Τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις επιπτώσεις τους στους υγειονομικούς αλλά και τους ασθενείς έρχεται να επιβεβαιώσει η δραματική κατάσταση που επικρατεί από το καλοκαίρι στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με τις ελλείψεις υλικών να οδηγούν σε καθυστερήσεις, ακόμα και αναβολές χειρουργείων, σε προβληματική λειτουργία των τακτικών ιατρείων, σε έξοδο κλινικών και τμημάτων από την εφημερία αλλά και σε εξόντωση του προσωπικού. Κατάσταση ενδεικτική για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πλειοψηφία των δημόσιων μονάδων Υγείας.
Από τον Αύγουστο, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που εφημερεύει 8 φορές το μήνα, άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα στην τροφοδοσία των υλικών σε μια σειρά τμήματα και κλινικές, στα χειρουργεία, κ.α., τόσο λόγω περικοπών όσο και λόγω μη υλοποίησης των παραγγελιών αναγκαίου υλικού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Από το Σεπτέμβρη η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται και το Νοέμβρη φτάσαμε σε σημείο να βγαίνουν εκτός εφημερίας κλινικές και τμήματα εξαιτίας έλλειψης υλικών.
Οι επιπτώσεις από τις τεράστιες ελλείψεις εκφράζονται σε κάθε επίπεδο: Στην καθημερινή λειτουργία τακτικών και απογευματινών ιατρείων, στον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων, στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου, στις εφημερίες ειδικότητας για την κάλυψη εφημερευόντων νοσοκομείων της περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση εσωτερικών επειγόντων περιστατικών νοσηλευομένων του νοσοκομείου.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Καρδιοθωρακοχειρουργική, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται έλλειψη σε βαλβίδες και υλικά εξωσωματικής κυκλοφορίας, οξυγονωτές MECC, συρραπτικά θωρακοχειρουργικής και αναλώσιμα, ράμματα κ.λπ., κατάσταση που οδηγεί ακόμα και στην αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και εφημεριών της κλινικής.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική (ΠΡΧ) με 60 επείγοντα χειρουργεία στη λίστα που δεν προγραμματίζονται λόγω έλλειψης υλικών.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εκτός εφημερίας είχε βγει και το Αγγειογραφικό – Επεμβατικό τμήμα, όπου γίνονται η διάγνωση και η αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων κεφαλής, τραχήλου, θώρακος και κοιλίας, όπως εμβολισμός ανευρυσμάτων, τοποθέτηση stents κ.ά.
Ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν παρά μονάχα 2 από τις 6 αίθουσες των σύγχρονων χειρουργείων που εγκαινιάστηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» μόλις πριν από μερικούς μήνες.
Όλα αυτά στο έδαφος της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας που αναμένεται να επιδεινωθεί παραπέρα τη νέα χρονιά, με τον κρατικό προϋπολογισμό να προβλέπει για τη νέα χρονιά παραπέρα μείωση της ήδη κουτσουρεμένης χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά επιπλέον 34 εκατ. ευρώ.