Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΙΡΕΤΙΚΑΓιατί σχολεία μέσω ΣΔΙΤ στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου;!

Γιατί σχολεία μέσω ΣΔΙΤ στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου;!

Στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου με τον τεράστιο μαθητικό πληθυσμό είχαν να κατασκευαστούν σχολεία για πάρα πολλά χρόνια. Έχει λίγο καιρό που ξεκίνησε η κατασκευή του 24ου δημοτικού σχολείου δίπλα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ευόσμου, αλλά στο δήμο χρειάζονται πολλά σχολεία αφού είναι γνωστό ότι αίθουσες έχουν μοιραστεί στα δύο, ότι γίνεται μάθημα σε υπόγεια, σε διαδρόμους, σε kibot και γενικά σε χώρους ακατάλληλους για αίθουσες διδασκαλίας. Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα των αιθουσών που βρίσκονται σε υπόγεια καθώς αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί δεν αερίζονται επαρκώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε πρόγραμμα κατασκευής το 7ο Γυμνάσιο Ευόσμου, το 4ο ΓΕΛ Ευόσμου και το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν αυτά τα τρία σχολεία να κατασκευάζονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)! Τι σημαίνει Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα; Σημαίνει ότι θα χτίσουμε σχολεία με τον τρόπο που φτιάχτηκε η γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου! Σημαίνει ότι ο ιδιώτης θα χρηματοδοτεί την ανέγερση των σχολείων με ίδιους πόρους, δάνεια και κρατικό χρήμα και μετά για 25 χρόνια θα έχει στην κυριότητά του τα κτίρια, έχοντας λόγο μέχρι και στη λειτουργία του σχολείου από το αν θα μπει ένα καρφί σ’ έναν τοίχο, από το εάν θα τοποθετηθεί ένας χάρτης μέχρι στο αν θα δοθεί αίθουσα σε ώρα εκτός σχολικής διδασκαλίας για να συνεδριάσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Μετά την πάροδο των 25 ετών τα κτίρια θα περιέρχονται στο δημόσιο.

Ο ιδιώτης που θα χτίσει το σχολείο θα παίρνει παχυλό ετήσιο ενοίκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΕΠΑΛ Κερατσινίου για το οποίο το Δημόσιο καταβάλει ετησίως ενοίκιο περίπου 200.000 ευρώ και θα το καταβάλει για 25 χρόνια. Οι λογαριασμοί όμως των ΔΕΚΟ, το πετρέλαιο κ.λπ. θα πληρώνονται από τη Σχολική Επιτροπή! Το κτίριο του ΕΠΑΛ Κερατσινίου παραδόθηκε άδειο από κάθε εξοπλισμό αιθουσών ή εργαστηρίων. Ακόμα και τα στοιχειώδη έλειπαν. Δεν υπήρχαν π.χ. καρέκλες, θρανία, γραφεία καθηγητών, τίποτα. Υποχρέωση του κατασκευαστή είναι να φτιάξει και να συντηρήσει τα ντουβάρια και τίποτε άλλο. Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου προφανώς γνωρίζει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατασκευής σχολείων το οποίο συμπεριλαμβάνει και τρία σχολεία του δήμου μας. Έχει άποψη γι’ αυτό που πάει να γίνει; Θα ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο; Το δημοτικό συμβούλιο συμφωνεί να κατασκευαστούν τα σχολεία με ΣΔΙΤ; Γιατί δεν τα κατασκευάζει το Δημόσιο ως οφείλει; Πιστεύει κανένας ότι η κατασκευή σχολείων μέσω ΣΔΙΤ συμφέρει οικονομικά περισσότερο και είναι προς όφελος της σχολικής κοινότητας;

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ