Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΙΡΕΤΙΚΑΓια τη δυσοσμία φταίνε τα ΕΛΠΕ, ΖΗΤΩ τα ΕΛΠΕ!!

Για τη δυσοσμία φταίνε τα ΕΛΠΕ, ΖΗΤΩ τα ΕΛΠΕ!!

Φωτογραφία του Κλεάνθη Χαϊδευτού

Η τελική έκθεση αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος το οποίο εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τον προσδιορισμό των αιτίων της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, λέει σε απλά Ελληνικά ότι ευθύνονται τα ΕΛΠΕ.

Όπως αναφέρει η τελική έκθεση, «από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά – βορειοδυτικά του Κορδελιού και το αντικείμενό τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών [σ.σ. που έχουν την πιο έντονη οσμή και γίνονται πιο άμεσα αντιληπτές στην όσφρηση] (μέχρι και εικοσαπλάσιες της διάμεσης συγκέντρωσης που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, οι συγκεντρώσεις αυτές παρατηρήθηκαν συγκεκριμένα «στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και στη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων» των ΕΛΠΕ. Οι παραπάνω μονάδες, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «φαίνεται να αποτελούν εν δυνάμει πηγές δυσοσμίας για την αστική περιοχή του Κορδελιού όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μεταφορά της μετεωρολογικές συνθήκες». Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι στις υπόλοιπες βιομηχανικές δραστηριότητες, οι συγκεντρώσεις μερκαπτανών ήταν χαμηλότερες ή το πολύ στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες τιμές μέσα στο Κορδελιό».

Πως όμως τα παραπάνω μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Τα αποτελέσματα της έκθεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης μεταδίδονται με τίτλους που ενοχοποιούν τις μερκαπτάνες λες και οι μερκαπτάνες είναι φυσικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα της λειτουργίας των ΕΛΠΕ. Κατόπιν τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΑΠΘ ανακατεύονται με την απάντηση των ΕΛΠΕ στην έκθεση. Έτσι πολύ φυσιολογικά τα ΕΛΠΕ απαντούν ότι από τη δυσοσμία δεν προκύπτει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και η απάντηση των ΕΛΠΕ διαβάζεται σαν τμήμα της έκθεσης του ΑΠΘ κι ας λέει ο χημικός πανεπιστημιακός Γιάννης Ζιώγας και ο γιατρός και νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΑΠΘ ήρθαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής πριν από την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου, μήπως και πάνε άκλαυτα και δεν ασχοληθεί κανείς μαζί τους λες και η δυσοσμία στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου δεν είναι μια πραγματικότητα.

Το ανακάτεμα, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, της έκθεσης του ΑΠΘ και της απάντησης των ΕΛΠΕ στην έκθεση τελειώνει με έναν επικό τρόπο. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσθέτουν μία φοβερή και τρομερή παράγραφο προκειμένου να απενοχοποιήσουν τα ΕΛΠΕ, την οποία διαβάζοντάς την κανείς νομίζει ότι είναι τμήμα της ίδιας της έκθεσης. Γράφουν λοιπόν πως «σημειώνεται ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ χρηματοδότησε τον εξοπλισμό με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, ενώ σε συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευστάθιος Τσοτσορός με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, είχε γίνει γνωστό ότι ήδη είναι σε εξέλιξη από το 2016 σειρά μελετών, έργων και παρεμβάσεων για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης στο Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης. Στα παραπάνω περιλαμβάνονται το έργο ανάκτησης απαερίων πυρσού, τα έργα αναβάθμισης της κατεργασίας υγρών αποβλήτων, η ανέγερση νέας κλειστής δεξαμενής εξισορρόπησης, η περαιτέρω βελτίωση των υφισταμένων συστημάτων απόσμισης και η επεξεργασία των παλιών σκαμμάτων ελαιωδών».

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ξεχνούν ότι τα ΕΛΠΕ χρηματοδότησαν τον εξοπλισμό με τον οποίον πραγματοποιήθηκε η έρευνα του ΑΠΘ. Αυτό που όμως ξεχνούν είναι ότι επίσης χρηματοδότησαν εταιρεία η οποία φακέλωσε όλην την κοινωνία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε μια χαφιεδοέκθεση πολλών δεκάδων σελίδων για τις αντιδράσεις εναντίον της ρύπανσης και της δυσοσμίας.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσπαθούν να απενοχοποιήσουν τα ΕΛΠΕ και θα μπορούσαν στα ρεπορτάζ τους να αναφέρουν επίσης ότι τα ΕΛΠΕ μπορεί να ευθύνονται για τη δυσοσμία στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, αλλά παράλληλα κάνουν χορηγίες στο δήμο, σε πολλούς από τους συλλόγους του δήμου και σε δημότες για διάφορους λόγους και με διάφορους τρόπους.

Οι αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην τελική έκθεση του ΑΠΘ θα μπορούσε να καταλήγει με τη φράση «Για τη δυσοσμία στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου ευθύνονται τα ΕΛΠΕ, ΖΗΤΩ τα ΕΛΠΕ»!

Βασίλης Κιμ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αθώωσε τα ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία σε Κορδελιό και Εύοσμο!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ