Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυνέντευξη του Πέτρου Σούλα στην «Αγκίδα» για όλους και για όλα

Συνέντευξη του Πέτρου Σούλα στην «Αγκίδα» για όλους και για όλα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην «Αγκίδα» ο απερχόμενος δήμαρχος Πέτρος Σούλας. Ο κύριος Σούλας μίλησε για τα πεπραγμένα της θητείας του, για τις δυσκολίες που συνάντησε, για τη διάσπαση της παράταξής του, για την πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, για την ήττα, για το μέλλον του δήμου, το δικό του και της παράταξής του. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Αγκίδα: Περιμένατε κύριε δήμαρχε να μην είστε στη 2η Κυριακή των εκλογών; Περνούσε τέτοιο πράγμα από το μυαλό σας έστω και στο ελάχιστο;

Σούλας Πέτρος: Πραγματικά δεν μπορούσα να το φανταστώ, αλλά στις εκλογές όλα μπορούν να συμβούν. Δυστυχώς αυτό ήθελε ο κόσμος, αυτό έγινε και αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας διάσπασης.

Αγκίδα: Είχατε κάνει κάποια δημοσκόπηση;

Σούλας Πέτρος: Όχι, γιατί δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις, γιατί είναι χαμένα λεφτά. Την προηγούμενη φορά η δημοσκόπηση που είχα κάνει είχε πέσει εντελώς έξω και δεν είχε καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Σ’ εκείνην τη δημοσκόπηση μου έδιναν 17%.

Αγκίδα: Πώς θα αποτιμούσατε τη δημαρχιακή σας θητεία;

Σούλας Πέτρος: Όλη αυτήν την περίοδο που ήμουν δήμαρχος δούλεψα για τα συμφέροντα των δημοτών συνολικά και όχι για τα συμφέροντα μεμονωμένων ατόμων. Έχασα τελικά γιατί δούλεψα για τα συμφέροντα των δημοτών κι όχι για τον εαυτό μου. Καθόλου για τον εαυτό μου. Ανέλαβα πολλές φορές πολιτικό κόστος το οποίο δεν μου αναλογούσε, προκειμένου να προασπίσω τα συμφέροντα των δημοτών. Γιατί λειτούργησα έτσι; Γιατί δεν μπορούσα να παραβλέψω τα συμφέροντα του δήμου όταν διαπίστωσα ότι 1.700 ή 1.500 κατοικίες στο Κορδελιό δεν πληρώνανε δημοτικό φόρο. Θα μπορούσα να το παραβλέψω για να μην έχω πολιτικό κόστος, αφού μέχρι και τις εκλογές πήγαιναν «ραβασάκια» στον κόσμο κι έπρεπε να πληρώσει. Δεν θα μπορούσα όμως να μην προβώ στην είσπραξη αφού δεν ήταν δίκαιο για τους υπόλοιπους δημότες. Τα συμφέροντα του δήμου επιτάσανε να πληρώσουν όλοι.

Όταν αναλάβαμε βρήκαμε παραπάνω από 12.000 παραβάσεις της τροχαίας από το 2009, που οι προηγούμενοι δεν τις είχαν κάνει απαιτητές, που τις είχαν καταχωνιάσει στα συρτάρια. Η δική μου διοίκηση ανέλαβε το πολιτικό κόστος να κάνει απαιτητά αυτά τα ποσά. Συστήθηκε κανονική υπηρεσία για να εντοπίσει τους παραβάτες, να βρεθεί το ΑΦΜ τους από την εφορία και να απαιτήσει ο δήμος τα χρήματα που όφειλαν. Όταν μάλιστα στείλαμε τις ειδοποιήσεις ερχότανε δημότες στο γραφείο μου να παραπονεθούν και μου έλεγαν ότι τότε ο τάδε ή ο δείνα τους είχε τάξει ότι θα το τακτοποιήσει. Η τακτοποίηση ήταν να το καταχωνιάσει στα συρτάρια αλλά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί εσαεί, αφού μετά την πάροδο 20ετίας οι κλήσεις παραγράφονται και μπορεί η δημοτική αρχή να κατηγορηθεί για διαφυγόντα κέρδη. 2009 – 2010 ήταν εκλογικές χρονιές, η υποσχεσιολογία έδινε κι έπαιρνε γι’ αυτό και ο δήμος μας ήταν σ’ εκείνα τα χάλια.

Αγκίδα: Ο κύριος Καμαρινός γιατί αποχώρησε από την παράταξή σας;

Σούλας Πέτρος: Ο Καμαρινός είχε σκοπό να φύγει πολύ νωρίτερα. Ο Καμαρινός κατήλθε μαζί μου για να προβάλει τον εαυτό του. Αφού αποχώρησε από τη διοίκηση, ήρθε μία πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και μου είπε ότι «καλά κάνατε και διώξατε τον κύριο Καμαρινό γιατί αφενός ήταν αναποτελεσματικός και αφετέρου σας έκανε αντιπολίτευση». Θυμάστε όταν είχαμε το πρόβλημα των αιθουσών του 25ου δημοτικού σχολείου πάνω από την περιφερειακή οδό, που προχωρήσαμε σε επείγουσες διαδικασίες για να πάρουμε τις αίθουσες. Σ’ εμένα έλεγε «άφησέ το πάνω μου, θα το λύσω εγώ» και στους γονείς έλεγε «το πήρε ο δήμαρχος επάνω του», με αποτέλεσμα να φτάσουμε Ιούλιο, 11 Σεπτεμβρίου να ξεκινάνε τα σχολεία και αίθουσες δεν είχαμε.

Αγκίδα: Δηλαδή ο κύριος Καμαρινός υπονόμευε τη διοίκηση συνειδητά και σχεδιασμένα;

Σούλας Πέτρος: Φυσικά. Η καλύτερη απόδειξη πως ήταν προσχεδιασμένα όλα αυτά είναι ότι είχε δημιουργήσει ψεύτικο προφίλ στο facebook με το όνομα Κατράκης Αλέξανδρος και τον αριθμό του τηλεφώνου του, όπου από τον Ιούλιο μήνα του 2017 καθύβριζε όλους τους τότε αντιδημάρχους, ενώ ήταν ακόμη αντιδήμαρχος και ο ίδιος. Έφυγε τελικά Οκτώβριο – Νοέμβριο από την παράταξη. Σ’ αυτό το προφίλ έλεγε πράγματα τα οποία έδειχναν ότι πρόκειται για άνθρωπο που γνωρίζει τα εσωτερικά της παράταξης, αφού αντικατόπτριζαν την εσωστρέφεια που είχαμε τότε. Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για άτομο που είχε εσωτερική πληροφόρηση. Όταν το ψάξαμε καταλήξαμε ότι ήταν ο ίδιος. Ο ίδιος βέβαια το αρνήθηκε και είπε ότι κάποιος προσπαθεί να τον συκοφαντήσει αλλά το προφίλ είχε το τηλέφωνό του. Παρ’ όλη αυτή την αποκάλυψη έμεινε στην παράταξη και απαίτησε να του δώσω την αντιδημαρχία Παιδείας, την αντιδημαρχία Διοικητικών, την αντιδημαρχία Οικονομικών και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, δηλαδή το μισό δήμο, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει. Μετά από αυτό μου δήλωσε με ύβρεις ότι φεύγει και κάνει δική του παράταξη. Εγώ δεν απάντησα στις επιθέσεις. Κατόπιν ξεκίνησε η υποσχεσιολογία στους συναδέλφους. Υπήρχε μία φθορά της διοίκησης στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος όσο ήταν στη διοίκηση και κατόπιν της φυγής του.

Αγκίδα: Σας ζήτησε να είναι πρόεδρος στην οικονομική επιτροπή;

Σούλας Πέτρος: Αυτό θα μπορούσε να γίνει. Δεν είχα καμιά αντίρρηση.

Αγκίδα: Οι δημοτικοί σύμβουλοι που αποχώρησαν πηγαίνοντας στον κύριο Καμαρινό τι προσδοκούσαν από εκείνον και τι πρόβλημα είχαν μαζί σου; Ήρθαν να μιλήσουν μαζί σου πριν φύγουν;

Σούλας Πέτρος: Δεν μπορώ να ξέρω σε τι προσδοκούσαν. Κάποιοι ήρθαν να μιλήσουμε πριν φύγουν και κάποιοι δεν ήρθαν. Κάποιοι από αυτούς που φύγανε πιστεύανε ότι θα είχαν μια καλύτερη τύχη και κάποιοι όμως φύγανε για να δικαιολογήσουνε την ανεπάρκειά τους και την αδράνειά τους όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες θέσεις που είχαν πάρει. Είναι πιο εύκολο να πεις ότι «φεύγω γιατί εσύ δήμαρχε δεν έκανες τίποτα» παρά να πει ότι «φεύγω γιατί δεν μπορώ να τα καταφέρω». Για να δικαιολογήσει κάποιος την ανεπάρκειά του ρίχνει την ευθύνη στον διπλανό του. Η εσωστρέφεια βέβαια είχε αρχίσει από αυτούς που δεν είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης, οι οποίοι κατηγορούσαν όλους τους άλλους που είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης ότι πέρασαν δύο μήνες, τρεις μήνες και δεν κάναμε τίποτα, χωρίς να ξέρουν οι ανόητοι ότι για να κάνεις κάτι στο δήμο πρέπει να περάσουν μήνες. Πρώτα απ’ όλα δεν είχαμε τα χρήματα για να κάνουμε κάτι άμεσα και δεύτερον οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες αφού για να αρχίσει ένα έργο χρειάζονται από 15 έως 18 μήνες.

Αγκίδα: Μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του Γενικού Γραμματέα του δήμου που ανέλαβε μετά τον θάνατο του κυρίου Κωστίδη, ως στοιχείο εσωστρέφειας για το οποίο μπορεί να σας κατηγορήσει κανείς; Ήταν σωστή η επιλογή του κυρίου Παζαρλόγλου στη θέση του κυρίου Κωστίδη; Ο Γενικός Γραμματέας δεν πρέπει να είναι γνώστης και να αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα για να μην πέφτουν αυτά στους ώμους του δημάρχου;

Σούλας Πέτρος: Ο Τάσος, ο κύριος Κωστίδης ήταν από τους πιο πετυχημένους γενικούς γραμματείς, ήταν πραγματικό διαμάντι. Όταν αντικαταστάθηκε ο Κωστίδης έπρεπε να πάρω έναν γενικό γραμματέα που να είναι χρήσιμος στο δήμο. Έπρεπε να πάρω κάποιον κομματικό εγκάθετο από οποιοδήποτε κόμμα ή έπρεπε να πάρω έναν γενικό γραμματέα που να έχει γνώσεις σε κάποιον τομέα. Ο κύριος Παζαρλόγλου έχει γνώσεις πάνω στο θέμα προμηθειών και αναθέσεων και βοήθησε τον δήμο πάρα πολύ. Βέβαια ο γενικός γραμματέας του δήμου μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από αυτό, αλλά γνωρίσαμε γενικούς γραμματείς στο δήμο στα παλιότερα χρόνια οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Αγκίδα: Θα μπορούσε να παίξει ο Γενικός Γραμματέας ρόλο για να μην υπάρχουν ζητήματα εσωστρέφειας.

Σούλας Πέτρος: Όχι. Η εσωστρέφεια δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους οι οποίοι από τους πρώτους μήνες της ανάληψης των καθηκόντων μας άρχισαν να μεμψιμοιρούν ότι τίποτα δεν κάνουμε και άρχισαν κουβέντες ότι ο ένας είναι άχρηστος και ο άλλος είναι άχρηστος και μόνο αυτοί ήταν οι άξιοι. Και το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι ο καθένας θεωρούσε τον εαυτό του περισσότερο άξιο από όλους τους άλλους. Πέρα όμως από αυτά υπήρχαν και πολλά λάθη δικά μου. Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που εμπιστεύτηκα λάθος ανθρώπους, κάποιους κι όχι όλους βέβαια. Χρειάζεται αυτοί που εμπλέκονται στα κοινά να έχουν διάθεση να προσφέρουν, να έχουν ιδέες που θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν, να προτείνουν τρόπους να υλοποιηθούν ιδέες κι όχι να προτείνουν χωρίς να λένε τον τρόπο.

Αγκίδα: Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή όλοι περίμεναν να πάρουν κάποια διοικητική θέση. Τους είχατε εσείς τάξει τέτοιο πράγμα; Είχατε τάξει σε όλους θέσεις;

Σούλας Πέτρος: Δεν υπήρχε παραταξιακή συνείδηση. Εγώ τους είχα πει να αλλάζουνε θέσεις κάθε χρόνο ώστε να δοκιμαστούν όλοι και το έκανα κιόλας αφού δεν έμεινε κανένας που να μην ασκήσει διοίκηση.

Αγκίδα: Προφανώς όμως αυτοί που ήταν ήδη στις θέσεις δεν ήθελαν να αλλάξουν.

Σούλας Πέτρος: Αυτό γίνεται πάντα. Ναι μεν συμφωνούν όλοι, αλλά όταν έρχεται η ώρα της αντικατάστασης αντιδρούν. Φύγανε γιατί πίστευαν σε καλύτερη τύχη εκεί που πάνε, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη θέση. Υπήρχε μια διάσπαση, υπάρχει και μια Κινέζικη παροιμία που λέει ότι όταν θέλεις να εκδικηθείς κάποιον άνοιξε δυο λάκκους, έναν για εσένα κι έναν για εκείνον που θέλεις να εκδικηθείς. Στον έναν θα βάλεις αυτόν που θέλεις να εκδικηθείς και στον άλλον θα πέσεις εσύ.

Αγκίδα: Οι καταγγελίες δημιούργησαν πρόβλημα στο δήμο και στην άσκηση της διοίκησης;

Σούλας Πέτρος: Βέβαια. Πολλές λειτουργίες του δήμου κώλυσαν. Αναγκάστηκε το 1/3 του διοικητικού προσωπικού, πάνω από 30 άτομα, να ασχολείται μόνο με τις καταγγελίες μέχρι και τα μέσα του 2018. Οι περισσότερες από αυτές της καταγγελίες δεν αφορούσαν τη δική μου διοίκηση ούτε εμένα προσωπικά, αλλά εγώ σαν δήμαρχος έπρεπε να υπερασπιστώ τον δήμο μου και να μην τον αφήσω να πέσει έρμαιο στα χέρια του καθενός δημοσιογραφίσκου και κάθε ανόητου δημοτικού συμβούλου που ήθελε να βλάψει τον δήμο, γιατί ο σκοπός τους ήταν να βλάψουν τον δήμο, αφού αν ήθελαν πραγματικά να ωφελήσουν τον δήμο δεν θα κατέφευγαν σε ψεύδη κι ανόητες δηλώσεις. Ξοδεύτηκαν χιλιάδες εργατοώρες στο δήμο μας για τις καταγγελίες και μάλιστα σε υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες. Και ξαναλέω ότι παρ’ όλο που οι περισσότερες καταγγελίες δεν αφορούσαν τη θητεία μου, δεν θα μπορούσα να αφήσω τον δήμο να διασύρεται πανελλαδικά από αυτούς τους ανόητους.

Αγκίδα: Προϊστάμενοι και διευθυντές προβληματίζονταν να βάλουν την υπογραφή τους εξαιτίας των καταγγελιών;

Σούλας Πέτρος: Συνεχίζουν να προβληματίζονται και φοβούνται να βάλουν την υπογραφή τους για να μην δεχτούν κάποια καταγγελία. Όταν ασκείς διοίκηση είτε λέγεσαι δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε διευθυντής, είτε προϊστάμενος, κάθε φορά που βάζεις την υπογραφή σου υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνεις μια αβλεψία, μια παρατυπία, ένα τυπικό λάθος σε κάτι. Φοβούμενοι λοιπόν οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές ότι η παρατυπία μπορεί να εξελιχθεί από τους καταγγέλλοντες, όπως αυτούς τους ανθρωπίσκους, σε σοβαρή παράβαση καθήκοντος δεν βάζουν την υπογραφή τους.

Αγκίδα: Αυτήν την ιστορία των καταγγελιών δυστυχώς την υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δυο φορές κυβερνητικοί βουλευτές έβαλαν τις υπογραφές τους για να γίνει επερώτηση στη Βουλή. Ήρθε ποτέ κάποιος από αυτούς τους βουλευτές να σας ρωτήσει αν είναι βάσιμες αυτές οι κατηγορίες, να σας ζητήσει στοιχεία;

Σούλας Πέτρος: Ποτέ. Έκαναν ερωτήματα στη Βουλή χωρίς να με ρωτήσουν. Οι ερωτήσεις στη Βουλή είχαν έναν και μοναδικό σκοπό: να διασύρουν τον δήμο, γιατί τα θέματα αυτά δεν λύνονται μέσα στη Βουλή. Όταν είσαι άνθρωπος της κυβέρνησης και θέλεις να διαλευκανθεί πραγματικά μία υπόθεση που πιστεύεις ότι «μυρίζει», πηγαίνεις στον αρμόδιο υπουργό και του ζητάς να γίνει έρευνα. Δεν κάνεις ερώτηση στη Βουλή. Στη Βουλή έγινε η ερώτηση για να διασύρουν τον δήμο.

Αγκίδα: Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η ενασχόληση με τα του δήμου πολλών ανθρώπων γίνεται για τον βιοπορισμό τους και όχι από διάθεση προσφοράς. Είναι αλήθεια αυτό;

Σούλας Πέτρος: Υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα. Είτε κάποιος ανεπάγγελτος ψάχνει να βρει μια δουλειά και βρίσκει τη δουλειά του δημάρχου ή του αντιδημάρχου ή οτιδήποτε, είτε έχεις μια επιτυχημένη καριέρα την οποία πρέπει να εγκαταλείψεις κατά το μεγαλύτερο μέρος της, όπως έκανα κι εγώ, γιατί δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο. Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Εγώ σαν μηχανικός κάθε μέρα ήμουν στην πολεοδομία το πρωί και το βράδυ έπρεπε να εργαστώ στο γραφείο. Είναι άλλο πράγμα να πληρώνεσαι από τον δήμο γιατί πρέπει να απασχοληθείς αποκλειστικά σ’ αυτόν κι άλλο να ασχοληθείς με τον δήμο για να λύσεις τα βιοποριστικά σου προβλήματα.

Αγκίδα: Οι περισσότεροι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θέτουν υποψηφιότητα για να καταλάβουν κάποια θέση;

Σούλας Πέτρος: Ένα μέρος των συμβούλων μιας διοίκησης έχει αυτήν τη λογική, αλλά όχι όλοι.

Αγκίδα: Βλέπουμε τη διάσπαση της δικής σας παράταξης, είδαμε προηγουμένως τη διάσπαση της παράταξη Λαφαζανίδη. Με το που κάποιος δεν έμπαινε στη θέση που ζητούσε, ξεκινούσε μία αρνητική στάση απέναντι στην παράταξη και τελικά έφευγε.

Σούλας Πέτρος: Υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι που είπαν ξεκάθαρα ότι πρέπει να πληρώνονται για να μπορούν να πηγαίνουν στο σπίτι και να λένε στη γυναίκα τους ότι αυτά τα λεφτά είναι από τον δήμο.

Αγκίδα: Έτσι ξεκάθαρα;!

Σούλας Πέτρος: Έτσι ξεκάθαρα. Το συμφέρον του δήμου όμως πιο είναι; Ο δήμος δεν αγοράζει υπηρεσίες από δημοτικούς συμβούλους, δεν μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από δημοτικούς συμβούλους. Εάν ήταν να αγοράζει υπηρεσίες θα έπαιρνε manager να ασκεί αυτό το επάγγελμα. Ο δήμος έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν μεράκι, δηλαδή που θέλουν να αφήσουν κάτι γραμμένο σε μια πέτρα για να το δουν τα παιδιά τους.

Αγκίδα: Λείπουν αυτοί οι άνθρωποι;

Σούλας Πέτρος: Όχι. Υπάρχουν αλλά είναι λίγοι.

Αγκίδα: Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αισθανθήκατε ότι δεν αξίζει ο κόπος της ενασχόλησης με τον δήμο;

Σούλας Πέτρος: Όχι. Ποτέ δεν το είπα αυτό, παρ’ όλα όσα γίνανε.

Αγκίδα: Ούτε όταν σας εγκατέλειπαν δημοτικοί σύμβουλοι δεν το σκεφτήκατε;

Σούλας Πέτρος: Δεν έφταιγαν οι δημότες γι’ αυτό κι εγώ τους δημότες υπηρετώ κι όχι τη δημοτική ομάδα και τους δημοτικούς συμβούλους. Με αφήσανε, με χτυπήσανε, υπέστην διάφορα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά ποτέ δεν εξέφρασα παράπονο και συνεχίζω να κάνω κι αυτήν την στιγμή και θα συνεχίσω μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη να κάνω αυτήν τη δουλειά που μου ανέθεσαν οι δημότες. Και θα συνεχίσω με τον καλύτερο τρόπο ακόμα κι όταν θα παραδώσω την δημαρχία. Θα συνεχίσω να βοηθάω τον δήμο, να ψηφίζω τις σωστές αποφάσεις και να ασκώ κριτική σ’ αυτές τις αποφάσεις που θεωρώ ότι βλάπτουν τα συμφέροντα του δήμου. Μπορεί να είπαν χίλια δυο για εμένα, αλλά ούτε ένας δεν βρέθηκε να μιλήσει για την εντιμότητά μου ή την εργατικότητα ή την αφοσίωση στα συμφέροντα του δήμου.

Αγκίδα: Κατά τη θητεία σας ομολογουμένως δεν έγινε κάποιο μεγάλο έργο. Αυτό ήταν συνέπεια της οικονομικής κρίσης;

Σούλας Πέτρος: Όχι. Όπως γνωρίζετε τα δύο πρώτα χρόνια αφοσιωθήκαμε καθαρά στο να δημιουργήσουμε μια οικονομική υποδομή στο δήμο, που θα τον κρατούσε ασφαλή από διάφορα οικονομικά προβλήματα που είχε. Επί θητείας μου δεν υπήρξε καμία κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου του δήμου. Δημιουργήσαμε έναν δήμο αρκετά ισχυρό, ασφαλή απέναντι σε οποιαδήποτε αξίωση θα μπορούσε να εγερθεί στο μέλλον και κάποια στιγμή είπαμε ότι τελειώσαμε με την σπορά, ήρθε η ώρα του θερισμού και μετά τα δύο πρώτα χρόνια αρχίσαμε να σχεδιάζουμε κάποια μεγαλύτερα έργα. Δημοπρατήσαμε ένα έργο τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για ασφαλτικά. Όπως ξέρετε το οδικό δίκτυο του δήμου μας ήταν το αθλιότερο που μπορούσε να υπάρξει. Από την εποχή του Σταμάτη Διονυσίου υπήρχαν δρόμοι που έπρεπε να ανακατασκευαστούνε και ανακατασκευάστηκαν. Τρέξαμε ένα έργο δύο εκατομμυρίων επτακοσίων χιλιάδων, δημοπρατήσαμε τους υπόγειους κάδους έργο 400.000 ευρώ, πήραμε καδοπλυντήριο, πήραμε καινούργιους κάδους που δεν φάνηκαν ακόμη.

Είχε να χτιστεί σχολείο στον δήμο μας τουλάχιστον 13-14 χρόνια. Εμείς ολοκληρώσαμε τις μελέτες όπως του 25ου δημοτικού χωρίς να πληρώσει ο δήμος χρήματα, τρέξαμε τις μελέτες για έργα τα οποία δεν φάνηκαν. Σχεδιάστηκε επίσης η ανάπλαση της πλατείας του Ευόσμου και του πεζόδρομου του Κορδελιού, τρέξαμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ώστε να τελειώσει η τροποποίηση του οικοπέδου Παπανικολάου στην πλατεία για να μπορεί να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγ. Εύχομαι όλα αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν με την καινούργια διοίκηση και να μην τελματώσουν, ώστε να μπει ο δήμος σε μια τροχιά ανάπτυξης. Σε μια δημαρχιακή θητεία δεν μπορούν να γίνουν όλα. Υπάρχουν δήμαρχοι που έχουν συμπληρώσει 20 και 25 χρόνια στον δημαρχιακό θώκο. Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεται η δική τους θητεία με την τετραετή δική μου θητεία. Εκείνων το έργο είναι αθροιστικό.

Αγκίδα: Η διοίκησή σας ασχολήθηκε με το στάδιο και το κολυμβητήριο πάνω από τη περιφερειακή;

Σούλας Πέτρος: Ασχοληθήκαμε. Πήγαμε μάλιστα στην Αθήνα γι’ αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι να μας επιστραφεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το οικόπεδο μαζί με τα κτίσματα και το δεύτερο είναι να μας δοθεί η μελέτη. Πρέπει να μας δοθεί η μελέτη ώστε να την επεξεργαστούν οι υπηρεσίες του δήμου για να πουν ποιες εργασίες εκτελέστηκαν, ποιες εργασίες απομένουν και πόσο κοστίζουν με τις τρέχουσες τιμές. Από εκεί και πέρα πρέπει να δημοπρατηθεί το έργο, υπάρχει μια συμφωνία με την περιφέρεια και με την κυρία Πατουλίδου συγκεκριμένα ούτως ώστε κάποια χρήματα να βάλει ο δήμος, κάποια χρήματα να βάλει η περιφέρεια, να δημοπρατηθούν οι εργασίες και σε δύο χρόνια να τελειώσει το έργο.

Αγκίδα: Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να ολοκληρωθούν το στάδιο και το κολυμβητήριο;

Σούλας Πέτρος: Υπάρχει η δυνατότητα. Επισκεφτήκαμε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τόσο εγώ όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Πήραμε την υπόσχεση ότι θα δοθεί και ο χώρος και η μελέτη. Μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί.

Αγκίδα: Έχετε κάνει τις επαφές εδώ και μια διετία και δεν υπήρξε απάντηση;

Σούλας Πέτρος: Τόσο περίπου. Δεν υπήρξε απάντηση. Κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός ή ο Γενικός Γραμματέας χρειάζεται να κάνουμε παρέμβαση από την αρχή.

Αγκίδα: Εμείς δηλαδή στο στάδιο και στο κολυμβητήριο αυτή της στιγμή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανέναν χώρο;

Σούλας Πέτρος: Το κύριο βέβαια πρόβλημα του δήμου δεν είναι το στάδιο και το κολυμβητήριο. Είναι ένα σοβαρό έργο αλλά δεν είναι το σοβαρότερο. Το σοβαρό πρόβλημα του δήμου είναι η σχολική στέγη. Όταν ρωτήθηκα από τον πρωθυπουργό πιο είναι το άμεσο πρόβλημα του δήμου που πρέπει να λυθεί, ενώ είχα στο μυαλό μου το κολυμβητήριο και το στάδιο, του είπα για τη σχολική στέγη. Θα μπορούσα αντί 5.600.000 ευρώ να του πω ότι χρειάζομαι 7.000.000, να μου τα δώσει για να τελειώσουμε το στάδιο και το κολυμβητήριο, αλλά θα ήταν δίκαιο αυτό απέναντι στη μαθητιώσα νεολαία που κάνει μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες;

Αγκίδα: Έτσι όπως το θέτετε δεν θα ήταν δίκαιο, αλλά επειδή είστε μηχανικός αντιλαμβάνεστε ότι το στάδιο και το κολυμβητήριο εάν αφεθούν λίγο ακόμα σε αυτήν την κατάσταση θα καταστραφούν.

Σούλας Πέτρος: Ότι κάναμε, το κάναμε μετά τα δύο πρώτα χρόνια. Θα μπορούσαν να γίνουν και σχολεία και κολυμβητήρια και παιδικές χαρές και πάρκα και χώροι πρασίνου και άλση; Θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά;

Αγκίδα: Οι παιδικές χαρές δεν έχουν μεγάλο κόστος.

Σούλας Πέτρος: Κάποιες παιδικές χαρές πήραν πιστοποίηση για να λειτουργούν νόμιμα, κάποιες άλλες δημοπρατούνται αυτήν την περίοδο, αλλά οι διαδικασίες στο δημόσιο είναι αργές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την έλλειψη προσωπικού. Έχουμε ζητήσει, μέσω του γραφείου προσωπικού, μηχανικούς εδώ και πολύν καιρό και δεν ήρθε κανένας ακόμα.

Αγκίδα: Οργανισμό καινούργιο χρειάζεται ο δήμος;

Σούλας Πέτρος: Χρειάζεται. Σταμάτησαν οι διαδικασίες. Λόγω της προεκλογικής χρονιάς δεν μπορεί να γίνει, αλλά ο Οργανισμός είναι έτοιμος και με την καινούργια διοίκηση ελπίζω να έρθει στο συμβούλιο προς ψήφιση. Ο καινούργιος Οργανισμός αντικατοπτρίζει καθαρά τις ανάγκες του δήμου μας. Είναι ένας ολοκληρωμένος Οργανισμός τεχνικής υπηρεσίας και πήραμε συγχαρητήρια από τους αρμόδιους γι’ αυτήν την πρόταση που την έχουν σαν πρότυπο.

Αγκίδα: Πήραμε πρόσφατα συνέντευξη από τον κύριο Λαφαζανίδη. Είπε για το θέατρο του Ελευθερίου Κορδελιού και για το πολιτιστικό στους μύλους Μελισσάρη ότι ήταν έτοιμα από τη δική του διοίκηση και μπορούσαν να είχαν λειτουργήσει, αλλά με ευθύνη της διοίκησής σας δεν λειτούργησαν.

Σούλας Πέτρος: Το πολιτιστικό στους μύλους Μελισσάρη ολοκληρώθηκε το 2010. Ο κύριος Λαφαζανίδης ήταν δήμαρχος μέχρι το 2014. Γιατί δεν το λειτούργησε; Στο πολυλειτουργικό κέντρο, στο θέατρο δηλαδή της Μοναστηρίου στο Κορδελιό δουλεύουν εντατικά αυτή τη στιγμή για να τελειώσουν την εγκατάσταση των οπτικοασκουστικών μέσων. Χωρίς τα οπτικοακουστικά δεν μπορούσε να λειτουργήσει η πυρασφάλεια και άρα δεν μπορούσε να λειτουργήσει ο χώρος γιατί έχει τα υπόγεια με τα καμαρίνια κι άλλους χώρους, στα οποία πρέπει να υπάρχουν μεγάφωνα που ειδοποιούνε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στις 15 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί. Πριν την εγκατάσταση των οπτικοακουστικών και συνεπώς της πυρασφάλειας κανένας δεν θα τολμούσε να το λειτουργήσει. Ο κύριος Λαφαζανίδης θα έβαζε κόσμο μέσα στο θέατρο χωρίς την πυρασφάλεια; Βέβαια στο Κορδελιό το υπόγειο πάρκινγκ λειτουργούσε χωρίς πυρασφάλεια κι εγώ αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν γινόταν κάποιο κακό. Και δεν μιλάω για την περίπτωση που χανόταν ζωή, αλλά για την περίπτωση που καιγόταν ένα αυτοκίνητο. Ποιος θα πήγαινε στον εισαγγελέα.

Αγκίδα: Το πολιτιστικό στους μύλους του Μελισσάρη θα λειτουργήσει;

Σούλας Πέτρος: Το κτίριο εκείνο είναι σε τέτοιο σημείο που κάνει αποτρεπτική τη χρήση του. Η διοίκησή μας προθυμοποιήθηκε να δώσει σε κάποιους συλλόγους εκείνον τον χώρο για να κάνουν εκδηλώσεις και δεν πήγε κανένας. Αυτήν την στιγμή στο ισόγειο και στον ημιόροφο αυτού του κτιρίου έχει πάει η υπηρεσία καθαριότητας γιατί είχαμε παραγγελία από την επιθεώρηση εργασίας να φύγει από το σημείο που ήταν τόσα χρόνια κάτω από τη γέφυρα.

Αγκίδα: Για τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου εδώ κι έναν χρόνο δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με τα ΕΛΠΕ. Γιατί;

Σούλας Πέτρος: Υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μη δεχτούμε καμία προσφορά από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Με βάση αυτήν την απόφαση δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Αγκίδα: Ποια απόφαση ήταν αυτή;

Σούλας Πέτρος: Απόφαση που έλεγε ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεχτεί καμία προσφορά από τα ΕΛΠΕ.

Αγκίδα: Αυτή η απόφαση τι σχέση έχει με τα ΕΑΚ. Τα ΕΑΚ είναι πληρωμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από τον Ελληνικό λαό.

Σούλας Πέτρος: Η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε σύμβαση με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο χώρος των ΕΑΚ λειτουργεί ακόμα. Η σύμβαση δεν ανανεώθηκε γιατί υπήρχε αντίδραση από δημότες και από φορείς που δεν θέλουν καμία συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αγκίδα: Στο νέο δημοτικό συμβούλιο πηγαίνετε σαν συμπαγής ομάδα όλοι οι εκλεγμένοι της παράταξής σας;

Σούλας Πέτρος: Σήμερα πάμε σαν συμπαγής δημοτική ομάδα, όλοι μαζί. Για αύριο ποιος μπορεί να πει;

Αγκίδα: Εσείς έχετε καμία σκέψη να αποσυρθείτε;

Σούλας Πέτρος: Είναι πολύ νωρίς για τέτοιες σκέψεις. Θα πρέπει να αναλογιστώ και τις ευθύνες απέναντι στον κόσμο που ψήφισε. Κάποιος που έχει πολιτική συνείδηση θα πρέπει να αφουγκραστεί και την θέληση του κόσμου. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό να πω ότι επειδή δεν εκλέχτηκα δήμαρχος φεύγω. Αν κάποιος έχει διάθεση προσφοράς και μεράκι να ασχοληθεί με τα κοινά, πρέπει να ασχοληθεί με αυτά απ’ όποιο μετερίζι του ορίσει ο δημότης. Είναι αυτοί που λένε «μ’ αρέσει να ασχολούμαι με τα κοινά, γιατί μ’ αρέσει να κάνω προτάσεις, γιατί μ’ αρέσει να δημιουργώ, μ’ αρέσει να προσφέρω, μ’ αρέσει να βοηθάω». Είναι άλλοι που λένε «εγώ χωρίς αντάλλαγμα δεν μ’ ενδιαφέρει» και το αντάλλαγμα είναι η θέση. Δεν μου αρέσει αυτό το δεύτερο. Δεν θα το έλεγα ποτέ. Δεν θα έλεγα ποτέ «εγώ χωρίς αντάλλαγμα γιατί να κάτσω και να μην ασχοληθώ με άλλα».

Αγκίδα: Η νέα διοίκηση από μόνη της δεν μπορεί να διοικήσει γιατί έχει μόνο 15 από τους 45 δημοτικούς συμβούλους. Με βάση τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να παραχωρήσει διοικητικές θέσεις και σε δημοτικούς συμβούλους πέραν αυτών της διοικήσεως. Ο νέος νόμος υποχρεώνει σε συνεργασίες.

Σούλας Πέτρος: Για μένα βέβαια συνεργασίες δεν είναι οι αντιδημαρχίες. Για μένα άλλο πράγμα σημαίνει συνεργασία. Συνεργασία σημαίνει να καλείς αυτούς που θέλεις να συνεργαστείς, να παίρνεις την γνώμη τους και να αποφασίζεις μαζί τους για τα θέματα που θέλεις να συνεργαστείς.

Αγκίδα: Με αυτήν τη λογική η παράταξή σας θα μπορούσε να στηρίξει τη νέα διοίκηση Μανδαλιανού.

Σούλας Πέτρος: Φυσικά. Αν είναι για το καλό του δήμου.

Αγκίδα: Η συνεργασία είναι όπως την περιγράφετε, αλλά ο νόμος ουσιαστικά μιλάει για συνδιοίκηση. Αν σας προταθεί από τη νέα διοίκηση να γίνεται αντιδήμαρχος;

Σούλας Πέτρος: Όχι. Αυτό δεν το συζητώ. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Όχι φυσικά. Θα προσφέρω με τις γνώσεις μου χωρίς να γίνω αντιδήμαρχος.

Αγκίδα: Κάποιος από την παράταξή σας θα μπορούσε να γίνει αντιδήμαρχος;

Σούλας Πέτρος: Εάν θέλει ο νέος δήμαρχος να κάνει κάποιον αντιδήμαρχο από την παράταξή μας και θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει…

Αγκίδα: Περιμένατε ότι μπορεί ο κύριος Μανδαλιανός να εκλεγεί δήμαρχος σ’ αυτήν τη θητεία;

Σούλας Πέτρος: Με αυτά που άκουγα το περίμενα. Ήξερα ότι υπάρχει πιθανότητα.

Αγκίδα: Σας περνούσε από το μυαλό ότι τελικά μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος ο κύριος Καμαρινός;

Σούλας Πέτρος: Βέβαια. Περίμενα ότι μπορούσε να γίνει κι αυτό.

Αγκίδα: Πώς βλέπετε τον νέο δήμαρχο;

Σούλας Πέτρος: Γεγονός είναι ότι είναι άπειρος πάνω στα αυτοδιοικητικά θέματα. Η εμπειρία όμως αποχτιέται. Κανείς από εμάς δεν ήταν έμπειρος όταν μπλέχτηκε με την πολιτική. Η εμπειρία, ξαναλέω, αποχτιέται και εν πάση περιπτώσει μεταξύ της απειρίας και της χυδαιότητας προτιμώ την απειρία. Η χυδαιότητα δύσκολα αποβάλλεται. Η εμπειρία εύκολα αποκτιέται.

Πολύ κοντά η συνεργασία της παράταξης του Πέτρου Σούλα με την διοίκηση του Κλεάνθη Μανδαλιανού
Με ένα τεράστιο πικρό καρφί ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του στην «Αγκίδα» ο Πέτρος Σούλας
«Το 1/3 του διοικητικού προσωπικού του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ασχολιόταν με τις καταγγελίες»!
Πέτρος Σούλας: Ο Καμαρινός υπονόμευε τη διοίκηση του δήμου συνειδητά και σχεδιασμένα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ