Προχθές ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Πέτρος Σούλας βρέθηκε κατηγορούμενος για γάλα το οποίο δεν είχε χορηγηθεί σε εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι το δικαιούνταν και καταδικάστηκε γι’ αυτό σε οκτώ μήνες φυλακή με αναστολή μετά από μήνυση του Σωματείου Εργαζομένων. Χθες μεγάλες διαδικτυακές εφημερίδες και διάφορες ιστοσελίδες φιλοξενούσαν την είδηση γράφοντας επιπλέον κάποιες ότι ο Πέτρος Σούλας ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τη χορήγηση γάλακτος στους εργαζόμενους, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου!
Επικοινωνήσαμε με τον πρώην δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Πέτρο Σούλα προκειμένου να διευκρινίσουμε τι ήταν αυτό το γάλα για το οποίο καταδικάστηκε και γιατί δεν είχε χορηγηθεί στους εργαζομένους που το δικαιούνταν. Ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου μας απάντησε τα παρακάτω:
«Η μελέτη 15/2015 “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗ.ΚΕ.ΚΠΑ.ΚΕ και ΔΗ.ΚΕ.ΚΕ”, στο τμήμα Α.2. ΓΑΛΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ προέβλεπε προμήθεια 53.262 lit γάλακτος για 269 εργαζόμενους του Δήμου. Η παροχή υπολογίστηκε για ένα έτος.
Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε από την εκπόνηση της μελέτης, προστέθηκε στο Δήμο μας επιπλέον προσωπικό δικαιούχων γάλατος λόγω της υποχρεωτικής από τον νόμο παράτασης των συμβάσεων του προσωπικού ορισμένου χρόνου (15 εργαζόμενοι) με ταυτόχρονη πρόσληψη νέων (23 εργαζόμενοι) και κυρίως λόγω των εργαζομένων στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας οι οποίοι δικαιούνταν τις παροχές (238 εργαζόμενοι). Η παροχή διατέθηκε προς όλους τους δικαιούχους με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι προβλεπόμενες ποσότητες σε συντομότερο διάστημα από το προβλεπόμενο.
Η σύμβαση έληγε στις 13 Οκτωβρίου 2016 όμως οι ποσότητες λόγω της απρόσμενης και απρόβλεπτης αύξησης του αριθμού των εργαζομένων, τελείωσαν από 30 Αυγούστου 2016. Έτσι χάσαμε και το χρονικό περιθώριο της 4μηνης παράτασης που δικαιούμασταν και που υπολογίζαμε σε κάθε διαδικασία προμήθειας αφού πολύ νωρίτερα εξαντλήθηκαν οι ποσότητες, οπότε και οι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς την παροχή γάλακτος, από 30 Αυγούστου 2016 έως την υπογραφή της νέας σύμβασης στις 7 Μαρτίου 2017.
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται και από το 17 Απριλίου 2017 υπηρεσιακό σημείωμα της προϊσταμένης του τμήματος προμηθειών προς την Διευθύντρια των οικονομικών υπηρεσιών».
Σχετικά με το κενό που υπήρξε από τις 13 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τις 7 Μαρτίου 2017 όσον αφορά τη χορήγηση του γάλακτος και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του δήμου για τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας γάλακτος, ο κύριος Σούλας μας είπε τα εξής:
«Να επαναλάβουμε πως η προηγούμενη μελέτη που ήταν σε εξέλιξη με τις, 98/17-3-2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και 149/31-3-2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έληγε στις 13 Οκτωβρίου 2016, έχοντας υπ’ όψη μας και την δυνατότητα 4μηνης παράτασης ήτοι μέχρι την 13 Φεβρουαρίου 2017 (αλλά οι ποσότητες τελείωσαν στις 30 Αυγούστου 2916.
Έγκαιρα από τον Μάρτιο του 2016 (δηλαδή επτά μήνες πριν την λήξη της προηγούμενης προμήθειας) δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες και σε συνεργασία μεταξύ των Νομικών προσώπων και Δήμου, δρομολογήθηκε η νέα προμήθεια με την 133/16 ενιαία μελέτη με τίτλο “Προμήθεια τροφίμων Δήμου και Νομικών του Προσώπων (∆ΗΚΕΚΠΑΚΕ και ∆ΗΚΕΚΕ ) µε αριθμό ενιαίας μελέτης 133/2016”».
Κατόπιν ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών και εγγράφων, λέγοντας ότι γι’ αυτούς τους αντικειμενικούς και διαδικαστικούς λόγους προέκυψε η διακοπή παροχής γάλακτος στους εργαζόμενους για το διάστημα από 13 Οκτωβρίου 2016 έως 7 Μαρτίου 2017 και αναρωτήθηκε που φαίνεται ότι υπάρχει δόλος και αμέλεια.
Ρωτήσαμε τον κύριο Σούλα για την ποινή των οκτώ μηνών που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο και απάντησε ότι η ποινή ήταν πολύ μικρότερη αλλά ο ίδιος ζήτησε μεγαλύτερη ποινή ώστε να μπορέσει να ασκήσει έφεση προκειμένου να αθωωθεί, γιατί οι μικρές ποινές δεν μπορούν να εφεσιβληθούν.
Όσον αφορά τα όσα γράφονται περί της προσπάθειάς του να μεταθέσει την ευθύνη για τη μη χορήγηση γάλακτος στις υπηρεσίες του δήμου, είπε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι αυτό που είπε στο δικαστήριο είναι ότι οι υπηρεσίες του δήμου προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους παρά την υποστελέχωσή τους.
Πλέον δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η καταδίκη του Πέτρου Σούλα για το γάλα, γράφτηκε σε διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης Πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ η απαλλαγή του πριν μία εβδομάδα, μαζί με 41 ακόμα αιρετούς και υπαλλήλους του δήμου, για την υπόθεση της ανάπλασης της οδού Επτανήσου δεν γράφτηκε σχεδόν πουθενά. Ο Πέτρος Σούλας κατηγορήθηκε μαζί με άλλους αιρετούς και υπαλλήλους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για σειρά σκανδάλων, τα οποία όμως αποδείχτηκαν, με αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανυπόστατες καταγγελίες. Οι ανυπόστατες καταγγελίες για τον κύριο Σούλα, για άλλους αιρετούς, αλλά και για υπαλλήλους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που τους απάλλασσαν από τις κατηγορίες, χάνονταν από την επικαιρότητα.
Κάποια διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης έγραψαν ότι ο Πέτρος Σούλας στις εκλογές του 2019 ηττήθηκε με τους πολίτες, μάλιστα, να τον τοποθετούν στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ότι ήρθε τρίτος με ποσοστό μόλις 18,3% από 32,3% που έλαβε το 2014. Αυτό που ξέχασαν να γράψουν ήταν ότι ο πρώην δήμαρχος προσπαθούσε στα πέντε χρόνια της θητείας του να αποδείξει ότι δεν ήταν ελέφαντας απαντώντας σε ανυπόστατες καταγγελίες. Όσοι γνωρίζουν τον κύριο Σούλα, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί του πολιτικά, ποτέ δεν θα τον κατηγορούσαν ως διεφθαρμένο. Κι όμως ο πρώην δήμαρχος στα πέντε χρόνια της θητείας του πάσχιζε να αποδείξει ότι δεν ήταν διεφθαρμένος και ότι δεν υπήρχαν σκάνδαλα.
Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στα ρεπορτάζ που αφορούν την καταδίκη του πρώην δημάρχου στο αν τελικά οι εργαζόμενοι πήραν το γάλα. Κανένας δεν γράφει ότι το γάλα θα πρέπει να τους το χορηγήσει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου σε χρήμα. Ξεχνούν ότι το ζήτημα αυτής της ιστορίας δεν ήταν να καταδικαστεί ο Πέτρος Σούλας, αλλά να πάρουν το γάλα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι έστω σε χρήματα. Το ξεχνούν ή δεν έχει καμία σημασία γι’ αυτούς αν θα πάρουν ή όχι το γάλα οι εργαζόμενοι, αφού το «πιασάρικο» της υπόθεσης είναι η καταδίκη ενός πρώην δημάρχου του δευτέρου μεγαλύτερου δήμου της Βόρειας Ελλάδας;