Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤο αντικαπνιστικό σαφάρι ξεκίνησε και προμηνύεται πολύ άγριο

Το αντικαπνιστικό σαφάρι ξεκίνησε και προμηνύεται πολύ άγριο

«Ένα σχόλιο με αφετηρία τη φιλελεύθερη σκέψη: Αυτή η πολιτική απόφαση για μία συνήθεια που έρχεται από παλιά αποτελεί και ένα πεδίο δοκιμής της ατομικής μας ευθύνης (…) Ο νόμος με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού (σ.σ. χώρου). Τη γραμμή μεταξύ μίας ελευθερίας και της κατάχρησής της. Αφήνοντας στο άτομο ξεχωριστά την επιλογή της προσωπικής του πορείας».

Στα λεγόμενα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη συμπυκνώνεται το πνεύμα της «ατομικής ευθύνης» που διέπει και το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος», όπως παρουσιάστηκε την Τρίτη. Κι όσο η κυβέρνηση κόπτεται τάχα για τη δημόσια Υγεία, επιχειρεί να την ταυτίσει στη συνείδηση του λαού με την επιβολή τιμωρητικών προστίμων και καταγγελίες σε τηλεφωνικές γραμμές, μην παίρνοντας ούτε ένα μέτρο πρόληψης και απεξάρτησης από το τσιγάρο.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της για τις αδιαμφισβήτητα επιβλαβείς συνέπειες του τσιγάρου, η αγωγή στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος παραμένει ακάλυπτη από το κράτος και στοιχίζει (στην αρχική της μόνο φάση) 250 – 300 ευρώ το μήνα. Την Τρίτη απλά ακούστηκε μια γενική και αόριστη «δέσμευση» να αυξηθούν και να ενισχυθούν τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, χωρίς να γίνεται λόγος για δωρεάν παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η βάση της ενασχόλησης της κυβέρνησης με το ζήτημα βρίσκεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία έχει εκτιμήσει την επιβάρυνση των προϋπολογισμών από τις ασθένειες που συνδέονται και με το κάπνισμα, τις «χαμένες εργατοώρες», τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας από ασθενείς που κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο», είπε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, κι όλα αυτά όταν νοσοκομεία ολόκληρα έχουν μόλις μία παιδίατρο, κι αυτή μετακινούμενη (π.χ. Νοσοκομείο Σάμου), όταν παιδοψυχιατρικές κλινικές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (π.χ. ΠΑΓΝΗ), όταν το ένα αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο διαδέχεται το άλλο, δημιουργώντας τις συνθήκες επιδείνωσης της υγείας και της ζωής του λαού.

Τα μέτρα, τιμωρητικού και εισπρακτικού χαρακτήρα (και βεβαίως όχι προληπτικού), προβλέπουν πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για αυτούς που παραβιάζουν το νόμο και μέχρι 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου γίνεται η παράβαση. Είναι στη βάση της ενίσχυσης της «ατομικής ευθύνης», ενεργοποιώντας παράλληλα τον «κοινωνικό αυτοματισμό». «Σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μία νέα συμμαχία για την υγεία. Η ανάδειξη της ατομικής ευθύνης που θα οδηγήσει τελικά σε συλλογική ευημερία», υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η κατανομή των εισπράξεων από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα προοιωνίζεται σαφάρι και αλληλοκαρφώματα, για το γέμισμα των ταμείων του κράτους. Όπως προβλέπει η κατανομή τους, προορίζονται: 40% για την …«κάλυψη προγραμμάτων δημόσιας Υγείας», 30% στο υπουργείο Εσωτερικών «για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού», 20% στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 5% στο Λιμενικό Σώμα και 5% στο υπουργείο Τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ