Μεγάλωσα στα Ελευθέρια , από τότε ακόμα έβλεπα και κατόπιν κατανόησα πως ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού είχε πάντα διαφορές και ποτέ επί της ουσίας δεν ήταν ίσα κατανεμημένα ούτε τα κονδύλια ούτε οι παροχές.
Το Κορδελιό ήταν ουσιαστικά κι όχι τυπικά το κέντρο του Δήμου .
Όλα συνέβαιναν στο Κορδελιό , εκδηλώσεις παρελάσεις , παρεμβάσεις πάσης φύσεως , πεζόδρομοι , όλα γίνονταν στην άτυπη «πρωτεύουσα» του Δήμου. Με αποτέλεσμα τα Ελευθέρια να έχουν μια μικρότερη αγορά , λιγότερα καταστήματα εστίασης και καφέ και συνεπώς λιγότερη αγοραστική κίνηση και λιγότερα εισοδήματα και ρωτάω γιατί;; Δεν έπρεπε τότε ο Δήμος να μεριμνά έτσι ώστε η κατανομή σε όλα να είναι ίση;
Αυτό στα μάτια των γονιών μας φάνταζε ως ένας τοπικισμός και ως μία άδικη αντιμετώπιση του Ελευθερίου σε σχέση με το Κορδελιό , κάτι αντίστοιχο με αυτό που τώρα αναφέρουν ότι συμβαίνει στο νέο Δήμο με έδρα πλέον και τυπικά αλλά και ουσιαστικά τον Εύοσμο.
Διαχρονικά βλέπουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι ίδιες τοπικιστικές διαφορές που φαντάζομαι με την πάροδο των χρόνων θα εξαλειφθούν .
Αυτά που ζούμε είναι απόρροια των διαφορών που είχαν οι κάτοικοι από την εγκατάσταση τους στις περιοχές αυτές. Ανέκαθεν είχαν μια κακή σχέση με τον Κουκλουτζά(Εύοσμο) αλλά και μεταξύ τους οι Κορδελιώτες με τους Χαρμανκιώτες (κάτοικοι Ελευθερίου) αυτές λοιπόν τις διαφορές υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προσπαθούν να συντηρήσουν, είτε με αυτονομήσεις αντάρτικου τύπου , είτε με τοιχοκολλήσεις εγγράφων που υμνούν την μια περιοχή ή την άλλη κι εννοώ την περιοχή του Κορδελιού.
Εμείς η νεότερη γενιά οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όλη αυτή την κατάσταση που προσπαθούν να διαιωνίσουν.
Τα δικά μας ζητούμενα πρέπει να αφήσουν πίσω έχθρες του παρελθόντος στις οποίες εμείς ούτε πήραμε μέρος , ούτε και πρέπει να πάρουμε.
Εάν η συνένωση των Δήμων έκανε καλό ή όχι αυτό είναι γεγονός , κάθε Δήμος είχε τα δικά του οικονομικά το δικό του «κουμπαρά» ο οποίος μπαίνοντας στο κοινό ταμείο αυτομάτως μείωνε τις πιθανότητες μια ίσης κατανομής.
Εφόσον όμως η συνένωση των Δήμων είναι πλέον πραγματικότητα με αυτήν θα πορευτούμε. Ζητώντας ξεκάθαρα η Διοίκηση του Δήμου να ασχοληθεί όπως οφείλει κι όχι γιατί θα την παρακαλέσουμε , με τα προβλήματα ολόκληρου του Δήμου.
Ζητάμε άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις όπου χρειάζονται σε πάρκα , σε αναψυκτήρια , σε παιδικές χαρές , στην συντήρηση , ανέγερση και μετεγκατάσταση σχολείων (βλέπε ΕΕΕΕΚ Κορδελιού) να μεριμνήσουν για την καθαριότητα των δρόμων , του υπογείου πάρκινγκ , του πεζόδρομου που ρημάζει (Εθνικής Αντίστασης) να φυτευτούν δέντρα που τόσο πολύ ανάγκη έχουμε λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ , να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή , με τα πόδια σε δυο διαφορετικές βάρκες κινδυνεύουν να βουλιάξουν.
Ζητάμε να πράξουν αυτό για το οποίο ζήτησαν και έλαβαν την Διοίκηση του Δήμου.
Ζητάμε μια ουσιαστική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων μας.
Ζητάμε τέλος να πάψουν να παίζουν κάποιοι με τη νοημοσύνη μας , να μην επικαλούνται τώρα την αγορά του Κορδελιού , όταν κάποτε παρά τις μαύρες σημαίες που είχαν τοποθετήσει οι καταστηματάρχες στις επιχειρήσεις τους δεν τους εμπόδισε να κάνουν πράξη την πεζοδρόμηση της Ανδρέα Παπανδρέου.
Μια πεζοδρόμηση που για όσο καιρό ήταν σε εξέλιξη ταλαιπώρησε και τους κατοίκους γιατί η κατάσταση στην κεντρική οδό ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε την εύκολη διέλευση , τότε δεν τολμούσες ούτε να πεις σε ταξιτζή ότι πηγαίνεις στο Κορδελιό.
Να λειτουργήσει άμεσα το πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση και θα φέρει αγοραστικό κοινό κι από άλλες περιοχές .
Σταματήστε τις έριδες όσο είναι καιρός γιατί η ιστορία μας έχει δείξει πως πολλοί από αυτούς που τώρα διαμαρτύρονται στο πρόσφατο παρελθόν έχουν περάσει από θέσεις του Δήμου και το μόνο που προσέφεραν ήταν « ΑΡΤΟΝ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ» παλιά δοκιμασμένη συνταγή που αποκοιμίζει συνειδήσεις.
ΥΓ. Η φωτογραφία του παρόντος κειμένου, η οποία έδωσε τροφή για συνεντεύξεις , αποδεικνύει ότι η αντιδημαρχια καθαριότητας και πρασίνου κοιμάται , την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι αρπάζουν την ευκαιρία να προβληθούν.
Μαρίνα Σαμαρτζίδου Βότση