Η πρόσφατη κινητοποίηση Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατόπιν κινητοποίησης πολιτών για το ζήτημα της ΔΕΘ, είναι προδήλως άκαιρη.
Χίλια δίκαια έχουν οι Δήμαρχοι για τα μεγάλα προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως η έλλειψη αστικής φυσιογνωμίας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η ελλιπής χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης, η σχολική στέγη και ο κατάλογος δεν κλείνει εδώ.
Θα θέλαμε το συλλογικό ενδιαφέρον τους για την επέκταση του Μετρό δυτικά, για την επίσπευση των διαδικασιών απελευθέρωσης των χώρων των στρατοπέδων (Καρατάσιου, Παύλου Μελά, Παπακυριαζή, Ζιάκα, Γκόνου), για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της δυτικής Θεσσαλονίκης, για την περιβαλλοντική συνοχή και τα προβλήματα των μεγάλων βιομηχανιών (όπως ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ) που κατάντησαν να είναι μεγάλες πληγές περιβαλλοντικής μόλυνσης. Το οδικό δίκτυο της πόλης (κόμβος Λαχαναγοράς, διάνοιξη της Λαγκαδά, εξωτερική περιφερειακή κ.λ.π.) εξακολουθεί να αποτελεί συγκρίσιμο με τα προηγούμενα πρόβλημα του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο χάνουν το δίκαιο τους, όταν αντί να ασχολούνται με αυτά τα θέματα, επαναφέρουν το ζήτημα της χωροθέτησης της ΔΕΘ στα δυτικά, απόφαση η οποία λήφθηκε και έκλεισε οριστικά πριν 10 χρόνια. Έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου, υιοθέτησαν το σημερινό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ στη σημερινή της θέση. Μάλιστα έχουν προχωρήσει πολύχρονες θεσμικές διαδικασίες, όπως η εκπόνηση της Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης και αυτή τη στιγμή διεξάγεται διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
Για ακόμη μια φορά η Θεσσαλονίκη επιδεικνύει εσωστρέφεια και ομφαλοσκοπεί, όπως κάθε φορά που προωθείται ένα μεγάλο έργο πνοής.
Ανάρτηση του τοπογράφου και ειδικού συμβούλου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου Παναγιώτη Πετρίδη στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook