Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΙΡΕΤΙΚΑΗ άποψη του Κλεάνθη Μανδαλιανού για την αξιοπιστία των rapid test δικαιώθηκε...

Η άποψη του Κλεάνθη Μανδαλιανού για την αξιοπιστία των rapid test δικαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τελικά ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου είχε δίκιο για την αξιοπιστία των rapid test. Τελικά ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου δεν είχε εμμονές. Τελικά η άποψη του Κλεάνθη Μανδαλιανού για την αξιοπιστία των rapid test δικαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε νέες οδηγίες στους κατασκευαστές γιατί δεν τα θεωρεί απολύτως αξιόπιστα. Τελικά οι ενστάσεις του Κλεάνθη Μανδαλιανού για τα rapid test ήταν δίκαιες.

Τα rapid test δεν έχουν υψηλή ευαισθησία με αποτέλεσμα τα περισσότερα να βγαίνουν αρνητικά, πράγμα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση σε κάποιους, οι οποίοι εξετάστηκαν, ότι είναι αρνητικοί, ενώ είναι στην πραγματικότητα θετικοί, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα και να μεταδίδουν τον κορωνοϊό στο περιβάλλον τους! Τα rapid test λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας με βάση τα δεδομένα που δίνονται από τους κατασκευαστές, χωρίς να γίνεται ανεξάρτητος έλεγχος και χωρίς να συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ!

Μεγάλη ετερογένεια στην απόδοση των τεστ, αλλά και μεγάλη διαφοροποίηση στις ποσοτικές εκτιμήσεις του ιικού φορτίου με PCR σε διαφορετικά εργαστήρια, έδειξε αξιολόγηση που έκανε ο ανεξάρτητος οργανισμός Foundation for Innovative New Diagnostics σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αξιολόγηση εκατοντάδων rapid test σε σύγκριση με τα μοριακά τεστ. Όσο μειώνεται το ιϊκό φορτίο τόσο μειώνονται οι πιθανότητες τα rapid test να εντοπίσουν τα θετικά δείγματα. Στο Πανεπιστήμιο του Birmingham εξετάσθηκαν με rapid test 7.000 ασυμπτωματικοί φοιτητές, και μόνο 2 βρέθηκαν θετικοί με τα rapid test, ενώ όταν ελέγχθηκε το 10% των αρνητικών δειγμάτων με PCR βρέθηκαν επιπλέον 6 θετικά δείγματα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στο σύνολο των δειγμάτων το rapid test έδωσε 60 ψευδώς αρνητικά δείγματα.

Έχει δίκιο λοιπόν ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου για όσα λέει σχετικά με την αξιοπιστία των rapid test και έχει δίκιο που επιμένει στα μοριακά τεστ, γιατί τα rapid test δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την PCR στην εκτίμηση της εξάπλωσης του ιού. Αυτό που μπορούν να κάνουν τα rapid test είναι να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη της διάδοσης, ειδικά αν εφαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και προπαντός σε περιπτώσεις συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπου γίνεται συνάθροιση πολλών ατόμων. Επίσης η μαζική χρήση των rapid test σε χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης τεστ PCR σε μαζική κλίμακα έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Στη Σλοβακία, που έχει εφαρμόσει τη χρήση τους σε κλίμακα σχεδόν συνόλου ενός πληθυσμού 5,5 εκατομμυρίων, αναφέρουν ότι περιόρισαν την εξάπλωση του ιού κατά 60%.

X.K.

Με στοιχεία από την ιστοσελίδα dikaiologitika.gr και συγκεκριμένα άρθρο που αναφέρεται σε δημοσίευμα της Επιστημονικής Επιθεώρησης Nature

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ