Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΨηφίστηκε ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός στο δήμο Θεσσαλονίκης

Ψηφίστηκε ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός στο δήμο Θεσσαλονίκης

Έναν ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό ενέκρινε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης -πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης»– να κάνουν άσφαιρη κριτική στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο για προϋπολογισμό «παραπλανητικό» ή «χωρίς έμπνευση».

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2019 ανέρχεται σε 390,7 εκατ. ευρώ. Από αυτά, αν αφαιρέσουμε τα 148 εκατ. των ΠΟΕ -που απλώς βεβαιώνονται κάθε χρόνο χωρίς την παραμικρή πιθανότητα είσπραξής τους- και τα 50,5 εκατ. των ασφαλιστικών εισφορών και των υπέρ Δημοσίου, μένουν ως καθαρός προϋπολογισμός 192 εκατ., τα οποία προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το χαράτσωμα των δημοτών.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται: α) Ίδια έσοδα από δημότες: 126.770.000 ευρώ (66%). β) Κρατική χρηματοδότηση: 49.815.000 (26%). γ) Από την ΕΕ: 11.793.000 (6%). δ) Από τον ΟΗΕ: 3.811.000 (2%).

Όπως ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με την κυβέρνηση να κλείνει ακόμα πιο πολύ την κάνουλα προς την Τοπική Διοίκηση, ο λαός της πόλης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοένα αυξανόμενη φοροεπιδρομή από το δήμο. Έτσι, έχει να αντιμετωπίσει τα διάφορα δημοτικά χαράτσια, φόρους, τέλη, πρόστιμα. Ο προϋπολογισμός της διοίκησης είναι αντιλαϊκός και γιατί οι προτεραιότητες που θέτει δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.

Έτσι, π.χ. στο μέτωπο σχολική στέγη – αποχαρακτηρισμοί – ελεύθεροι χώροι, ενώ υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη αιθουσών στα νηπιαγωγεία (70 αίθουσες λείπουν) με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, για το 2019 προβλέπεται μόνο η παράδοση τριών νηπιαγωγείων.

Για το μέλλον των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που άρχισαν να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο και είναι αβέβαιο εάν θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν όσοι παρέμειναν και μετά από το Δεκέμβρη του 2022, δεν αποτυπώνεται η παραμικρή πρωτοβουλία.

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία Πρασίνου λειτουργεί με εργολαβίες, τα τεχνικά έργα επίσης, η συντήρηση των απορριμματοφόρων έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία, στις κοινωνικές δομές «κάνουν πάρτι» οι ΜΚΟ. Τέλος, οι αθλητικές και οι πολιτιστικές δομές είναι επί πληρωμή, τη στιγμή που ο δήμος διαφημίζει εκατ. ευρώ πλεόνασμα και πανηγυρίζει για τη μείωση των χρεών του.

«Ο λαός της πόλης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοένα αυξανόμενη φοροεπιδρομή», τόνισε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης, «το βασικό πολιτικό δίλημμα που λειτουργεί σαν κριτήριο, για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” σχετικά με τον χαρακτήρα, την κατεύθυνση ενός προϋπολογισμού -σχετικά με τις επιλογές μιας διοίκησης έχει να κάνει με το ποιες προτεραιότητες θέτει κάθε διοίκηση, από πού χρηματοδοτείται και εάν το έργο που σχεδιάζει και υλοποιεί ανακουφίζει έστω τα λαϊκά στρώματα- τα ελαφρύνει μ’ έναν τρόπο από τη γενική ακρίβεια και τη ληστεία που γίνεται με τους φόρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ