Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ευόσμου – Κορδελιού πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή συλλόγων, σωματείων και φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.
Κάτοικοι της περιοχής και μαζικοί φορείς, διαδήλωσαν κατά της έντονης δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τη δραστηριότητα της μονάδας των ΕΛΠΕ με αφορμή τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την επέκταση και τη δημιουργία νέας μονάδας της ELPEDISON. Συνεχίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτούν την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, έτσι όπως τα καθορίζει η εξέλιξη της επιστήμης για την προστασία των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αλλά και για την περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, καθώς και παύση κάθε χορηγίας της επιχείρησης προς φορείς της περιοχής για την εξαγορά της ανοχής των κατοίκων. Μέχρι την ολοκλήρωση των μέτρων, απαιτούν ακόμα την αναστολή δραστηριοτήτων, με το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά την επιχείρηση και όχι τους εργαζόμενους και τους κατοίκους.
Στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισηγήθηκε η Ρούλα Μπουδουρίδου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας πολιτών «Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα», όπου παρουσίασε το πρόβλημα, τις διαπιστωμένες με πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ ευθύνες των ΕΛΠΕ και έθεσε ζήτημα άμεσης λήψης μέτρων.
Ακολούθησε ο δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός ο οποίος ανέφερε πως μετά από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τη διοίκηση της επιχείρησης προς «διερεύνηση προθέσεων», ενημερώθηκε για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα τεσσάρων «έργων ελάφρυνσης» που έχουν προγραμματιστεί καθώς «πλέον τα ΕΛΠΕ αναγνωρίζουν το πρόβλημα». Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η μεταφορά των σκαμμάτων ελαιώδους λάσπης από τις οποίες και προέρχεται η δυσοσμία, 1.200 μέτρα πιο μακριά από την κατοικημένη περιοχή του Κορδελιού. Φυσικά, υπάρχουν ημέρες που οι καιρικές συνθήκες κάνουν αισθητή την έντονη δυσοσμία σε μεγάλα τμήματα όχι μόνο του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού, αλλά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο το δήμαρχο να αποδέχεται πως «δεν μπορώ να ξέρω τι θα αποδώσει το κάθε μέτρο».
Ο δήμαρχος ουσιαστικά κάλεσε τους κατοίκους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς υποστήριξε πως «δεν ωφελούν σε τίποτα» και να συμμετάσχουν στο διάλογο με τα ΕΛΠΕ μέσω της διαπαραταξιακής επιτροπής ενημέρωσης που πρότεινε η παράταξή του να σχηματιστεί, διατηρώντας παράλληλα «στάση μετριοπάθειας και αναμονής». Επίσης, πρότεινε να δοθεί και άλλο χρονικό περιθώριο στα ΕΛΠΕ για τη λήψη μέτρων, τονίζοντας πως η διοίκησή του έχει «”μηδενίσει το κοντέρ” και προχωρά σε καινούργια αντιμετώπιση της επιχείρησης».
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν τοποθετήσεις οι οποίες ήταν γενικές και αόριστες και δεν έθιγαν τα ΕΛΠΕ, υπήρξαν άλλες που αναφέρονταν στο παρελθόν χωρίς να προτείνουν τίποτα για το παρόν και το μέλλον, ακούστηκαν μέχρι και ανοησίες του τύπου ότι ο δήμαρχος πρέπει να πηγαινοέρχεται κάθε εβδομάδα στην Αθήνα για να λυθεί το πρόβλημα! Ευτυχώς υπήρξαν και σοβαρές τοποθετήσεις που τόνισαν πως το ζήτημα, που υπάρχει από τη δεκαετία του ’80, δεν είναι σε καμία περίπτωση τεχνικό όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, αλλά πολιτικό, με την ευθύνη να βαραίνει τις κυβερνήσεις αλλά και τις διοικήσεις δήμου και περιφέρειας, που όχι μόνο όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την αντιμετώπιση, αλλά προώθησαν και στήριξαν την πολιτική αυτή που για την εξασφάλιση των κερδών της επιχείρησης, της έδωσαν όχι μόνο το ελεύθερο στη ρύπανση, ακόμα και το να λειτουργούν σε απόσταση 200 μέτρων από σχολείο της περιοχής. Υπήρξα τοποθετήσεις που ανέφεραν ότι τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται παρακαλώντας τα ΕΛΠΕ, αλλά καθήκον του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να πάρει θέση μαζί με το λαό της περιοχής, τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους που αγωνίζονται, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως τα ΕΛΠΕ θα βάλουν την υγεία των κατοίκων πάνω από τα κέρδη τους»καθώς η επιχείρηση, από την πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας δεν σκόπευε να λάβει μέτρα, γεγονός που άλλαξε μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Πέραν όσων ακούστηκαν για την ρύπανση και την δυσοσμία που προκαλούν τα ΕΛΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, επανέφερε τη γνωστή «έκθεση» της εταιρίας «One Team» στην οποία για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, είχε «φακελωθεί» όλος ο λαός και οι φορείς της περιοχής που αντιδρούσαν, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να δοθεί περίοδος χάριτος στην επιχείρηση, όπως πρότεινε ο δήμαρχος. Σχολίασε επίσης την απόπειρα του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ να μην χρεωθεί ευθύνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντάς τις όλες στην τωρινή της ΝΔ, τονίζοντας πως η έκθεση αυτή είχε περάσει ουσιαστικά απαρατήρητη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το υπουργείο να επιβάλλει πρόστιμα «χάδι» στην επιχείρηση.
Το δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου δεν πήρε τελικά θέση και απλά δέχθηκε τα ψηφίσματα της ομάδας πολιτών, της ομάδας γυναικών Ευόσμου και άλλων παρατάξεων, ανακοινώνοντας πως απλά «θα αναρτηθούν».
Τα ΕΛΠΕ δεν είναι διατεθειμένα να πάρουν άμεσα μέτρα!