Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΙΡΕΤΙΚΑΗ δυσοσμία δεν είναι μόλυνση…

Η δυσοσμία δεν είναι μόλυνση…

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 27ης Ιανουαρίου 2021, ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρθηκε σε μελέτες που λένε ότι η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τους θανάτους από COVID – 19. Παγκοσμίως αυτή η αύξηση είναι της τάξης του 15%, ενώ στην Ελλάδα είναι της τάξης του 9%! Στην Ελλάδα δηλαδή θα είχε αποφευχθεί, με βάση την μελέτη, ένας στους δέκα θανάτους από covid-19 εάν δεν υπήρχε μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας! Ο κύριος Ναθαναηλίδης έκανε αυτήν την αναφορά διότι ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι ένας δήμος με επιβαρυμένη ατμόσφαιρα. Η απάντηση του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου ήταν η παρακάτω:

«Ρωτώντας την κυρία Σαμαρά όσον αφορά για το πόσο επικίνδυνες είναι οι μερκαπτάνες, που ανιχνεύτηκαν σε μεγάλα ποσοστά, για τη ζωή κάποιων, γιατί για την υγεία κάποιων που έχουν αναπνευστικά προβλήματα το έχω διαπιστώσει ο ίδιος στο ιατρείο μου εδώ και πολλά χρόνια, η κυρία Σαμαρά μας είπε ότι δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη σχέση μερκαπτανών με πρόκληση καρκίνου. Αυτό μέλει να φανεί. Συμφωνώ. Δεν ξέρω κατά πόσο η μόλυνση τοπικά ευθύνεται για θάνατο ανθρώπων».

Η περιοχή μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια από τη δυσοσμία. Εδώ και πολλούς μήνες κυκλοφορούν μελέτες που συσχετίζουν τη ρύπανση με την αύξηση της διάδοσης και της επικινδυνότητας του κορονοϊού. Δεν θα έπρεπε η διοίκηση του δήμου να ασχοληθεί με το θέμα; Δεν θα έπρεπε να απευθυνθεί στα αρμόδια τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για να γίνει μια έρευνα στον δήμο; Δεν θα έπρεπε, εν μέσω πανδημίας, η διοίκηση του δήμου να κάνει μια διαδικτυακή ημερίδα, να πάρει και γνώμες από άλλους επιστήμονες; Δηλαδή η διοίκηση έχει επαναπαυθεί και θεωρεί ότι η δυσοσμία δεν είναι μόλυνση, αλλά απλά υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων; Μόλυνση είναι δηλαδή μόνο ότι προκαλεί καρκίνο;

Τον Μάρτιο του 2017 σε εκδήλωση για το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στο Κορδελιό, ο κύριος Ζιώγας Ιωάννης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είπε ότι η δυσοσμία δεν είναι αθώα και ότι ο ίδιος δεν θα έβαζε ποτέ την υπογραφή του κάτω από ένα κείμενο που θα διαβεβαίωνε τους κατοίκους ότι δεν προκαλείται καμία βλάβη στην υγεία τους.

Ο κύριος Ζιώγας τόνισε ότι η κάθε μια από τις 55 οσμηρές ενώσεις, όπως έδειξαν οι μετρήσεις, είναι κάτω των θεσμοθετημένων ορίων. Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά στη συνύπαρξη όλων αυτών των ενώσεων μαζί και ταυτόχρονα στην συνύπαρξή τους με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Επίσης ο καθηγητής αναφέρθηκε στις μερκαπτάνες, οι οποίες βρέθηκαν στην ατμόσφαιρα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εθνικά και ευρωπαϊκά θεσπισμένα όρια, πάρα το ότι είναι οι κύρια υπεύθυνες για τον ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος και για χρόνιες επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα και τον ερεθισμό των ματιών, αναρωτώμενος αν αυτό είναι αμέλεια ή εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Με βάση λοιπόν το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για τις μερκαπτάνες, δεν θα έπρεπε ο δήμος να έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη δράση των μερκαπτανών; Καθώς οι επιστήμονες περιμένουν ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας, ίσως σφοδρότερο από το δεύτερο, δεν πρέπει να κάνει ενέργειες η διοίκηση του δήμου, έστω κι αργά, για να πάρει επιστημονικές απαντήσεις σχετικά με το αν η δυσοσμία αποτελεί μόλυνση ή όχι, εάν η δυσοσμία προκαλεί βλάβες στην υγεία των ανθρώπων ή όχι και αν προκαλεί ποιες είναι αυτές οι βλάβες γιατί προφανώς βλάβη δεν είναι μόνο ο καρκίνος και στη συνέχεια να κάνει ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού υπάρχουν ήδη έρευνες που λένε ότι η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τους θανάτους από COVID – 19; Δεν πρέπει;

Η αναφορά βέβαια του κυρίου Ναθαναηλίδη ήταν σε μελέτες που  λένε ότι η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τους θανάτους από COVID – 19. Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου επικέντρωσε την απάντησή του στη δυσοσμία. Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου θεωρεί ότι το μόνο πρόβλημα του δήμου είναι η δυσοσμία και ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα ρύπανσης; Γιατί, πολύ κακώς, όταν γίνεται κουβέντα για την μόλυνση του περιβάλλοντος στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, αυτή περιορίζεται στο πρόβλημα της δυσοσμίας.

Βασίλης Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ