Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Νίκος Καββαδίας, ο ελάσσων ποιητής όπως τον χαρακτήρισαν διάφοροι περισπούδαστοι κριτικοί. Όταν ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε το «Σταυρό του Νότου» υπήρξαν άλλοι που προέβλεπαν ότι ο δίσκος θα πιάσει πάτο. Ο δίσκος πολύ γρήγορα έπιασε κορυφή. Τα τραγούδια αυτού του δίσκου δεν σταμάτησαν ποτέ να ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά και να σημαδεύουν γενιές ολόκληρες. Κατά τη γνώμη μου και παρόλο που ο Θάνος Μικρούτσικος έγραψε σπουδαία μουσική, η μεγαλύτερη προσφορά του στην τέχνη ήταν ο «Σταυρός του Νότου» γιατί μας έμαθε το Νίκο Καββαδία, τον ελάσσονα ποιητή όπως τον είπαν διάφοροι αχαρακτήριστοι πεφωτισμένοι.
Ήμουν πολύ μικρός όταν άκουσα το δίσκο. Θυμάμαι οι υπόλοιποι, που κάναμε παρέα, αγαπούσαν το «Μαχαίρι», «το πειρατικό», «τον Γουίλι τον μαύρο θερμαστή», το «Kuro Siwo», τη «Θεσσαλονίκη». Εμένα τα αγαπημένα μου ήταν πάντα ο «Federico Garcia Lorca», η «Εσμεράλδα», η «Γυναίκα», η «Πικρία», ο «Σταυρός του Νότου». Τον Καββαδία τον γνώρισα από την μελοποίηση του Μικρούτσικου. Δεν ξέρω χωρίς τη μουσική του αν θα έβλεπα διαφορετικά τον ελάσσονα ποιητή. Νομίζω πως η μελοποίηση του Μικρούτσικου είναι τόσο συγκλονιστική όσο και τα ποιήματα του Καββαδία που μελοποίησε. Δεν νομίζω πως θα έβλεπα τον Καββαδία διαφορετικά, όμως ήταν ευτύχημα που ο Μικρούτσικος τον μελοποίησε. Ο «Σταυρός του Νότου» είναι ένας από τους ωραιότερους δίσκους που έγιναν ποτέ.
Κάμποσα χρόνια μετά ένας δόκιμος σε γκαζάδικο μιλούσε κάποια Χριστούγεννα για το ωραίο γλυκό της Κυριακής. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος θεωρούσαν πως όλα αυτά τα άγνωστα στα οποία αναφερόταν ο Καββαδίας, όπως και οι πολλές άγνωστες λέξεις, θα έκαναν το δίσκο να εξαφανιστεί. Το μόνο που δεν έγινε ήταν αυτό. Ανατριχίλα σε πιάνει που τόλμησαν να χαρακτηρίσουν τον Καββαδία ελάσσων ποιητή, αλλά ο κόσμος είναι γεμάτος με τόσα ανθρωπάκια που δεν σου προκαλεί εντύπωση το «ελάσσων» για τον Καββαδία. Ο ελάσσων ποιητής πέρασε στην αθανασία, ενώ κανένας δεν θυμάται αυτούς που έτσι τον χαρακτήρισαν.
Κ. Νότνολ