Τη «στρατηγική σημασία» που έχουν για τις ΗΠΑ η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα ως πύλη για την ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων υπογράμμισε, για μια ακόμα φορά, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, ενόψει της 83ης ΔΕΘ και της παρουσίας σε αυτήν των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας.
Όπως ανακοινώθηκε, στη φετινή ΔΕΘ θα συμμετάσχουν 52 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, ενώ θα υπάρξει και υψηλή κυβερνητική εκπροσώπηση των ΗΠΑ. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Μάικ Πενς, ή ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ενώ έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια ακόμη και για συμμετοχή του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις μεγαλώνουν, ενισχύονται σταθερά, καθώς «οι επενδυτές ακολουθούν την ανάπτυξη» και το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργεί ευκαιρίες για νέες επενδύσεις. Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι έχει φύγει ο φόβος του «Grexit» αλλά και στο ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ενώ μίλησε για τις νέες επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα στον τομέα του Τουρισμού. Ειδική αναφορά έκανε, για μια ακόμα φορά, στο έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον που υπάρχει στον ενεργειακό τομέα, με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης και τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό IGB, αλλά και τη συμμετοχή της «ExxonMobil» στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, αποτυπώνοντας τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης μίλησε για τις «δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να καταστεί κόμβος Ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών», σημειώνοντας επίσης ότι η ΔΕΘ πραγματοποιείται «σε μια θετική περίοδο για την ελληνική οικονομία, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης». Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, είπε ότι η συμμετοχή αμερικανικών επιχειρήσεων στη ΔΕΘ δίνει έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία.