Αγωνιστική κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας στην Κεντρική Μακεδονία οργανώνουν εργατικά σωματεία την Τετάρτη 20/6, στις 10 π.μ., έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων Θεαγένειου και ΑΧΕΠΑ, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Χημικής Βιομηχανίας και Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης.
Στο ψήφισμα των Σωματείων περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, με τις ουρές στις εφημερίες, στις λίστες χειρουργείων και θεραπειών, στις διαγνωστικές εξετάσεις λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με την πάθηση, στα νοσοκομεία της περιοχής, μπορεί να φτάσει για χειρουργικό περιστατικό τα 2 χρόνια, ενώ για τακτικά ιατρεία τους 15 μήνες. (…) Οι κάτοικοι των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναγκάζονται στην εσωτερική μετανάστευση στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή στον ιδιωτικό τομέα, με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, όταν στον τόπο τους δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δημόσιες μονάδες Υγείας. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζουν την εντατικοποίηση της δουλειάς με τα εξαντλητικά ωράρια, τα χρωστούμενα ρεπό, τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, τους πετσοκομμένους μισθούς, την αύξηση των χρόνων δουλειάς μέχρι και τα 67. Μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι κενές θέσεις του προσωπικού ξεπερνούν τις 2.500».
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις περιβόητες ΤΟΜΥ που έχουν αρχίσει να λειτουργούν: Η λειτουργία στις περισσότερες, αναφέρεται, «γίνεται από το μεσημέρι και μετά (στη Δυτική Θεσσαλονίκη έως τις 21.00 και Ανατολική Θεσσαλονίκη έως τις 22.00). Ουσιαστικά λειτουργούν μέσα στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ και άρα δεν γίνονται τα αντίστοιχα ιατρεία εκείνη την ώρα. Στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης μέχρι την Παρασκευή 8/6 δεν είχε τακτοποιηθεί το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».
Στην ιδιωτική υγεία, «οι μειώσεις των μισθών από το 2011 αγγίζουν το 45%. Η απληρωσιά ζει και βασιλεύει με χρωστούμενα πολλών μηνών. Το κλίμα της τρομοκρατίας έχει ενταθεί, με την εργοδοσία να προβαίνει σε παρακολούθηση και απολύσεις προσωπικού. Οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών σε πολλούς χώρους είναι άθλιες, όπως και αυτές της νοσηλείας των ασθενών. Οι υποστελεχωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας επισφραγίζουν την ανοχή και συνενοχή του κράτους σ’ αυτά τα φαινόμενα».
Κόντρα σε αυτήν την πολιτική, τα Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να παλέψουν, μεταξύ άλλων, για: Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και παροχή όλων των υπηρεσιών αποκλειστικά από το κράτος, δωρεάν σε όλους, χωρίς πλαφόν και περικοπές. Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με παντός είδους προσωρινή απασχόληση. Δημόσια ΠΦΥ, προσανατολισμένη στην πρόληψη. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ κ.ά.