Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑθλητισμόςΟι προπονητές ποδοσφαίρου με πτυχίο πανεπιστημίου στην Ελλάδα δεν μπορούν να είναι...

Οι προπονητές ποδοσφαίρου με πτυχίο πανεπιστημίου στην Ελλάδα δεν μπορούν να είναι προπονητές!

Αποκλεισμένοι από το αντικείμενο που σπούδασαν συνεχίζουν να βρίσκονται οι πτυχιούχοι των Σχολών Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου (ΣΕΦΑΑ) με δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου, αφού το υπάρχον καθεστώς ορίζει ως βασική προϋπόθεση για εργασία σε κάθε ομάδα (ακόμα και στις ακαδημίες μικρότερων κατηγοριών) μόνο την απόκτηση διπλώματος από τα σεμινάρια προπονητικής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Σεμινάρια στα οποία η συμμετοχή απαιτεί και αντίστοιχο κόστος για όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν, με διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Η διαδικασία αυτή, μάλιστα, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις – π.χ. ενασχόληση με τις μικρές ηλικίες – εγείρει μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων για το κατά πόσο μπορούν τα ολιγοήμερα σεμινάρια να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για να γίνει σωστή δουλειά.

Οι προπονητές ποδοσφαίρου με πτυχίο πανεπιστημίου «δεν υπάρχουν». Αυτήν τη στιγμή, για να κάτσει κάποιος ως προπονητής στον πάγκο μιας ομάδας, ακόμα και στην πιο χαμηλή κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θα πρέπει να έχει περάσει από σεμιναριακού τύπου «σχολές» που διοργανώνει η ΕΠΟ, ενώ το «iso» που έχει η ΕΠΟ δεν αναφέρει πουθενά ότι μπορεί να δημιουργήσει σχολή για οτιδήποτε. Φυσικά, το κόστος συμμετοχής σε αυτές τις «σχολές» είναι ιδιαίτερα υψηλό, και μάλιστα αυξάνεται με τη διαβάθμιση των διπλωμάτων και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 8.000 ευρώ μόνο για τα παράβολα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος μετακινήσεων και διαμονής, αφού τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις στην ελληνική επικράτεια. Ας σημειωθεί εδώ ότι στη Γερμανία, με υψηλότερο οικονομικό επίπεδο, το κόστος απόκτησης άδειας προπονητικής «UEFA A» είναι μόνο 175 ευρώ, όταν εδώ για το αντίστοιχο δίπλωμα είναι 1.500 ευρώ.

Ουσιαστικά η όλη κατάσταση αναγκάζει τους προπονητές ποδοσφαίρου με πτυχίο πανεπιστημίου, προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν, να πληρώσουν αυτό το ποσό για να παρακολουθήσουν κάποιες ώρες και να διδαχθούν μέσα από αυτά τα σεμινάρια όλα όσα έμαθαν για την προπονητική μέσα από 4 εξάμηνα στο μάθημα του ποδοσφαίρου και μέσα από άλλα 4 εξάμηνα στην κύρια ειδικότητα, με πάνω από 2.000 διδακτικές ώρες στο σύνολο. Όλα αυτά ενώ υπάρχει νόμος του κράτους που δηλώνει ρητά ότι οι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ είναι νόμιμοι προπονητές και, με την άδεια άσκησης επαγγέλματος που η ΓΓΑ εκδίδει στους απόφοιτους με ειδικότητα το ποδόσφαιρο από την ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα, επιτρέπει να είναι προπονητές σε ομάδες όλων των κατηγοριών του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Όλα αυτά συμβαίνουν για το κέρδος, για το χρήμα. Για παράδειγμα, οι πρώτες «σχολές» – σεμινάρια ξεκίνησαν με χαμηλότερο δίπλωμα το «UEFA B» και ανώτερο το «UEFA Pro», και αφού είδαν ότι υπήρχε ζήτηση, δημιούργησαν και «σχολή» «UEFA C», που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα. Είναι ένα δίπλωμα που αφορά τις ευαίσθητες ηλικίες των ακαδημιών ποδοσφαίρου, και για τη συμμετοχή στη «σχολή» απαιτείται μόνο απολυτήριο Γυμνασίου, και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνει, τουλάχιστον στα πρώτα σεμινάρια, ούτε 1 ώρα παιδαγωγική στη διδακτική της ύλη. Δίνουν δηλαδή μια πιστοποίηση σε κάποιον για να προπονεί παιδιά χωρίς να τον εκπαιδεύουν πώς να φερθεί στα παιδιά, και αυτό βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο από τη φυσική εξέλιξη της απληστίας του κέρδους, που στο τέλος γίνεται επικίνδυνη για την ασφάλεια των νεαρών ποδοσφαιριστών.

Φαντάζει ως αστείο ή φάρσα, ακόμα και έχοντας πλέον κάποιες ώρες παιδαγωγική στις σχολές, όχι απλά να εξισώνουν τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο αλλά να μην τους επιτρέπουν, με 2 χρόνια εκπαίδευσης και πρακτικής σε σχολεία της παιδαγωγικής και προπονητικής, να διδάξουν σε παιδιά το ποδόσφαιρο. Δεν είναι όμως καθόλου αστείο ή φάρσα όταν τίθεται θέμα ασφάλειας των παιδιών και δημιουργίας όχι μόνο καλών και υγιών αθλητών αλλά και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές όπως της Θεσσαλονίκης, των Τρικάλων και της Κομοτηνής, που δίνουν σε κάποιους απόφοιτους – τους «άριστους» – το «UEFA C» ή «B» και τους υπόλοιπους τους οδηγούν στις «σχολές» να πληρώσουν το αντίτιμο του κάθε διπλώματος. Από την άλλη, η ΣΕΦΑΑ Αθηνών δεν ακολουθεί την ίδια τακτική. Ωστόσο, δέχεται πιέσεις, να δώσει έστω σε κάποιους απόφοιτους της ειδικότητας το «UEFA C».

Ο αποκλεισμός των καθηγητών Φυσικής Αγωγής – προπονητών είναι η απόλυτη απαξίωση ενός επιστήμονα που διάβασε και μόχθησει και μάλιστα με την αντιδεοντολογική στάση καθηγητών των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού οι οποίοι διδάσκουν στα σεμινάρια της ΕΠΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ