του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη*
Το προσυνέδριο της ΝΔ το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στην Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέδειξε μία τραγική πραγματικότητα. Το ψιλό γαζί δούλεμα που τρώνε η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της και από τις εκάστοτε γαλάζιες κυβερνήσεις στην υλοποίηση μεγάλων έργων και σχεδίων ώστε η περιοχή μας όπως λένε, να αποκτήσει οικονομική αίγλη. Το προσυνέδριο δεν έβγαλε καμία είδηση άξιας λόγου, παρά ανέδειξε το εσωκομματικό χάος που επικρατεί μεταξύ των ηγετών της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Αυτό μπορεί να συμπεράνει κάποιος με αφορμή το γεγονός της ΔΕΘ.
Εννοείτε φυσικά ότι και οι άλλοι πρωθυπουργοί, άλλων κυβερνήσεων, έκαναν ακριβώς τα ίδια, αλλά το φαινόμενο Νεοδημοκράτες να αναιρούνται μεταξύ τους είναι πρωτόγνωρο έως τραγικό!!
Ήταν Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ άνοιξε επίσημα το θέμα. Είπε: «Θέλω να αναφερθώ σ’ ένα σοβαρό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, που αφορά την Έκθεση. Η θέση και η πολιτική μου βούληση είναι ότι η Έκθεση πρέπει να μετεγκατασταθεί εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης, σε χώρο κατάλληλο για την αποστολή και τη μελλοντική της προοπτική, και ο χώρος που κατέχει σήμερα να αναπλαστεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο».
Λίγες ημέρες αργότερα ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αφού ζύγισε τα δεδομένα και με βασικό γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Θεσσαλονίκης αλλά και την σημαντική ανάπλαση που θα επέφερε το σχέδιο στο κέντρο της πόλης ανακοίνωσε την απόφασή του για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο.
Υπουργοί καταγόμενοι από την Θεσσαλονίκη, Βουλευτές, Νομάρχες και Δήμαρχοι, Μητροπολίτες και απλά στελέχη του κόμματος, χαιρέτησαν την απόφαση με ικανοποίηση και ζούσαν με την ελπίδα αυτής της υπόσχεσης μέχρι το βράδυ του Σαββάτου που μας πέρασε και αφού για αρκετό χρονικό διάστημα απολύτως διχασμένοι ήταν και οι εκλεγμένοι στη Βουλή με τη Ν.Δ. από την Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, βάζοντας φυσικά πρώτιστα την προσωπική επιβίωση και τις ψήφους που θα κερδίσουν ή θα χάσουν ανάλογα με την θέση που θα κρατήσουν.
Το Σάββατο 2 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η υπόσχεση Καραμανλή πετιέται στα σκουπίδια, ξεχάστε την, η ΔΕΘ θα μείνει εκεί που είναι, «γιατί το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Θα υπάρχει οικονομική, εκθεσιακή, επιχειρηματική δραστηριότητα όλο τον χρόνο, πάρκο και πάρκινγκ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έτσι θα δουλέψει όλη η πόλη» ‘όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία του πάρκου στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, είπε «ότι θα παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου και δεσμεύτηκε απέναντι στους δημάρχους και τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ότι θα παρακολουθεί προσωπικά και την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση των ανισοτήτων σε σχέση με το κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης».
Μείωση ανισοτήτων δεν πρόκειται να υπάρξει τουλάχιστον αυτόν τον αιώνα που ζούμε. Για να γίνει εφικτό αυτό θα πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια χωρίς καμία καθυστέρηση έργα μεγάλης εμβέλειας. Όπως πχ. η επέκταση του μετρό στις δυτικές περιοχές. Η Θεσσαλονίκη εδώ και 40 χρόνια δεν έχει ακόμη Μετρό και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που σχεδιάστηκε ένα τέτοιο έργο χωρίς να ληφθεί υπόψη πρώτιστα η θέση που βρίσκονται οι βιομηχανίες της όπου κινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και η θέση που βρίσκονται τα πανεπιστήμια όπου κινούνται καθημερινά χιλιάδες φοιτητές. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα χρησιμοποιούν οι χαμηλές εισοδηματικά τάξεις.
Σαράντα και βάλε χρόνια και ακόμη συζητάνε στην Θεσσαλονίκη για το Παραλιακό Μέτωπο, την Θαλάσσια συγκοινωνία, την επενδυτική ανάπτυξη του ΟΛΘ με ταυτόχρονη αξιοποίηση της γεωστρατηγικής του θέσης, τις υπερσύγχρονες μαρίνες, αεροδρόμιο σε νέα θέση που να είναι προσβάσιμο και να εξυπηρετεί όλη την Βόρεια Ελλάδα που βιώνει μία πολύωρη και ψυχοφθόρα ταλαιπωρία να φτάσει στο «Μακεδονία», ένα νέο αεροδρόμιο όχι μόνο για τουριστικούς λόγους αλλά και εμπορικούς, για τον πρωτογενή τομέα που με καθυστέρηση στέλνει στα προϊόντα του στις διεθνείς αγορές και βιώνει μία πρωτόγνωρη φτώχεια.
Τόσα χρόνια και βάλε μιλάνε για νέα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ούτε μία κουβέντα δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο γήπεδο της Τούμπας, τον ιστορικό ΠΑΟΚ, παρουσία του δημάρχου της πόλης ένθερμου οπαδού της ομάδας που δεν έβγαλε άχνα.
Από την μεταπολίτευση και μετά, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά υπόσχονταν στον λαό της Θεσσαλονίκης και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα που επίσης βιώνει φτώχεια.
Οι αντίστοιχες επενδύσεις, αναπλάσεις και αναπτυξιακά έργα στην Αττική γίνονται με μικρές καθυστερήσεις και παραδίδονται σε μικρότερο χρόνο στους πολίτες. Οι αποφάσεις παίρνονται άμεσα, οι νόμοι ψηφίζονται ή αλλάζουν ακόμη και με ένα τηλεφώνημα. Γιατί; Γιατί εκεί βρίσκονται όλες οι ηγετικές μορφές της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, οι πολυεθνικοί όμιλοι και όλα τα μεγαθήρια που καθορίζουν το ΑΕΠ της χώρας. Πρόσωπα και όμιλοι που υπάρχουν σε μικρογραφία στην Βόρεια Ελλάδα και δεν μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης. Δυστυχώς.
Οι υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχουν καμία διαφορά από τις υποσχέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι προεκλογικές και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όσο εύκολα ακούγονται!!
*Ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης είναι Δημοσιογράφος, Digital Marketing Strategy και μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας-Θράκης.
Παρουσιάζει την εκπομπή “Hashtag” στην EURO Τηλεόραση κάθε Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι. Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.tvreporters.gr και στο Facebook https://www.facebook.com/Sarrigiannides