Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠέντε ιστορικά λάβαρα της Επανάστασης του 1821 κυματίζουν σε δημοτικά κτίρια

Πέντε ιστορικά λάβαρα της Επανάστασης του 1821 κυματίζουν σε δημοτικά κτίρια

Μέχρι το τέλος του επετειακού, αλλά και ημερολογιακού έτους 2021, πέντε ιερά σύμβολα της Πατρίδος, πέντε ιστορικά λάβαρα της Επανάστασης ποτισμένα με το αθάνατο αίμα των προγόνων μας, θα κυματίζουν αγέρωχα και θα κοσμούν ισάριθμα Δημοτικά Κτίρια του Δήμου μας -και στις δυο κοινότητες- με στόχο την ανάταση και την τόνωση των αισθημάτων περηφάνιας, συγκίνησης και πατριωτισμού που εμπνέουν στη θέα τους δημότες. Παράλληλα στο Δημαρχείο Ευόσμου και στο πρώην Δημαρχείο Ελευθερίου Κορδελιού αναρτήθηκαν 2 μεγάλα μπάνερ με έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, τα οποία θα παραμείνουν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου η οποία υλοποιείται δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις των 200 Χρόνων από την επανάσταση του 1821, αποτίοντας φόρο μνήμης και τιμής στους πρωτεργάτες, στους αγωνιστές, στους ήρωες και στις ηρωίδες της παλιγγενεσίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας.

«Είμαστε η τυχερή γενιά των Νεοελλήνων που ζούμε στην επέτειο των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αλλά και άτυχη μαζί, γιατί δεν μπορούμε ούτε να την γιορτάσουμε όπως της αξίζει αλλά ούτε και όπως θα θέλαμε. Δεν πτοούμαστε όμως. Γιορτάζουμε τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, με ρίγη συγκίνησης και αισθήματα εθνικής περηφάνιας, υψώνουμε παντού το ιερό σύμβολο της εθνικής ταυτότητας των απανταχού Ελλήνων, την Σημαία μας. Τους θυμόμαστε όλους, τους ευγνωμονούμε όλους, διαβάζουμε την ιστορία μας, την μαθαίνουμε στα παιδιά μας και ως γνήσιοι απόγονοι ηρώων και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα ούτε να την διαγράψει, ούτε να την παραχαράξει» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου.

Δημαρχείο Ευόσμου: Σημαία Μάνης

Σημαία που υψώθηκε στη Μάνη (22 Μαρτίου 1821).
Σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση, όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αρεόπολης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» (όχι «Ελευθερία», γιατί η Μάνη θεωρούνταν ελεύθερη), και στην κάτω πλευρά έφερε την αρχαία σπαρτιατική ρήση «ταν ή επί τας», δηλ. (ή) με αυτήν (ενν. την ασπίδα του εχθρού) ή επάνω σε αυτή (τραυματισμένο ή νεκρό).

 

Δημαρχείο Κορδελιού: Σημαία του Ιερού Λόχου

Η σημαία του επίλεκτου σώματος των σπουδαστών της Ευρώπης που θυσιάστηκε στο Δραγατσάνι ήταν τρίχρωμη. Σύμφωνα με τον Τιμ. Φιλήμονα: «Το άσπρο σημαίνει την αθωότητα της δικαίας ημών επιχειρήσεως κατά των τυράννων, το μαύρο τον υπέρ πατρίδος και ελευθερίας θάνατον ημών και το κόκκινο την αυτεξουσιότητα του Ελληνικού λαού και την χαράν αυτού, διότι πολεμεί διά την ανάστασιν της Πατρίδος».

 

 

Πολυλειτουργικό Κέντρο Ελευθερίου Κορδελιού: Σημαία της Φιλικής Εταιρείας

Σημαία με τα εμβλήματα της Φιλικής Εταιρείας που ύψωσε ο Σισίνης (1796-1831) στην Ήλιδα. Σημαία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας με τα σύμβολα «εφοδιαστικού ιερέως» της Φιλικής Εταιρείας.
Φέρει τον ιερό δεσμό με τις 16 στήλες, σταυρόν εντός κλάδων ελαίας και λογχοφόρους σημαίες με τα γράμματα Η ΕΑ (Ελευθερία) Η ΘΣ (Θάνατος).
Τη σημαία σχεδίασε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (1771-1826)

 

 

Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου: Σημαία Σπετσών

Η σημαία ήταν χρώματος κυανού «όπως ο ουρανός ο οποίος την ηυλόγει, και η θάλασσα, η οποία εδέχετο εις τας αγκάλας της τα ηρωικά σκάφη», και «περιεκοσμείτο κύκλωθεν υπό ερυθράς ταινίας σημαινούσης το εκχυθησόμενον αίμα των Τυράννων». Στο μέσο έχει κόκκινα σύμβολα: έναν μεγάλο σταυρό που πατούσε επάνω σε μια ανεστραμμένη ημισέληνο, συμβολίζοντας τη νίκη και την υπεροχή του Χριστιανισμού έναντι του Ισλάμ. Στα δεξιά του σταυρού εικονίζεται μία όρθια άγκυρα (σύμβολο της ναυτικής δύναμης στη θάλασσα) τυλιγμένη με ένα φίδι και μια κουκουβάγια που τσιμπά τη γλώσσα του. Σύμφωνα με κάποιους, το φίδι ήταν στην ουσία η δύναμη του ελληνικού Γένους, ενώ η κουκουβάγια υποδήλωνε την επιβεβλημένη σύνεση και τη σοφία οργάνωσης και διεξαγωγής του απελευθερωτικού αγώνα. Ωστόσο, κατά την άποψη άλλων, το φίδι συμβόλιζε τους επικίνδυνους Οθωμανούς, τους οποίους οι σοφοί Έλληνες (εξ ου και η γλαυξ) τούς κατανικούσαν. Επιπλέον, στα αριστερά του σταυρού η εικονιζόμενη όρθια λόγχη παρέπεμπε στις σπουδαίες νικηφόρες μάχες των αρχαίων Ελλήνων και, βέβαια, καταδείκνυε την ισχύ και τη γενναιότητα των σύγχρονων αγωνιστών στη στεριά. Τέλος, σε σχήμα ημικυκλικό, δεξιά και αριστερά των συμβόλων οι λέξεις «Ελευθερία ή Θάνατος» έστελναν προς όλους το σαφές μήνυμα τής μέχρις εσχάτων επιδίωξης του πολυπόθητου αγαθού της ελευθερίας.

Γυμναστήριο επί της οδού «Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» – Σημαία Κολοκοτρωναίων

Η σημαία φέρει σε λευκό φόντο γαλάζιο σταυρό, “σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα”. Σημαίες με παρόμοιο σχήμα και χρώμα χρησιμοποιήθηκαν και από άλλους οπλαρχηγούς κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Είναι η σημαία που απεικονίζεται σε γνωστούς πίνακες με θέμα την Ελληνική επανάσταση, όπως η αναπαράσταση της Θ. Λειτουργίας στη Μονή της Αγ. Λαύρας και η Έξοδος του Μεσολογγίου, διαπίστωση που αποδεικνύει την εκτεταμένη χρήση της. Επίσης, λευκή σημαία με γαλάζιο σταυρό είχε και το Σώμα των Κυπρίων Εθελοντών στην Επανάσταση του 1821.

 

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ