Σημαντικότατο κομμάτι της πρόληψης είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πλέον, είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία, νοσήματα του αναπνευστικού, καρκίνο και άλλα, είναι υψηλού κινδύνου και έχουν χειρότερη πρόγνωση.
Το πρόβλημα είναι ότι, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, η πολιτεία έχει μετατρέψει το σύστημα Υγείας σε σύστημα Υγείας μιας νόσου. Σ’ αυτήν την κατάσταση λοιπόν, πάρα πολλοί ασθενείς με τα νοσήματα τα οποία περιγράφονται παραπάνω έχουν καθυστερήσει ή διακόψει την παρακολούθησή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, πράγμα που τους καθιστά πιο ευάλωτους στον κορονοϊό ή στο νόσημα από το οποίο πάσχουν.
Εδώ έρχεται και ο ρόλος του Κέντρου Υγείας Ευόσμου και όλων των δομών που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Εάν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ήταν καλά οργανωμένη και στελεχωμένη, όπως ζητάει η αντιπολίτευση του δήμου για το Κέντρο Υγείας Ευόσμου από την αρχή της πανδημίας, θα μπορούσε να καλύπτει τέτοιου είδους ασθενείς.
Ένα καλά οργανωμένο Κέντρο Υγείας Ευόσμου θα μπορούσε να παρακολουθεί τους ασθενείς με κορονοϊό που κατοικούν στο δήμο ακόμα και στο σπίτι τους. Θα μπορούσε δηλαδή να εντοπίσει νωρίς κάποια επιδείνωση στην υγεία τους, θα μπορούσε να παρέμβει θεραπευτικά και εν τέλει θα μπορούσε να τους παραπέμψει στο νοσοκομείο όταν θα υπήρχε ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν προφανώς και οι διασωληνώσεις λιγότερες και οι θάνατοι λιγότεροι. Θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει ασθενείς υψηλού κινδύνου και να τους χειριστεί με τον τρόπο που έχρηζε η κατάστασή τους. Έτσι δεν θα υπήρχε υπερφόρτωση στα νοσοκομεία με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν και γίνονται μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευνοεί την επιβίωση του κορονοϊού και επίσης αυξάνει τα ποσοστά των θανάτων. Ένα καλά οργανωμένο Κέντρο Υγείας Ευόσμου θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα υψηλού κινδύνου λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών. Θα μπορούσε επίσης να παρέμβει για τη βελτίωση των συνθηκών ρύπανσης ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Σε έναν δήμο με τέτοια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, όπως είναι ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ένα καλά οργανωμένο Κέντρο Υγείας θα μπορούσε, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Τμήματα, να κάνει έρευνα και μελέτη για τη διάδοση του κορονοϊού σε συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μια τέτοια μελέτη θα έδινε χρήσιμα συμπεράσματα για την πρόληψη και κατά την πανδημία και μετά από αυτήν.
Εάν το Κέντρο Υγείας Ευόσμου ήταν καλά οργανωμένο και στελεχωμένο θα μπορούσε να κάνει μαζικά τεστ για covid-19 ώστε να υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση στο δήμο, να εντοπίζεται εγκαίρως η αύξηση των κρουσμάτων και να αντιμετωπίζεται στην αρχή της. Στο δήμο μας βέβαια ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί, πέραν της κατάστασης του Κέντρου Υγείας, η δημοτική αρχή αφόριζε τα μαζικά τεστ κορονοϊού, αντιμετωπίζοντάς τα ως λαϊκισμό χωρίς ουσία!
Το Κέντρο Υγείας Ευόσμου θα μπορούσε να προσφέρει πολλά ώστε να βελτιώσει την επιδημιολογική εικόνα του δήμου, να στηρίξει τους κατοίκους του δήμου κατά την πανδημία και επίσης να στηρίξει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Δυστυχώς η πολιτεία εξαιτίας του κόστους δεν θέλησε να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στην αρνητική στάση της πολιτείας προστέθηκε η στάση της διοίκησης του δήμου, η οποία έκανε ότι περνούσε από το χέρι της προκειμένου να δείξει ότι το Κέντρο Υγείας Ευόσμου είναι επαρκώς θωρακισμένο και στελεχωμένο για να αντιμετωπίσει την πανδημία και προκειμένου να μην απαιτήσει από την πολιτεία να το θωρακίσει και να το στελεχώσει. Ορισμένες φορές και κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης του δήμου, προχώρησε σε κάποιες κουβέντες για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ευόσμου, οι οποίες όμως ήταν κουβέντες της στιγμής και τις είπε μόνο για να πει ότι τις είπε. Ούτε τις πίστεψε ούτε και τις στήριξε.
Δημ. Θ.