Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣ«Τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα κάνουν κακό στους επαγγελματίες»

«Τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα κάνουν κακό στους επαγγελματίες»

Συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρησε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού, Βλάσσης Νικολαΐδης, με αφορμή τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού με υποχρεωτικά αρνητικά rapid test για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Αγκίδα: Η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα με rapid test θα δυσκολέψει την εμπορική κίνηση; Θα πάρει ο τζίρος και πάλι την κατηφόρα;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Θα δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση γιατί θα το σκεφτεί πάρα πολύ ένας καταναλωτής να κάνει rapid test για να πάει να ψωνίσει. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να κάνει rapid test για να μπει σ’ ένα κατάστημα προκειμένου να ρίξει μια ματιά. Το μέτρο θεωρώ ότι είναι πολύ αυστηρό και θα δυσκολέψει πάρα πολύ την αγορά.

Αγκίδα: Η είσοδος στα κομμωτήρια με rapid test θα δημιουργήσει και πάλι παράνομες κομμώσεις κατ’ οίκον που δεν θα βοηθούν καθόλου στον έλεγχο της πανδημίας;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Ήδη από την Τρίτη ο κόσμος προσπαθεί να κλείσει ραντεβού μέχρι και την Παρασκευή, αφού το μέτρο για τα rapid test θα ισχύσει από το Σάββατο, προκειμένου να μην χρειαστεί να κάνει rapid test. Σίγουρα θα έχουμε παρατράγουδα γιατί θα υπάρξει κόσμος που θα ψάξει κάποιον να τον κουρέψει κατ’ οίκον.

Αγκίδα: Όπου η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη και ο κορονοϊός θα κάνει πάρτι;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Εννοείται.

Αγκίδα: Πώς σας ακούγονται τα rapid test και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης; Είναι μια νέα οικονομική καταστροφή για την εστίαση;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Κι αυτό είναι παράλογο. Αφού ο χώρος είναι ανοιχτός. Σε ανοιχτό χώρο καταστήματος θα πρέπει κάποιοι να κάνουν rapid test, ενώ αν κάτσουν οι ίδιοι απέναντι σ’ ένα πάρκο δεν θα χρειάζεται να κάνουν rapid test. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Είναι παράλογο. Είναι δυνατόν να μπεις μέσα στο super market, σε κλειστό δηλαδή χώρο, χωρίς rapid test και βγαίνοντας να κάτσεις απέναντι από το super market στον εξωτερικό χώρο μιας καφετέριας και να χρειάζεται να έχεις κάνει rapid test; Είναι παράλογο.

Αγκίδα: Έχουν κάποια λογική τα μέτρα;  Πώς φαίνονται στους επαγγελματίες;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Τα μηνύματα που παίρνουμε από τους επαγγελματίες είναι ότι τα μέτρα που παίρνονται είναι παράλογα, γιατί ουσιαστικά χτυπάνε τους επαγγελματίες, τα καταστήματα, όπως συνέβη και με τις καραντίνες που πάλι «πόνεσαν» οι επαγγελματίες, ενώ ο κόσμος πάλι συνωστίζεται στα λεωφορεία και στα super market. Εκεί πάλι θα μπαίνουν ανεξέλεγκτα. Τα μέτρα που πάρθηκαν, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τρόπος άσκησης πίεσης στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Θα πρέπει να τους προσεγγίσουν με άλλον τρόπο.

Αγκίδα: Ακούγονται αυτά τα μέτρα περισσότερο ως τιμωρητικά για την αγορά παρά ως μέσο πίεσης στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Θεωρώ πως έτσι είναι. Θα θυμίσω ότι πέρυσι ενώ ήταν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση, στα λεωφορεία γινόταν ο κακός χαμός. Μέσα στα λεωφορεία δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός; Σ’ ένα ελεγχόμενο περιβάλλον καταστήματος, που τηρούνται οι αποστάσεις, πρέπει να δείξεις rapid test, αλλά σ’ ένα λεωφορείο, που θα συνωστιστείς, μπαίνεις χωρίς rapid test.

Αγκίδα: Πιστεύετε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα περιορίσουν την πανδημία;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτά τα μέτρα θα κάνουν κακό σε όλους τους επαγγελματίες, είτε είναι εστίαση είτε είναι λιανικό εμπόριο.

Αγκίδα: Σας έκανα την προηγούμενη ερώτηση γιατί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως της Θεσσαλονίκης είναι πολύ κακή. Με βάση την πολύ κακή εικόνα που υπάρχει, ο εμπορικός κόσμος φοβάται το ενδεχόμενο νέου lockdown, το οποίο μάλλον θα είναι και η ταφόπλακα πολλών καταστημάτων;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Σε συζητήσεις και σε πηγαδάκια ακούγεται κι αυτό. Απλά από την άλλη υπάρχει ένας εφησυχασμός εξαιτίας της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να έχουμε lockdown. Πιστεύουμε ότι δεν θα φτάσουμε πάλι σε τέτοιο σημείο, γιατί πραγματικά θα είναι η ταφόπλακα για πολλούς επαγγελματίες.

Αγκίδα: Εσείς προσωπικά σαν επαγγελματίας πώς αισθάνεστε με την σκέψη ενός lockdown; Πνίγεστε και μόνο στη σκέψη;

Βλάσσης Νικολαΐδης: Εννοείται. Έχουμε συμπληρώσει σχεδόν ένα χρόνο lockdown σε δύο καραντίνες. Εάν έχουμε τα ίδια και πάμε σε lockdown, ενώ κοντεύουμε σε εορταστική περίοδο, σε ημέρες χαράς που ο κόσμος θα βγει να ψωνίσει παρά τη δυσκολία με τις αυξήσεις σε προϊόντα, τα μαγαζιά τελείωσαν, καταστράφηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ