Στις 12 Οκτωβρίου 2021 ημέρα Τρίτη, ένας δικαστικός επιμελητής, παρουσία πολιτών που περίμεναν να εξυπηρετηθούν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Ευόσμου επί της οδού Ολυμπιάδος 112, έβγαλε έξω πολίτες και υπαλλήλους με τη διαδικασία της βίαιης αποβολής (έξωσης) και προέβη στην αλλαγή της κλειδαριάς, τη δέσμευση του χώρου μαζί με τον εξοπλισμό (Η/Υ, αρχεία, μηχανήματα, εξοπλισμός κλπ.).
Από τότε ξεκίνησε ένας Γολγοθάς για όσους εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο ΚΕΠ. Δεν έφτανε που έπρεπε να τρέχουν στα άλλα δύο ΚΕΠ του δήμου, τα οποία φορτώθηκαν τη δουλειά και αυτού που υπέστη έξωση, αλλά βίωσαν και τα παραμύθια της διοίκησης του δήμου που όλο υποσχόταν άμεση λειτουργία του ΚΕΠ στο δημοτικό χώρο στον οποίο θα στεγαστεί και όλο αυτή η άμεση λειτουργία μεταφερόταν πιο μακριά στο χρόνο.
Επειδή όμως ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, λέει και ξαναλέει ότι η διοίκηση του δήμου δεν έχει ευθύνη για την έξωση που υπέστη το ΚΕΠ, ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουμε τη συνέβη και να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Ο χώρος που στεγαζόταν το ΚΕΠ ανήκε σε ιδιώτη από τον οποίο τον νοίκιαζε ο δήμος από το 2008. Πέρασαν 12 χρόνια και μετά από πολλές παρατάσεις η μίσθωση του χώρου έληξε και έπρεπε να ανανεωθεί η σύμβαση της μίσθωσης. Ο δήμος Κορδελιού Εύοσμου το 2019 προκήρυξε διαγωνισμό θέτοντας ανώτατο όριο για το μίσθωμα τα 900 ευρώ μηνιαίως αλλά ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου ζητούσε 1.200 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία.
Ο δήμος αποφάσισε, αφού δεν συμφωνούσε στο ποσό με τον ιδιοκτήτη, να διαμορφώσει δικό του δημοτικό χώρο για τη στέγαση του ΚΕΠ επί της οδού Κολοκοτρώνη (παλιά Πολεοδομία Ευόσμου). Ο ιδιοκτήτης βλέποντας ότι ο δήμος δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία μαζί του, αφού δεν συμφωνούσαν στο ποσό του ενοικίου, κατέθεσε αγωγή για έξωση.
Το πρώτο λάθος του δήμου ήταν πως δεν παρέστη στην αγωγή που συζητήθηκε στις 24 Μαΐου 2021, με αποτέλεσμα να την κερδίσει ο ιδιοκτήτης, καθώς η υπόθεση δικάστηκε ερήμην! Η αδιαφορία όμως δεν σταμάτησε εκεί με αποτέλεσμα ο Δήμος να κάνει και το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε κάποια εξήγηση γι’ αυτό. Ο δήμος δεν κατέθεσε έφεση στο προβλεπόμενο διάστημα που ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα η απόφαση της έξωσης να γίνει τελεσίδικη και εκτελεστέα!
Αν λοιπόν ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είχε ενδιαφερθεί για το πρόβλημα και είχε πράξει τα αυτονόητα, δεν θα φτάναμε στην βίαιη αποβολή του ΚΕΠ, ο δήμος θα είχε το χρονικό περιθώριο να ετοιμάσει το Δημοτικό χώρο στέγασης και το ΚΕΠ θα είχε μεταστεγαστεί χωρίς να κλείσει και χωρίς ο δήμος να ταλαιπωρεί έως σήμερα τους δημότες του.
Από την έξωση έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες. Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Κορδελιού Ευόσμου της 16ης Μαρτίου 2022, ψηφίστηκε απευθείας ανάθεση για τη διαμόρφωση του χώρου που θα στεγαστεί το ΚΕΠ. Την ίδια μέρα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου είπε πως το ΚΕΠ μπορεί να είναι έτοιμο στο τέλος του Απριλίου αλλά θεωρεί αυτό το σενάριο υπεραισιόδοξο.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα:
- Γιατί ο δήμαρχος λέει και ξαναλέει ότι η διοίκησή του δεν είχε ευθύνη για την έξωση του ΚΕΠ, ενώ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη γι’ αυτήν;
- Γιατί επί τόσους μήνες η διοίκηση της «Νέας Πνοής» ενέπαιζε τους πολίτες για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του ΚΕΠ στο νέο χώρο;
- Γιατί από το Νοέμβριο επαναλάμβαναν ότι «από Δευτέρα» θα μπει ο εργολάβος για να διαμορφώσει το χώρο, χωρίς αυτή η Δευτέρα να έρχεται ποτέ;
Το σίγουρο είναι ότι την αδιαφορία της διοίκησης Μανδαλιανού την πληρώνουν οι πολίτες, οι οποίοι όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται για πολύ καιρό ακόμα. Όπως είναι γνωστό για όλη αυτή την κατάσταση κανένα στέλεχος της διοίκησης Μανδαλιανού δεν ανέλαβε την ευθύνη. Απορούμε μάλιστα που ο κύριος δήμαρχος απλά τονίζει πως η διοίκησή του δεν είχε καμιά ευθύνη και δεν προχωράει σε εκτόξευση κατηγοριών περί αμαύρωσης της εικόνας του δήμου και της διοίκησής του με τα όσα γράφονται και λέγονται για την έξωση του ΚΕΠ.
Σ.