Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΟ Κωνσταντίνος Ζέρβας απέτυχε, νέο δήμαρχο αναζητά η Θεσσαλονίκη

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας απέτυχε, νέο δήμαρχο αναζητά η Θεσσαλονίκη

Του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη από την ιστοσελίδα tvreporters.gr

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της στο link https://www.makthes.gr/ti-psifizoyn-oi-thessalon-508474 την Τρίτη 1Φεβρουαρίου με τίτλο «Τι ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς στον κεντρικό δήμο» αποτελεί για την διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα πολιτικό κόλαφο. Στην ουσία επιβεβαιώνει αυτό που ξέρει η πλειοψηφία των πολιτών του δήμου, αλλά μέσα στην πανδημία και στους περιορισμούς δεν ακούγεται δυνατά. Δηλαδή, ότι η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει δημοτική αρχή αντάξια της ιστορίας της, ότι ο νυν δήμαρχος είναι χειρότερος από τον προηγούμενο Γιάννη Μπουτάρη που είναι ο καλύτερος των τελευταίων 40 χρόνων και ότι υπάρχει η επιθυμία για τις επόμενες εκλογές ενός νέου προσώπου χωρίς κομματική υποστήριξη.

Είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία και σπάνια αποτυπώνουν την πραγματικότητα που θα προκύψει από το αποτέλεσμα της κάλπης. Ελάχιστες φορές δημοσκοπήσεις και αποτελέσματα συνέπεσαν. Η εταιρία που διενήργησε την δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Μακεδονία», για τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr, έδινε διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μόλις 3,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται και τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Στις κάλπες η ΝΔ κέρδισε με διαφορά 8,32% και ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις Ευρωεκλογές, γνώρισε δεύτερο εκλογικό στραπάτσο.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται ότι το 14% που φαίνεται σήμερα να στηρίζει τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα ίσως να μην είναι πραγματικό ποσοστό, αλλά πολύ λιγότερο. Μέσα στην πανδημία οι δημότες της Θεσσαλονίκης είχαν ελλιπή ενημέρωση και η κριτική των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για την διοίκηση του δήμου, δεν μεταδιδόταν ούτε ακόμη και από τα ραδιοτηλεοπτικά δημοτικά μέσα όπως έπρεπε να γίνεται στα πλαίσια της διαφάνειας. Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε ότι αυτό το ποσοστό είναι αληθινό, πάλι είναι λιγότερο από το ποσοστό 14,98% που πήρε η παράταξη του δημάρχου την πρώτη Κυριακή των εκλογών στις 26 Μαΐου του 2019.

Αρνητικό αντίκτυπο επίσης είχαν οι πρόσφατες τοποθετήσεις νέων αντιδημάρχων με αποκορύφωμα αυτήν του Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου, του δημοτικού συμβούλου, με τις ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις που έγιναν πανελλήνιο θέμα κατακραυγής, αποδεικνύοντας ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν έχει πολιτικό ένστικτο, ούτε έχει καταφέρει να κερδίσει πολιτικά συνεργάτες με θετικό πρόσημο στην πόλη. Πολιτικά στελέχη στην Θεσσαλονίκη κατατάσσουν τον δήμαρχο στην κατηγορία Ο.Φ.Α. (Όπου Φυσάει Άνεμος) αρκεί να έχει ο ίδιος πρόσκαιρα οφέλη και να κάνει περιστασιακά την δουλειά του.

Τα πεπραγμένα της διοίκησης Ζέρβα και ο βαθμός ικανοποίησης που έχουν οι δημότες καταγράφονται πεντακάθαρα στην δημοσκόπηση. Οι ασφαλτοστρώσεις και η διαχείριση της καθημερινότητας που διαφημίζονται ως κατορθώματα, δεν συγκινούν τους πολίτες, ούτε μπορούν να θεωρηθούν έργα βεληνεκούς που θα αλλάξουν τους δείκτες οικονομίας, καινοτομίας και εξωστρέφειας της πόλης. Είναι τα αυτονόητα που πρέπει να κάνει κάθε δημοτική αρχή στα πλαίσια των ανταποδοτικών τελών και των συνθηκών καλύτερης διαβίωσης. Αποτέλεσμα, τέσσερις στους δέκα Θεσσαλονικείς (39%) θεωρούν πως η σημερινή διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι «περίπου το ίδιο» σε σχέση με την προηγούμενη του Γιάννη Μπουτάρη, λιγότερο ποσοστό, το 35%, εκτιμά πως η σημερινή διοίκηση είναι «καλύτερη» από την προηγούμενη και το 22% την αξιολογεί ως «χειρότερη».

Η Θεσσαλονίκη είναι βρώμικη πόλη και κανένας αντιδήμαρχος που επέλεξε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μέχρι σήμερα δεν έκανε την διαφορά. Το κυκλοφοριακό ταλαιπωρεί πεζούς και οδηγούς και ο δήμος δεν έχει σχέδιο επίλυσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. H άποψη ότι η πόλη θα αργήσει να γίνει εξελιγμένη και ευρωπαϊκή επικρατεί όλο και περισσότερο. Αν σε αυτά προσθέσει κάποιος την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τα εκατοντάδες ξενοίκιαστα μαγαζιά που αντικρίζει ακόμη και σε κεντρικά σημεία και αυτά που δεν θα αντέξουν μετά την πανδημική κρίση, αντιλαμβάνεται ότι και η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε και δεν έχει κανένα σχέδιο που να λειτουργήσει καταλυτικά σε συνεργασία και με άλλους φορείς για να αλλάξει κάτι στον μεγάλο δήμο.

Στην δημοσκόπηση «Τι ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς στον κεντρικό δήμο», το 35% των πολιτών επιθυμεί για επόμενο δήμαρχο ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ το 32% επιθυμεί πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο σημερινός δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν ανήκει παραδοσιακά σε κανέναν από αυτούς τους χώρους. Πηγαίνει όπου βλέπει ότι έχει συμφέροντα, δεν είχε καμία ουσιαστική πολιτική δράση και δεν έκανε κάτι τόσα χρόνια για να αφήσει το στίγμα του. Γι αυτό στελέχη και των δύο παρατάξεων τον έχουν χαρακτηρίσει «αλεξιπτωτιστή». Ήταν στο ΠΑΣΟΚ και έφυγε στις δύσκολες ημέρες του Κινήματος, έχοντας σήμερα ως δεσμούς με το κόμμα και την νέα ηγεσία του, κάποιους συνεργάτες του που είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ. Σε περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει πράξη την δήλωση του ότι δεν θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα και θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, τότε ούτε κρυφά ούτε φανερά όπως λένε στελέχη του στην Θεσσαλονίκη, δεν θα στηρίξει τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να υποστηρίζουν και πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθώς δεν τον θεωρούν «γνήσιο τέκνο» της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Το γεγονός ότι μπήκε στα ψηφοδέλτια σε μη εκλόγιμη θέση για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και ότι παρευρίσκεται σε γαλάζιες κομματικές συναντήσεις όπως αυτήν με τον πρωθυπουργό πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, δεν συγκινεί κανέναν.

Ο πρώην επιτυχημένος Υπουργός Γιώργος Ορφανός στις 19 Ιανουαρίου 2022 σε τηλεοπτικό σταθμό, ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης αφού εκτιμά ότι δεν πάνε καθόλου καλά τα πράγματα για την πόλη με τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Στελέχη και ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν, ότι ο Γιώργος Ορφανός πρέπει να πάρει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί ανέκαθεν ήταν μπροστάρης στους αγώνες του κόμματος και είχε άποψη, σε σχέση με τον σημερινό δήμαρχο που δεν έβαλε πουθενά μπροστά τα στήθη του σε κυβερνητικές επιλογές αλλά είναι θεατής. Και όχι μόνο αυτό, στελέχη του νυν δημάρχου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα κατακρίνουν και χλευάζουν πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπουργούς της.

Η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» είναι δεδομένο ότι θα έχει μεγαλύτερες απώλειες την εκλογική περίοδο που ξεκινά οσονούπω. Η διαχείριση της υπόθεσης του Δρόσου Τσαβλή τον Μάρτιο του 2021 με αφορμή τους εμβολιασμούς, που όπως ακούγεται έγινε γιατί κάποιοι αντιδήμαρχοι ενοχλήθηκαν από την εκτίμηση που έδειχνε ο πολιτικός κόσμος στον τότε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οδήγησε σε ανεξαρτητοποίηση του ιδίου και άλλων πρώτων σε ψήφους δημοτικών συμβούλων. Αυτή η υπόθεση θα στέκεται σαν καρμανιόλα πάνω από το κεφάλι του δημάρχου. Αν μάλιστα ο επιτυχημένος και συμπαθής ιατρός αποφασίσει να κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ειδικά με τον καινούργιο εκλογικό νόμο.

Η δημαρχία του Κωνσταντίνου Ζέρβα που προέκυψε τυχαία, δεν έφερε τον άνεμο που ζητούσε η πόλη, ο πολιτισμός της, οι επιχειρηματίες της και η μεγάλη εκπαιδευτική της κοινότητα. Γι αυτό και δεν φαίνεται να έχει μέλλον. Η πόλη κοιμάται και ξυπνάει ζώντας την μέρα της μαρμότας στους ίδιους απογοητευτικούς ρυθμούς, ενώ τα τελευταία γεγονότα αποκαρδίωσαν τον κόσμο που αναζητά ευθύνες και από τους πολιτικούς εκπροσώπους της.

# Η εκπομπή Hashtag με τον δημοσιογράφο Βασίλη Σαρρηγιαννίδη που κάνει πρεμιέρα στην EURO Τηλεόραση της Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι, θα αναδείξει τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον δήμο Θεσσαλονίκης φέρνοντας στο προσκήνιο γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες, με πρωταγωνιστές τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και όλους τους ανθρώπους που αγωνιούν για μία καλύτερη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ