Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΙΡΕΤΙΚΑΔημοσίευμα για το ΘΕΠΑΝ που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τις επιδιώξεις της...

Δημοσίευμα για το ΘΕΠΑΝ που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τις επιδιώξεις της διοίκησης Μανδαλιανού

Δημοσίευμα για το Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας Ελευθερίου Κορδελιού, που εγείρει πολλά ερωτηματικά, υπάρχει σήμερα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα voria.gr. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τοποθέτηση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2021 όπου είπε ότι, σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του δήμου, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να κερδίσει το χώρο ο δήμος στο Κτηματολόγιο και ότι θα προχωρήσει εάν βρεθούν νέα στοιχεία. Το δημοσίευμα συνεχίζει γράφοντας ότι «Σύμφωνα με πηγή της διοίκησης, ο δήμος δεν διαθέτει κάποιον τίτλο ιδιοκτησίας που να είναι ισχυρός ώστε να μπορέσει να κατοχυρώσει απ’ ευθείας εκείνος, στο Κτηματολόγιο την επίμαχη έκταση» και ότι «Μπορεί, όμως, αυτό να το κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο διαθέτει νομιμοποιητικά έγγραφα. Εμείς κινούμαστε ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεντρώνουμε κάθε στοιχείο και πιέζουμε το υπουργείο να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στο Κτηματολόγιο, πριν να λήξει η σχετική προθεσμία, στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Εάν περιέλθει στο υπουργείο, μετά θα είναι πιο εύκολο να έρθει στο δήμο».

Η πηγή της διοίκησης του δήμου προφανώς δεν ενημέρωσε το δημοσιογράφο ότι οι κουβέντες του κυρίου Μανδαλιανού, τις οποίες δημοσιεύει, ειπώθηκαν ενάμιση χρόνο πριν και ότι από τότε άλλαξαν πολλά πράγματα με κορυφαίο το γεγονός ότι βρέθηκε ο τίτλος ιδιοκτησίας στη Διεύθυνση Γεωργίας από όπου μόνο ο δήμος μπορεί να τον πάρει, πράγμα που σημαίνει ότι το ακίνητο δεν μπορεί να ανήκει πουθενά αλλού εκτός από το δήμο. Η πηγή της διοίκησης Μανδαλιανού προφανώς δεν ενημέρωσε το δημοσιογράφο ότι βρέθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην δήμου Ελευθερίου Κορδελιού σύμφωνα με την οποία ο δήμος ζητούσε το ακίνητο. Η απάντηση της Διεύθυνσης Γεωργίας επιβεβαίωνε ότι ο δήμος μπορούσε να πάρει το ακίνητο κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες δεν έγιναν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούσε να το πάρει κάποιος άλλος εκτός από το δήμο. Η πηγή της διοίκησης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου προφανώς δεν ενημέρωσε το δημοσιογράφο ότι τα δημοτικά κτίρια που χτίστηκαν μέσα στο χώρο έχουν οικοδομική άδεια, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο χώρος δεν μπορεί να είναι κανενός άλλου παρά μόνο του δήμου. Η πηγή της διοίκησης Μανδαλιανού προφανώς δεν ενημέρωσε το δημοσιογράφο πως υπάρχει νέα γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου, επειδή ακριβώς προέκυψαν νέα στοιχεία βάσει των οποίων είναι αδιαμφισβήτητη η ιδιοκτησία του δήμου επί του ΘΕΠΑΝ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Κορδελιού Ευόσμου με την οποία αποσύρθηκε η ένσταση του δήμου κατά της απόφασης του Κτηματολογίου να επικυρώσει το ΘΕΠΑΝ στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Δεν αναφέρει όμως ότι η απόφαση εκείνη της Οικονομικής Επιτροπής απορρίφθηκε και επιστράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση γιατί δεν μπορεί ο δήμος να παραιτείται από την άσκηση των δικαιωμάτων του επί του ακινήτου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε ένα χαρτί «το οποίο διαθέτει η Μητρόπολη είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2011, ο τότε δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης με την Ενορία του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο οποίο αναγνωρίζεται ουσιαστικά ως ιδιοκτήτρια του πάρκου η Ενορία». Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου ποτέ δεν εξουσιοδότησε τον κύριο Λαφαζανίδη να υπογράψει κανένα τέτοιο χαρτί.

Το γεγονός ότι το ΘΕΠΑΝ ανήκει στο δήμο δεν τεκμηριώνεται από τα όσα το δημοσίευμα αναφέρει ως αντίλογο των κατοίκων. Οι κάτοικοι που απάντησαν στην ιστοσελίδα με αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν ιδέα για το ιστορικό του ΘΕΠΑΝ. Το ΘΕΠΑΝ ανήκει στο δήμο γιατί ο τίτλος ιδιοκτησίας ανήκει στο δήμο, ασχέτως εάν κανένας μέχρι τώρα δεν πήγε να τον πάρει ως όφειλε, μέχρι την ημέρα που στο τέλος του 2021 έκανε ερώτηση στη Διεύθυνση Γεωργίας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Το ότι κάποιοι δεν πήραν ποτέ τον τίτλο ιδιοκτησίας του ΘΕΠΑΝ από τη Διεύθυνση Γεωργίας (ας μας εξηγήσουν γιατί), δεν σημαίνει ότι το δημοτικό ακίνητο μπορεί να ανήκει σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Τα όσα λέει στο δημοσίευμα η πηγή της διοίκησης Μανδαλιανού, όπως και τα όσα δεν λέει, δυστυχώς επιβεβαιώνουν όσους ισχυρίζονται πως η διοίκηση του δήμου δεν λειτουργεί στην κατεύθυνση να κατοχυρωθεί στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου το ΘΕΠΑΝ. Ο τίτλος ιδιοκτησίας του ΘΕΠΑΝ βρίσκεται στη Διεύθυνση Γεωργίας από την οποία τον ζήτησε με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου, πράγμα που επίσης δεν ανέφερε η πηγή του δήμου στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Γιατί ο τίτλος δεν έχει δοθεί ακόμη στο δήμο; Που κολλάει η διαδικασία; Γιατί η διοίκηση του δήμου δεν ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο; Τι ιστορίες για αγρίους είναι αυτές που λέει η πηγή της διοίκησης για νομιμοποιητικά έγγραφα που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης; Που το πάει η διοίκηση Μανδαλιανού σχετικά με το ΘΕΠΑΝ; Ποιες είναι οι επιδιώξεις της;

Σ.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ