Ερώτηση κατατέθηκε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών για την αξιοποίηση και χρήση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα.
Το κείμενο της Ερώτησης, αναφέρει:
«Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει το πρώην στρατοπέδο Ζιάκα στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΚΑΘ Α.Ε.), με σκοπό την εγκατάσταση κέντρου logistics, συνάντησε, εύλογα, την κατηγορηματική αντίθεση της διοίκησης του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, και των ίδιων των κατοίκων του, που έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.
Να σημειωθεί πως:
- Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης (ν.1561/85, ΦΕΚ 148/Α/6-9-1985) και ειδικότερα στο άρθρο 14,παρ. 3.1.8. αναφέρονταν «Για την ποιοτική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης προωθούνται οι πιο κάτω ποιοτικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας:…Η εξασφάλιση ελεύθερων χώρων από απομάκρυνση στρατοπέδων, παλιών βιομηχανιών κ.λπ.».
- Στην πρόταση δε σχεδίου νόμου για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που εγκρίθηκε με την υπ’αριθ.. 3/15/14-9-2013 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡ.ΘΕ. και στη συνέχεια υποβλήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με το 1143/1-10-2013 έγγραφο του ΟΡ.ΘΕ., αναφέρονταν ότι: «Ανασυντάσσονται οι ελεύθεροι χώροι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης μέσα από:…“ Την ένταξη των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός ή στις παρυφές του ΠΣΘ στο δίκτυο ελεύθερων χώρων με κύρια και κατά προτεραιότητα χρήση το αστικό πράσινο». «Στις βορειοδυτικές συνοικίες του ΠΣΘ προωθείται πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης, που περιλαμβάνει την προστασία και ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, ιστορικών, αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών τους, συνοδεύεται με μέτρα και επεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, και αναφέρεται ειδικότερα: στην εφαρμογή προγράμματος ανάπλασης στο υφιστάμενο, αξιόλογο, εδαφικό απόθεμα το οποίο περιλαμβάνει τα παλιά στρατόπεδα (Παύλου Μελά, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Ζιάκα και Καρατάσιου, συνολικής επιφάνειας 175 εκταρίων, όπου διασώζονται και κτίσματα της αρχικής εγκατάστασης), τις αδρανείς βιομηχανικές εγκαταστάσεις (ΑΓΝΟ, Φιλίππου, περιοχή Μενεμένης, κ.ά.) και αδόμητες εκτάσεις οργανισμών και δημοσίων φορέων, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αποθέματος και την απόδοση νέων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στη δυτική πόλη».
Παρόλα τα παραπάνω, κάτοικοι και δήμος με βάση τις ανακοινωμένες προθέσεις του υπ. Εθνικής Άμυνας βρίσκονται και πάλι μπροστά σε ένα ακόμη εμπαιγμό.
Επειδή οι απαιτήσεις κατοίκων και δήμου και καίριες είναι και βάσιμες για την περιοχή και τα στρατόπεδα και οι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν στην περιοχή, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σαν χώροι πρασίνου υπερτοπικού οικολογικού χαρακτήρα. Ως χώροι πολλαπλών περιβαλλοντικών και οικολογικών δραστηριοτήτων, ώστε να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην άμβλυνση των σοβαρών προβλημάτων ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι περιοχές των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Εξασφαλίζοντας τη χρήση και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να παρέμβει άμεσα για την αποτροπή τέτοιων αρνητικών για την περιοχή σχεδιασμών και εξελίξεων.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί:
Η απαίτηση των κατοίκων και των τοπικών φορέων της περιοχής για αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα σαν χώρο πρασίνου υπερτοπικού οικολογικού χαρακτήρα και χώρου πολλαπλών περιβαλλοντικών οικολογικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που τόσο ανάγκη έχει η ευρύτερη περιοχή».
Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.