους του κόμματος του Σταμάτη Διονυσίου, του ΚΚΕ, τον κομμουνιστή δήμαρχο αποχαιρέτησε εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στους αγώνες του αγωνιστή δημάρχου, καθώς και στην παρακαταθήκη που άφησε στις επόμενες γενιές, μια παρακαταθήκη βαριά αλλά τίμια, μια παρακαταθήκη αγώνα και θυσίας.
Ο Σταμάτης Διονυσίου γεννήθηκε το 1932 στον Εύοσμο. Για πρώτη φορά συνελήφθη το 1954 προληπτικά λόγω της επισκέψεως του Τίτο στη Θεσσαλονίκη και του φόβου πρόκλησης επεισοδίων. Την περίοδο εκείνη ο Σταμάτης Διονυσίου δούλευε ως λογιστής και είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που συνέβη όταν το αφεντικό του πήγε για να τον απελευθερώσει από την Ασφάλεια. Εκεί μπροστά στο αφεντικό του, ο διοικητής του τμήματος τον ρώτησε γιατί πήγε στην ΕΔΑ κι εκείνος απάντησε «για να μην με κλέβουν»! Τον ρώτησε τότε το αφεντικό του αν πιστεύει ότι τον κλέβει και ο Σταμάτης Διονυσίου απάντησε ότι «σε βάζουν οι άλλοι να με κλέβεις»! Μετά από αυτήν την απάντηση ο διοικητής επισήμανε ότι είναι αμετανόητος! Απελευθερώθηκε σε δέκα μέρες.
Το 1954 και ενώ ήταν μέλος της ΕΔΑ, έκανε την στρατιωτική του θητεία άοπλος, σε τάγμα ανεπιθύμητων στα Γιάννενα, παραμένοντας σ’ όλη τη θητεία του σε αντίσκηνο.
Το 1962 συνελήφθη και πάλι για λίγες ημέρες προκειμένου να εκφοβιστεί.
Το 1967 συνελήφθη και βασανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ευόσμου. Μετά έξι μέρες βασανιστηρίων εκτοπίστηκε στη Γιούρα μαζί με άλλους αγωνιστές. Αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας και έμεινε στη Γιούρα μέχρι τον Αύγουστο του 1970, οπότε και απολύθηκε. Συνέχισε την αγωνιστική του δράση και κατά τη διάρκεια της χούντας, κορύφωση της οποίας ήταν η ύψωση πανό εναντίον της χούντας.
Από το 1974 ο Σταμάτης Διονυσίου έγινε μέλος του ΚΚΕ.
Ο Σταμάτης Διονυσίου διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος από το 1959 έως το 1967, έτος κατά το οποίο παύτηκε από τη χούντα. Με την μεταπολίτευση εκλέχτηκε πρώτος δήμαρχος του Ευόσμου, αφού η κοινότητα έγινε δήμος, θέση την οποία διατήρησε για 4 θητείες. Ο Σταμάτης Διονυσίου, με την αγωνιστική παράταξή του, άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον δήμο του Ευόσμου, τον οποίον μετέτρεψαν από λασποχώρι σε μια σύγχρονη ρυμοτομημένη πόλη με όλες τις υποδομές. Ο Σταμάτης Διονυσίου έμπαινε μπροστά σε όλα τα έργα προόδου για την πόλη και δεν δίσταζε να συγκρουστεί με όποιον χρειαζόταν για το συμφέρον των δημοτών του. Όλα τα έργα στη θητεία του Σταμάτη Διονυσίου, έργα για τα οποία ακόμα μιλάει ολόκληρος ο δήμος, έγιναν με αυτεπιστασία, έγιναν δηλαδή με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον δήμο και με τον καλύτερο τρόπο.