Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣυνέντευξη του Λευτέρη Αλεξανδρίδη στην «Αγκίδα»

Συνέντευξη του Λευτέρη Αλεξανδρίδη στην «Αγκίδα»

Την παρακάτω συνέντευξη παραχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης στην «Αγκίδα»:

Αγκίδα: Πόσο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Το Κορδελιό και το Ελευθέριο είναι υποβαθμισμένα και πρέπει αυτό να το προσέξουμε. Για την υποβάθμιση του Ελευθερίου Κορδελιού δεν φταίνε οι κάτοικοι αλλά οι διοικήσεις τόσο του πρώην δήμου Ελευθερίου Κορδελιού όσο και του ενιαίου δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Το να επενδύουνε κάποιοι στο διχασμό είναι το αυγό του φιδιού. Θα πρέπει να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν περιοχές όπως το Ελευθέριο Κορδελιό, την Ελπίδα, την Ηλιούπολη, την περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού, ώστε να έχουν ασφάλεια που τώρα δεν έχουν, ώστε να έχουν ανάπτυξη που τώρα δεν έχουν. Όταν έρχεται η ανάπτυξη, την οποία ακολουθεί η ασφάλεια, ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και αποβάλλονται τα περιθωριακά στοιχεία. Δεν πρέπει εκλεγμένοι ή μη να επενδύουν στο διχασμό. Ελευθέριο Κορδελιό και Εύοσμος είναι ίδιες περιοχές, δεν είχαν ποτέ αστική τάξη, κατοικούνταν από εργάτες και αγρότες, είναι ακριβώς η ίδια κοινωνία και το γνωρίζω γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Ο δήμος πρέπει να βοηθάει όποια περιοχή έχει ανάγκη.

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το φωτισμό στο δήμο. Όταν βγαίνεις από το δήμο μας και μπαίνεις σε γειτονικούς δήμους, βλέπεις πως όλοι οι δρόμοι είναι φωτισμένοι σε αντίθεση με τον δικό μας. Ένας φωτισμένος δρόμος αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Τη διαφορά αυτή που βλέπεις στο φωτισμό όταν αλλάζεις δήμο την βλέπεις και στην καθαριότητα και στα πάρκα και στις παιδικές χαρές. Δυστυχώς έχει μείνει πολύ πίσω ο δήμος μας. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη στην επίλυση των προβλημάτων, γιατί στα προβλήματα δεν υπάρχουν παρατάξεις. Όπως πρέπει να λέμε ότι δεν υπάρχουν κόμματα στο δήμο, έτσι πρέπει να λέμε ότι στα προβλήματα δεν υπάρχουν παρατάξεις. Το είχα πει στον δήμαρχο αυτό, πριν αναλάβει καθήκοντα. Δυστυχώς ο δήμαρχος μόνος του αποφασίζει, μόνος του σχεδιάζει, ό,τι μπορεί να σχεδιάσει και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Δεν έχει σχεδιάσει κάτι καινούργιο. Ένα έργο δεν έχουμε δει ολοκληρωμένο. Πιστεύω ότι το μόνο που θα κάνει αυτή η διοίκηση είναι την τελευταία χρονιά να φέρει κάποιες μελέτες. Τίποτα παραπάνω. Δεν περιμένω να προλάβουν να υλοποιήσουν έργο. Ακόμη δεν έχει φέρει φέτος η διοίκηση διαβούλευση για Τεχνικό Πρόγραμμα και βρισκόμαστε στο Νοέμβρη. Πάλι αργά θα το φέρουν. Πώς γίνεται πάντα να μην προλαβαίνουν;

Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι η σχολική στέγη, είναι τα μεγάλα έργα, είναι ο αθλητισμός, τα στάδια, τα γήπεδα, είναι οι χώροι τους οποίους πρέπει να διεκδικήσει ο δήμος. Πρέπει να διεκδικήσει να πάρει το Παπακυριαζή, πρέπει να διεκδικήσει να πάρει ό,τι ελεύθερο χώρο υπάρχει στο δήμο μας. Δεν γίνεται σε όλους τους δήμους τα στρατόπεδα να τα διεκδικούν και να τα παίρνουν οι δήμοι και ο δικός μας ο δήμος να μη διεκδικεί και να μας ζητάνε ενοίκια.

Αγκίδα: Γιατί πιστεύετε ότι δεν έγινε τίποτα;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Οι άνθρωποι οι οποίοι απαρτίζουν αυτή τη διοίκηση δεν είχαν γνώση, δεν έχουν συνοχή, δεν έχουν προγραμματισμό, δεν είχαν στοχοποίηση, δεν ξέραν τι θα κάνουν. Για να ασκήσεις διοίκηση πρέπει να ξέρεις να προγραμματίζεις, να βάζεις στόχους, να παρακολουθείς την υλοποίησή τους και να τους πετυχαίνεις. Αυτό το πράγμα δεν το είχαν. Απ’ την αρχή δεν μας φέρανε ένα πρόγραμμα για να πουν τι έργα είχαν σκοπό να κάνουν τον κάθε χρόνο της διοίκησής τους. Δεν έχουν προγραμματισμό. Κατά τη γνώμη μου όπου φυσάει ο άνεμος πηγαίνουν.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι αντιδημαρχίες. Όπως έρθει. Όταν, για παράδειγμα, από την αρχή είχα ζητήσει για την καθαριότητα να μας δώσουν στοιχεία, να μας πούνε πόσους τόνους σκουπίδια στέλνουμε καθημερινά στη χωματερή, δεν είχαν στοιχεία να μας δώσουν. Να μας δώσουν συγκριτικά στοιχεία με κάποιους άλλους δήμους, που έχουν τον ίδιο πληθυσμό ή παρόμοιο πληθυσμό, για να δούμε πόσα σκουπίδια κατά μέσο όρο δημιουργεί ο κάθε πολίτης προκειμένου να δούμε τι γίνεται. Αν είναι αυξημένα σημαίνει ότι κάποιοι πετάνε ογκώδη και περισσεύουν τα σκουπίδια. Αν είναι λιγότερα σημαίνει ότι δεν μαζεύεις τα σκουπίδια που πρέπει. Τα μαθηματικά δεν λένε ποτέ ψέματα. Εάν πάρεις τα στατιστικά στοιχεία από τρεις, τέσσερις δήμους θα καταλάβεις ποιος είναι ο μέσος όρος και που πρέπει να κινηθείς.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στην ανακύκλωση, το ίδιο μπορείς να κάνεις σε όλα τα πράγματα. Δεν το έκαναν γιατί δεν το γνωρίζουν. Και δεν το γνωρίζουν και δεν έρχονται ενημερωμένοι στα συμβούλια. Τους ρωτάς για την εισήγηση και δεν σου απαντούν. Έφεραν μια εισήγηση τελευταία για μια πόρτα που κόστισε 3.500 ευρώ και δεν ήξεραν να μας πουν ποια πόρτα είναι αυτή. Εάν πάτε να δείτε στο νηπιαγωγείο που λένε, δεν μπορείς να καταλάβεις ποια πόρτα θα αλλάξουν με 3.500. Την επόμενη ημέρα έψαχνε η διοίκηση να βρει ποια πόρτα ήταν αυτή. Οι αντιδήμαρχοι που φέρνουν τα θέματα οφείλουν να τα εισηγούνται, οφείλουν να τα διαβάζουν και να τα γνωρίζουν. Δεν μπορούν να παίρνουν τα θέματα όπως τους τα δίνουν από την Υπηρεσία και να τα φέρνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να ξέρουν τι λένε. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαβάζουμε εμείς που είμαστε αντιπολίτευση. Αυτοί, που είναι διοίκηση, δεν είναι υποχρεωμένοι να τα διαβάσουν;

Αγκίδα: Πάντως γίνονται ασφαλτοστρώσεις…

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Γίνονται ασφαλτοστρώσεις αλλά όλοι ξέρουμε πότε δρομολογήθηκαν, ποιου πρόγραμμα ήταν, ποιου ήταν η μελέτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενημερώνεται. Μας στέλνουν τελευταία στιγμή 25-30 θέματα και πρέπει μέσα σε δύο ημέρες εμείς να τα διαβάσουμε, να διαμορφώσουμε άποψη, να έχουμε απορίες και σε τρία λεπτά στη συνεδρίαση να εκφράσουμε όλες τις απορίες που έχουμε και μάλιστα με διακοπές και αφού γίνουν οι διακοπές να σου λέει ότι τελείωσε ο χρόνος σου.

Αγκίδα: Για τα τροχαία ατυχήματα στην οδό 25ης Μαρτίου φταίνε οι οδηγοί;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Κάθε ατύχημα που γίνεται, γίνεται από παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν οφείλεις να διαμορφώσεις έτσι τους δρόμους ώστε να έχεις λιγότερες παραβάσεις. Η 25ης Μαρτίου είναι επικίνδυνη και φταίνε αυτοί που την έφτιαξαν. Βέβαια την έφτιαξαν για πολύ λιγότερο πληθυσμό. Τότε ήταν λίγος ο πληθυσμός. Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις. Αν δείτε στο εξωτερικό έχουν γεμίσει τις πόλεις με roundabout, έχουν κατεβάσει τα πεζοδρόμια από τους 12 πόντους στους 5 πόντους γιατί μετά από μελέτες είδαν ότι μέσα στην πόλη τα πολύ σοβαρά ατυχήματα γίνονται λόγω του κρασπέδου. Χτυπάει ο ποδηλάτης, χτυπάει η μηχανή στο κράσπεδο. Βέβαια στους 5 πόντους μπορεί πολύ εύκολα να «καβαλήσει» το αυτοκίνητο, αλλά αυτό είναι θέμα αστυνόμευσης. Ζήτησα να γίνει μελέτη για να διορθωθεί η 25ης Μαρτίου. Μου είπαν ότι θα κάνουν. Μίλησα με τον κύριο Κωνσταντινίδη και μου είπε ότι έχει καταθέσει μελέτες πολλαπλάσιες σε αξία των χρημάτων που πήρε από τον δήμο.

Αγκίδα: Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μίλησε για μελέτες εφαρμογής.

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Η μελέτη εφαρμογής είναι άλλο πράγμα και η μελέτη η αρχική είναι άλλο πράγμα. Ο συγκοινωνιολόγος εξέφρασε κάποιες ιδέες. Αυτό επικαλέστηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Ό,τι και να ήταν όμως, από τη στιγμή που αυτός ο άνθρωπος έκανε κάποιο έργο, πρέπει να το δούμε, να το αξιολογήσουμε και πάνω σ’ αυτό να πατήσουμε και να προχωρήσουμε. Εγώ ζήτησα τις μελέτες αυτές για να ενημερωθούμε. Δεν τις δίνουν. Γιατί δεν τις δίνουν;

Έχουμε μια Αντώνη Τρίτση που έχει αναπτυχθεί και πρέπει να στηριχτεί από το δήμο. Όλος αυτός ο κόσμος που πηγαίνει στην Τρίτση, περνάει από τις κάθετους και δημιουργεί θέματα στην 25ης Μαρτίου, η οποία είναι δευτερεύον δρόμος σε σχέση με τις καθέτους που έχει, αφού εκείνες έχουν προτεραιότητα. Θα μπορούσαν να μειώσουν την ταχύτητα στους κάθετους δρόμους βάζοντας φωτισμό στο οδόστρωμα, να δημιουργήσουνε τρισδιάστατες διαβάσεις, θα μπορούσαν να στενέψουν την 25ης Μαρτίου στις διασταυρώσεις με τις κάθετες οδούς ώστε αναγκαστικά να μειώνεται η ταχύτητα των αυτοκινήτων. Η διοίκηση του δήμου δεν κάνει τίποτα.

Αγκίδα: Είπε ο αντιδήμαρχος για τις μελέτες ότι τις είδαν άλλοι και είχαν άλλη άποψη. Γιατί ενώ είχαμε έμμισθο ειδικό συνεργάτη ρωτήσαμε και άλλους;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Είναι σαν να αναιρείς το συνεργάτη σου. Άρα πάει να πει ότι ο δήμαρχος δεν έκανε σωστή επιλογή συνεργάτη. Νομίζω όμως ότι ο κύριος Κωνσταντινίδης δεν είναι χθεσινός επιστήμονας, έχει μία διαδρομή και είναι καταξιωμένος. Δεν μπορείς να αμφισβητήσεις έτσι εύκολα έναν επιστήμονα για να πεις ότι οι ιδέες που είχε δεν ήταν καλές.

Αγκίδα: Είπαν ότι χρησιμοποίησαν τις μελέτες του στην Ανδρέα Παπανδρέου.

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Δεν έκαναν κάτι στην Ανδρέα Παπανδρέου. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο για την Παπανδρέου, επειδή είμαι κοντά στους Εμπορικούς Συλλόγους και προσπαθώ να βοηθάω τους επαγγελματίες, αυτό που ζήτησα από τον κύριο Κωνσταντινίδη και από τον δήμο ήταν να μας φέρουν τη μελέτη και τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν, γιατί η Παπανδρέου αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως άξονας μέσα στο Κορδελιό για τα καταστήματα, λειτουργεί ως άξονας που ενώνει τον περιφερειακό με τη Μοναστηρίου και χρησιμοποιείται επιπλέον για παρκάρισμα.

Αυτές τις λειτουργίες που έχει σήμερα η Παπανδρέου πώς είχε σκοπό να της αλλάξει η διοίκηση του δήμου με το έργο που έκανε; Πού θα πηγαίναν τα παρκαρισμένα; Από πού θα έκαναν την εκτροπή των αυτοκινήτων για τη Μοναστηρίου; Τίποτα δεν έκαναν. Το πρώτο που θα έπρεπε να μάθουμε είναι πόσα είναι τα αυτοκίνητα που περνάνε ημερησίως από την Παπανδρέου. Μπορεί να μας πει η διοίκηση; Ένας συγκοινωνιολόγος που κάνει μια μελέτη παίρνει πρώτα τα στοιχεία. Λέει για κάθε ημέρα της εβδομάδας πόσα αυτοκίνητα διασχίζουν αυτήν την οδό. Όταν θέλεις να μικρύνεις το δρόμο, αυτά τα αυτοκίνητα θα πρέπει να τα πας από άλλο δρόμο. Αυτά τα αυτοκίνητα περνάνε γιατί είναι κάτοικοι ή κάνουν διέλευση για να πάνε στη Μοναστηρίου; Πρέπει να βρεις δρόμο για να διέλθουν τα αυτοκίνητα που πηγαίνουν στη Μοναστηρίου. Οι κάτοικοι θα περάσουν έτσι κι αλλιώς, αλλά κι αυτοί κάπου πρέπει να παρκάρουν.

Είπε ότι θα διαμορφώσει θέσεις πάρκινγκ και είπε ότι θα ανοίξει το πάρκινγκ του Κορδελιού, το οποίο ήθελαν να δώσουν με ενοίκιο 6.000 ευρώ ετησίως σε ιδιώτη. Τόσο νοικιάζεται ένα διαμέρισμα με τρία δωμάτια στον Εύοσμο. Εμείς θα δώσουμε με τόσα χρήματα ένα πάρκινγκ 120 θέσεων; Η λύση, κατά την άποψή μου, που την είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να διορθωθεί το πάρκινγκ και να το δουλέψει ο δήμος. Να δώσει κίνητρα στην αγορά, να αφήσει μία ώρα δωρεάν για να αναπτυχθεί η αγορά, της οποίας η ανάπτυξη θα φέρει αυτά που λέγαμε νωρίτερα, θα σταματήσει την υποβάθμιση του Κορδελιού, θα διώξει τα περιθωριακά στοιχεία τα οποία έχουν παρεισφρήσει και δημιουργούν προβλήματα. Αφού το δουλέψει ο δήμος δύο, τρία χρόνια με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που θα έχει για να πει στους ιδιώτες πόσο μπορούν να το νοικιάσουν, για να έχει μπούσουλα και ο δήμος και ο επαγγελματίας. Το Κορδελιό είχε ενώσει πρασιές από οικοδομές και τις είχε κάνει πάρκινγκ. Έχει όμως πολλά χρόνια που δεν γίνεται τίποτα στο Κορδελιό. Όταν μία περιοχή όπως το Κορδελιό αναπτύσσεται και δεν κάνεις έργα, τότε η περιοχή μπουκώνει.

Αγκίδα: Με την επέκταση του μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη τι θα γίνει;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Η δυτική Θεσσαλονίκη έχει μισό εκατομμύριο κατοίκους και πρέπει να διεκδικήσει να φτάσει το μετρό εδώ. Είμαστε σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Εάν έρθει εδώ το μετρό, θα βοηθήσει και εμάς και το κέντρο. Όταν θα γίνουν οι επεκτάσεις του μετρό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, γιατί εάν δεν έχουμε στοχοποιήσει εμπορικά τις περιοχές μας θα ερημώσουν αφού θα είναι πολύ εύκολο για τους κατοίκους του δήμου να πάρουν το μετρό και να πάνε στο κέντρο για ψώνια. Αντιθέτως εάν στοχοποιήσουμε εμπορικά τις περιοχές μας, θα μπορούν να έρχονται εδώ πελάτες από άλλες περιοχές της πόλης.

Αγκίδα: Τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει ο δήμος για να στηρίξει την ανάπτυξη που υπάρχει στην οδό Αντώνη Τρίτση;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Η ανάπτυξη στην Τρίτση μέχρι τώρα γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κυριότερο πρόβλημα, για το οποίο μιλούν όλοι οι επαγγελματίες της Τρίτση, είναι το πρόβλημα του πάρκινγκ. Τεράστιο πρόβλημα. Οι θέσεις πάρκινγκ που υπάρχουν δεν φτάνουν ούτε για τους υπαλλήλους των καταστημάτων. Τα πάρκινγκ θα πρέπει να γίνουν χωρίς να επηρεαστεί η περιπατητική οδός. Ένα μεγάλο και ωραίο έργο που ανέβηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ήταν η υπογειοποίηση της περιφερειακής οδού από τη Μαιάνδρου μέχρι τη Μακρυγιάννη και η ένωση της Νέας Πολιτείας με την περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού με πάρκα, πράσινο, γηπεδάκια, θέσεις στάθμευσης. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει αξία η περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού και δίνεται ώθηση για ανάπτυξη.

Η περιοχή άνωθεν τη περιφερειακής οδού είναι ότι καλύτερο έχει ο δήμος μας και μπορεί να φέρει μεγάλη ανάπτυξη σε όλο το δήμο, αλλά θέλει έργα. Πρέπει να διαμορφωθούν τα σχολεία, τα πάρκα, να τελειώσει το κολυμβητήριο, να τελειώσει το στάδιο. Τέτοιο κολυμβητήριο δεν θα έχει η Θεσσαλονίκη. Έχει δύο πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Θα είναι στολίδι όχι μόνο για το δήμο, αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Δεν γίνεται ένα τέτοιο έργο να είναι σταματημένο από το 2005 και να ρημάζει. Δεν μπορούμε να πάμε να διεκδικήσουμε να τελειώσει το έργο που είχε ξεκινήσει; Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα γήπεδο ώστε να μην πηγαίνουν οι ομάδες μας να γυμνάζονται στο δήμο Αμπελοκήπων;

Πρέπει να δώσουμε σημασία στην περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού. Με το που θα αρχίσει να φτιάχνεται το κολυμβητήριο, θα αρχίσει γενικευμένη δραστηριότητα εκεί. Θα γεμίσει κόσμο.

Αγκίδα: Τι άλλες παρεμβάσεις μπορεί να κάνει ο δήμος μας;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Έκανα πρόταση για το κολυμβητήριο της Σταυρούπολης στην οδό Ιθάκης. Το κολυμβητήριο δεν λειτουργεί ούτε τρεις μήνες το χρόνο γιατί είναι πολλά τα έξοδά του. Πρότεινα να μοιράσουμε τα έξοδά του με το δήμο Παύλου Μελά και να το λειτουργήσουμε όλο το χρόνο. Είπαν ότι θα το συζητήσουν, αλλά δεν έγινε τίποτα. Το έχω πει τρεις φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κολυμβητήριο είναι ανοιχτό, αλλά μπορούν να το κλείσουν με μπαλόνι. Έχουν μάλιστα βγει μπαλόνια νέας τεχνολογίας, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν πολύ εύκολα. Το 70% του κόσμου που πηγαίνει στο συγκεκριμένο κολυμβητήριο είναι από τον Εύοσμο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα κολυμβητήριο ακριβώς στα σύνορα με τη Σταυρούπολη και να μην κάνει ο δήμος μας μια συμφωνία με τον δήμο Παύλου Μελά ώστε να μένει ανοιχτό ολόκληρο το χρόνο και να μην λειτουργεί μόνο τρεις μήνες.

Έχω πει στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως αθλείται ο κόσμος στην περιπατητική της Τρίτση, θα μπορούσε να αθλείται  και στη Δενδροποτάμου. Είχα προτείνει να πάμε στον διοικητή του στρατοπέδου Παπακυριαζή και να ζητήσουμε να μας δώσει έναν χώρο πέντε, έξι, επτά μέτρα, αφού έτσι κι αλλιώς είναι χωράφι μέσα και δεν έχουν κάποιο κτίριο το οποίο να ενοχλεί, και από τη Ζαΐμη μέχρι την Αριστοτέλους να διαμορφώσουμε εμείς με δικά μας έξοδα ένα περιπατητικό δρόμο, ας έχει και παγκάκια, έναν ωραίο δρόμο για να μπορεί ο κόσμος, που είναι εκεί, να περπατάει και να αθλείται. Περπατάνε στα κράσπεδα. Κινδυνεύει να σκοτωθεί κανένας από κανένα αυτοκίνητο και την ίδια στιγμή κοιτάμε το απέναντι πεζοδρόμιο, που ανήκει στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, περιποιημένο.

Επανειλημμένως είπαμε για τα λάβαρα από τις εκδηλώσεις του δήμου που γίνανε το καλοκαίρι και ακόμη δεν αφαιρέθηκαν. Ακόμη τα λάβαρα είναι εκεί. Αν ένας πολίτης έβαζε λάβαρο για μία εκδήλωση θα του επιβαλλόταν πρόστιμο. Το βάζει ο δήμαρχος και μετά την εκδήλωση δεν πάει να το βγάλει. Είναι δυνατόν;

Αγκίδα: Ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία της διοίκησης του δήμου;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Δεν λειτουργεί η διοίκηση και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στον τόπο είναι να γίνει ένας προγραμματισμός διοίκησης. Αυτός ο προγραμματισμός δεν πρέπει να αναφέρεται μόνο στους αιρετούς. Πρέπει να αναφέρεται και στους υπαλλήλους, στις Υπηρεσίες. Οι Υπηρεσίες παίρνουν εντολές από τους αιρετούς. Το πρόγραμμα το βάζει πάντα ο αιρετός. Όταν η Υπηρεσία βλέπει ότι ο αιρετός δεν έχει πρόγραμμα κι όπου φυσάει ο άνεμος πάει, λογικό είναι κι αυτοί να μην μπορούν να κάνουν δουλειά. Ο ένας ο αντιδήμαρχος λέει το ένα, ο άλλος αντιδήμαρχος λέει το άλλο, μπερδεύονται οι υπηρεσίες και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα και σ’ αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε συμμετοχή όλοι. Να καταφέρουμε αυτό το πρόγραμμα να είναι δεκαετίας, να βάλουμε στόχους και να τους πετύχουμε σαν δήμος. Δεν είναι πρόβλημα παράταξης. Αυτοί οι άνθρωποι καλώς ή κακώς , άποψη δική μου είναι, τελειώνουν. Σε δυο χρόνια θα έρθει καινούργια διοίκηση. Ο δήμος έχει τη δυνατότητα να κάνει πράγματα και λόγω τοποθεσίας και λόγω κόσμου.

Με παραπάνω από πενήντα πολιτιστικούς συλλόγους είναι δυνατόν να μην αναδεικνύεις τον πολιτισμό στο δήμο; Δυστυχώς δεν αναδεικνύεται. Γιατί; Γιατί υπάρχει λάθος νοοτροπία. Γιατί ο δήμος δεν είναι κοντά. Έχει τόσες ομάδες. Αυτές οι ομάδες δεν έπρεπε να βοηθηθούν; Αυτές οι ομάδες δεν έπρεπε να ακουστούν πανελλαδικώς; Βοηθήσαμε ποτέ έναν πολιτιστικό σύλλογο, μια ομάδα, έναν μαθητή; Δώσαμε μια υποτροφία; Είναι δίπλα ο δήμος σε κάποια ανάγκη; Πουθενά.

Έχουμε χρήματα για να φτιάχνουμε σιντριβάνια. Είναι ποσά αυτά που μας φέρανε; Ο αντιδήμαρχος είπε ότι θα γίνει κάτι πολύ ωραίο, ότι θα αλλάξουν μάρμαρα, θα μπούνε φωτισμοί και οραματίστηκε ότι θα έρχεται ο κόσμος για να βγει φωτογραφία στο σιντριβάνι μας. Εγώ δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο. Πιάνουν τρίβουν τα ίδια μάρμαρα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αν δίναν αυτά τα χρήματα για να κάνουν κάτι ώστε να έρθει ο κόσμος να φωτογραφηθεί στο σιντριβάνι, εγώ θα έλεγα χαλάλι. Το καλό πράγμα πρέπει να το πληρώνεις. Δεν είναι όμως κάτι καινούργιο. Δεν το ξήλωσαν το σιντριβάνι. Το ίδιο φτιάχνουν. Αν το ξήλωνες το σιντριβάνι για να το φτιάξεις, ήθελες κάποια χρήματα. Αλλά με 40.000 ευρώ κάνεις πισίνα, όχι σιντριβάνι. Πισίνα με μηχανοστάσια, με φίλτρα, τα πάντα.

Η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου κατάφερε να συσπειρώσει όλη την αντιπολίτευση απέναντί της, ενώ θα έπρεπε να τη συσπειρώσει για να είναι όλοι μαζί, διοίκηση και αντιπολίτευση, απέναντι στα προβλήματα. Αυτό το πράγμα μόνο αυτή η διοίκηση του δήμου μας το κατάφερε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρουμε κανέναν άλλο δήμο στον οποίο να υπάρχει τέτοια κατάσταση. Σε όλους τους άλλους δήμους υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που στηρίζουν αποφάσεις. Σ’ αυτόν το δήμο όλη η αντιπολίτευση είναι απέναντι στη διοίκηση όσον αφορά τα σοβαρά θέματα, γιατί στα θέματα λειτουργίας όλοι είμαστε υπέρ και βάζουμε πλάτη και ψηφίζουμε και τα Τεχνικά Προγράμματα και τους Προϋπολογισμούς. Όλα αυτά τα ψηφίσαμε.

Αγκίδα: Θα είστε υποψήφιος δήμαρχος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Είναι νωρίς να μιλάμε για υποψηφιότητες. Έχουμε δύο χρόνια μπροστά. Η διοίκηση έχει δύο χρόνια να δείξει έργο κι εμείς έχουμε δυο χρόνια να ελέγξουμε αυτά που η διοίκηση θα φέρει και να κάνουμε προτάσεις. Εάν θα υπάρξουν σ’ αυτά τα δύο χρόνια νέες υποψηφιότητες θα είναι κάτι που η κοινωνία θα βγάλει και όχι η φιλοδοξία του καθενός. Εμένα η φιλοδοξία μου, όταν ασχολήθηκα με το δήμο, ήταν να βοηθήσω τον τόπο μου. Ήμουν στο Επιμελητήριο, βοηθούσα τους επαγγελματίες, πίστεψα ότι ήρθε η ώρα να προσφέρω και στον τόπο μου γιατί εδώ γεννήθηκα κι εδώ μεγάλωσα και δεν μπορώ αυτόν τον τόπο να τον βλέπω να είναι τελευταίος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Μπορούν να γίνουν πράγματα στο δήμο. Έχουμε πληθυσμό με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία για να αναπτυχθεί σωστά ο τόπος.

Είμαστε ο δήμος που έχουμε εσωτερικό άξονα την περιφερειακή οδό. Αυτό είναι πλεονέκτημα. Πρέπει να καλλωπιστούν οι είσοδοι της πόλης. Πρέπει να φωτιστούν και να μπουν πινακίδες που να γράφουν το όνομα του δήμου. Βλέπει μαγαζιά, κόσμο στην οδό Τρίτση. Δεν πρέπει οι διερχόμενοι από την περιφερειακή οδό να ξέρουν που βρίσκονται; Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την είσοδο από την πλευρά της Ελπίδας.

Είναι δυνατόν τόσα χρόνια να μην έχει αξιοποιηθεί η Καραολή Δημητρίου; Να μην έχει μπει σε κάποιο πρόγραμμα για να αλλαχτούν τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός; Τίποτα απολύτως. Χάθηκε το πρόγραμμα με το open mall. Και ο Εύοσμος και το Κορδελιό μπορούσαν να μπουν. Είπαν ότι έφταιγε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Εγώ νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το παρακάμψουμε. Θα διαμορφώναμε μια μοντέρνα αγορά. Θα γινόταν κοινή πρόσοψη για τα καταστήματα μιας οδού και θα φαινόταν σαν να ήταν mall. Γι’ αυτήν τη διαμόρφωση θα χρηματοδοτούνταν και ο δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος ή αν δεν υπήρχε Εμπορικός Σύλλογος θα μπορούσε να τρέξει το πρόγραμμα το Επιμελητήριο. Θα ερχόταν απ’ όλους τους δήμους για να δούνε το open mall. Κάνει open mall η Θέρμη, η Καλαμαριά, η Βόλβη και δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Είμαστε δήμος που έχει οικόπεδα και δεν κάνει σχολεία. Άλλοι δήμοι δεν έχουν οικόπεδα και ζητάνε από την κυβέρνηση να απαλλοτριώσει οικόπεδα για να μπορέσουν να κάνουν σχολεία. Ζητάνε διπλή επένδυση από το κράτος, ενώ εμείς ζητάμε μονή. Αλλά το ζητάμε σωστά και σθεναρά για να μπορέσουμε να τα κερδίσουμε; Όχι.

Αγκίδα: Πώς σχολιάζετε την περίπτωση της ανέγερσης του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Τιμά τη διοίκηση να λέει ότι μας δουλεύει ο υπουργός για το 25ο Δημοτικό Σχολείο άνωθεν της περιφερειακής οδού; Ποιος δουλεύει ποιον; Αυτά δεν είναι λόγια για να τα λες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αγκίδα: Πώς θα σχολιάζατε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Από την αρχή της θητείας αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου είχα πει και στον δήμαρχο και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αναβαθμιστεί η λειτουργία του. Ήμουν από τους πρώτους που είπα να μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις. Είχα πει να φτιαχτεί η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, να διαμορφωθεί ο εξώστης, ώστε όποιος επισκέπτης θέλει να μπορεί να παρακολουθήσει το συμβούλιο. Αυτό το διάστημα συνεδριάζουμε στο Πολιτιστικό Κέντρο και υπάρχουν μόνο τρία μικρόφωνα. Του δημάρχου, του προέδρου και αυτού που μιλάει. Έχεις τρία λεπτά να μιλήσεις. Σε αυτά τα τρία λεπτά θα πρέπει να αναπτύξεις όλες σου τις απορίες και τις προτάσεις που έχεις για είκοσι, τριάντα θέματα. Ο κόσμος δεν εξέλεξε τους εκπροσώπους για να μιλάνε τρία λεπτά κάθε δεκαπέντε ή και παραπάνω μέρες, γιατί όλες οι συνεδριάσεις δεν έχουν διαδικασία ερωτήσεων/τοποθετήσεων. Ο κόσμος εξέλεξε τους δημοτικούς συμβούλους για να μεταφέρουν τη φωνή του στις συνεδριάσεις.

Αγκίδα: Θα λυθεί τελικά το πρόβλημα της δυσοσμίας;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Πού βρίσκεται το πρόβλημα της δυσοσμίας το βρήκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το να αναζητούμε πάλι αυτό που ήδη έχει βρεθεί, είναι σαν να πετάμε λεφτά ή σαν να θέλουμε, σώνει και καλά, αυτό που βρήκε του ΑΠΘ να λέμε ότι δεν είναι κάπως έτσι, αλλά κάπως διαφορετικά. Έτσι είναι. Τα ΕΛΠΕ οφείλουν να φέρουν μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με την οποία να αποδεικνύουν ότι διόρθωσαν τα προβλήματα που προκαλούν τη δυσοσμία και όχι να ψάχνει ο δήμος φορέα για να μετρήσει εκείνος αν βελτιώθηκε ή όχι η κατάσταση, αφού ο δήμος έχει στα χέρια του τη μελέτη του ΑΠΘ βάσει της οποίας έπρεπε να κάνουν διορθώσεις τα ΕΛΠΕ. Δεν άλλαξε τίποτα με τη δυσοσμία και αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει.

Αγκίδα: Γιατί τόση επιμονή της διοίκησης του δήμου να φέρει το ΠΑΚΟΕ για να ξαναγίνουν μετρήσεις;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Στις μετρήσεις παίζει ρόλο το πρωτόκολλο που τηρείται και αν γίνουν νέες μετρήσεις θα πρέπει να γίνουν με το ίδιο πρωτόκολλο που τήρησε στις προηγούμενες το ΑΠΘ, ώστε οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες να είναι σωστές.

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν άλλαξε κάτι. Τη ρύπανση πρέπει να την καταπολεμήσουν τα ΕΛΠΕ. Έχουμε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα εάν σήμερα τα ΕΛΠΕ παίρναν μέτρα για να διορθωθούν, θα ήταν μία πολύ καλή δικαιολογία κι ένα εργαλείο για την κυβέρνηση ώστε να πέσουμε λίγο στα μαλακά όσον αφορά τις καταδίκες.

Αγκίδα: Η διοίκηση λέει ότι τα ΕΛΠΕ απαντάνε πως πήρανε μέτρα…

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Η διοίκηση πολλά λέει αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Η διοίκηση είπε ότι και την οδό 25ης Μαρτίου θα την φτιάξει και δεν την έφτιαξε, η διοίκηση είπε ότι και το ΚΕΠ θα το κάνει και δεν το έκανε. Η διοίκηση λέει. Τα ΕΛΠΕ τι κάνουν; Είπαν ότι θα πάνε τη λυματολάσπη ένα χιλιόμετρο πιο πίσω. Σίγουρα, εάν την πήγαν, το πρόβλημα δεν λύθηκε, γιατί η δυσοσμία συνεχίζει να υπάρχει. Ή δεν την πήγανε και παραμένει εκεί που ήταν. Προτάσεις έκανε η αντιπολίτευση. Γιατί δεν δεντροφυτεύουν το δικό τους κομμάτι τα ΕΛΠΕ; Ας βάλουν δέντρα για να κόψει κάπως η δυσοσμία.

Είχα πει στις πρώτες συνεντεύξεις που έδωσα ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί μια διαδικασία παρακολούθησης των ΕΛΠΕ και μάλιστα να απαιτήσουμε όταν ανεβαίνουν οι ρύποι να κλείνουν κάποιες μονάδες μέσα στα ΕΛΠΕ. Αυτομάτως να κλείνουν κάποιες μονάδες. Πρέπει να γίνουν τοπικοί σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συνέχεια πρέπει να μετράμε και όταν υπάρχει αύξηση στη ρύπανση να χτυπάει κόκκινο και να αναγκάζονται τα ΕΛΠΕ να κλείνουν μονάδα. Είναι πολύ βασικό αυτό κυρίως για τον κόσμο που μένει τριγύρω.

Αγκίδα: Η διοίκηση εξελέγη με σημαία την επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας. Το πρόβλημα δεν λύθηκε. Γιατί πιστεύετε ότι η διοίκηση κρατάει αυτήν τη στάση; Προσπάθησε για να λυθεί το πρόβλημα ή προσπάθησε να πείσει τους κατοίκους ότι λύθηκε;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Μάλλον δεν προσπάθησε καν. Να μαζευτούμε να πάμε στα ΕΛΠΕ για να δούμε αν προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα; Για ποιο λόγο; Αυτοί διοικούνε. Θέλουν να μοιράσουν την ευθύνη; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ζητήσεις απ’ τα ΕΛΠΕ είναι τι κατάσταση επικρατεί σήμερα σε σχέση με τις μετρήσεις της μελέτης. Επίσης αν μετακίνησαν τη λυματολάσπη. Αν τη μετακίνησαν θα πρέπει να την μετακινήσουν ξανά γιατί συνεχίζει να μυρίζει και να ενοχλεί τους πολίτες.

Αγκίδα: Παρά τα προβλήματα με τη δυσοσμία, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να λάβει χορηγία από την ELPEDISON…

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Πήραν απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή να αποδεχτούμε τη χορηγία, την οποία η Διευθύντρια των Οικονομικών είπε ότι δεν μπορεί να την εγγράψει. Περιμένουμε να δούμε αν γράφτηκε. Γιατί όταν εγγράφεις ένα έσοδο πρέπει να δικαιολογείς που πήγε και πως μοίρασες τα χρήματα.

Αγκίδα: Μπορεί να ακυρώνεται με αυτόν τον τρόπο μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που έλεγε ότι δεν παίρνει ο δήμος χορηγίες από τον όμιλο ΕΛΠΕ μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Δεν γίνεται. Ή έχουμε θεσμούς ή δεν έχουμε. Απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο το ίδιο μπορεί να την ακυρώσει και να πάρει μια άλλη. Δεν γίνεται να ακυρώνει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το δοκούν ο κάθε δήμαρχος.

Αγκίδα: Άρα το υπέρ των πτωχών έπρεπε να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Το «υπέρ των πτωχών» ήταν μια δικαιολογία για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Εγώ είμαι υπέρ των χορηγιών από τα ΕΛΠΕ. Απλά θα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με τα ΕΛΠΕ και να διαμορφώσουμε μία σχέση τίμια μαζί τους, η οποία θα σέβεται τον κόσμο, να μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ρύπανση και να κάνουμε μία κουβέντα για το μέλλον, εάν μπορούν να φύγουν τα ΕΛΠΕ από εδώ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε ένα ή δύο ή δέκα χρόνια, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση τέτοια για να φύγουν στα πενήντα χρόνια ή στα τριάντα χρόνια. Το πρώτο πράγμα όμως που πρέπει να κάνουν τα ΕΛΠΕ είναι να σέβονται την ποιότητα ζωής των πολιτών και έπειτα το θόρυβο και τη σκόνη που επιβάλλουν στους πολίτες πρέπει να τα πληρώνουν. Θα πρέπει να τα πληρώνουν και όχι όπως βολεύει κάθε δήμαρχο. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σωστά συγκεκριμένο ποσοστό στο τζίρο ή στα καθαρά κέρδη, ας το βρούνε. Όχι χορηγία. Συγκεκριμένο ποσοστό για να ξέρουμε τι έχουμε να εισπράξουμε και αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν σε συγκεκριμένους κωδικούς, ώστε οι κωδικοί αυτοί να διορθώνουν τη ζημιά που γίνεται από τα ΕΛΠΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια τίμια σχέση.

Αγκίδα: Δεν μπορεί να λύσει η διοίκηση ή δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Είχα πει σε μια συνέντευξη που είχα δώσει ότι στην Αθήνα δίνουν άλλα ποσά τα ΕΛΠΕ. Έχω την εντύπωση ότι μας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς και μοιράζουν καθρεφτάκια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν αποδεχόμαστε τα καθρεφτάκια και τις χάντρες. Εμείς θα πρέπει να απαιτήσουμε να γίνονται οι μετρήσεις, να μην υπάρχει ρύπανση, όπως η νομοθεσία ορίζει. Αυτή η νομοθεσία είναι πανευρωπαϊκή. Είναι συγκεκριμένο τι πρέπει να γίνεται. Αυτό το συγκεκριμένο που λέει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυτό να εφαρμοστεί στον τόπο μας. Αφού γίνει αυτό, μετά να έχουμε μία σχέση τίμια με τα ΕΛΠΕ. Η διοίκηση δεν ασχολήθηκε. Δεν προσπαθεί, όπως δεν προσπαθεί να λύσει και άλλα προβλήματα.

Αγκίδα: Γιατί έφερε με τον τρόπο που έφερε τη χορηγία;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Ο δήμος δεν είχε ανάγκη από οκτώ ή δέκα χιλιάρικα. Δεν μπορούσε να βγάλει ένα κονδύλι ο δήμος και να βοηθήσει τους φτωχούς; Μας λείπανε αυτά τα χρήματα;

Αγκίδα: Πιστεύετε ότι η διοίκηση το έκανε αυτό για να αποκαταστήσει την καλή γειτονία με τα ΕΛΠΕ;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Εάν πήγαινε να αποκαταστήσει την καλή γειτονία με τα ΕΛΠΕ με αυτό το ποσό, συγνώμη αλλά αυτό το ποσό δεν είναι γειτονία. Όταν πας και σου δίνουν αυτά τα χρήματα, ακόμα κι αν πήγε να διαπραγματευτεί ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έλεγε όχι στη χορηγία, θα έπρεπε αυτή η χορηγία να είναι πολύ σοβαρή και όχι οκτώ χιλιάδες.

Αγκίδα: Όταν άφησε ο δήμος και καταστράφηκε το Αθλητικό Πάρκο της ΕΚΟ, αυτό που είπε ο τέως δήμαρχος, Πέτρος Σούλας, και προφανώς αυτή είναι η αλήθεια, ήταν ότι τα ΕΛΠΕ υποσχέθηκαν στο δήμο ότι θα του φτιάξουν ένα κλειστό γυμναστήριο. Πέρα από τη δυσοσμία, για την οποία ήδη μιλήσαμε, μπορούμε να μιλάμε για καλή γειτονία τη στιγμή που δεν κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν στον Πέτρο Σούλα; Πώς σας ακούγεται αντί γι’ αυτό το γήπεδο να σου δίνουν 8.500 ευρώ;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Σε μία σχέση δύο μερών που διαπραγματεύονται, ο καθένας κάνει τις προτάσεις του. Εμείς δείξαμε καλή πρόθεση γιατί τους ανεχόμαστε τόσα χρόνια, γιατί είπαμε ότι θα κάνουμε υπομονή ένα χρονικό διάστημα, ένα χρόνο, για να δούμε ότι θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν τη δυσοσμία. Εμείς αυτό που ήταν να κάνουμε σαν δήμος και σαν τοπική κοινωνία το κάναμε. Αυτοί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε, αυτό που υποσχέθηκαν για το κλειστό γήπεδο. Η απάντησή τους είναι ότι δεν ζητήσαμε και δεν μας το έδωσαν. Φταίει η διοίκηση. Αυτή πρέπει να ζητήσει απαντήσεις από τα ΕΛΠΕ γιατί δεν έκαναν αυτό που συμφωνήθηκε είτε αναφερόμαστε στο κλειστό γήπεδο είτε αναφερόμαστε στη δυσοσμία.

Αγκίδα: Η καλή γειτονία δεν θα έπρεπε να πατήσει στα δυο αυτά χειροπιαστά πράγματα πριν φτάσουμε στη λήψη της χορηγίας;

Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Εννοείται. Για να έχεις μια σωστή σχέση με τον απέναντι θα πρέπει ο καθένας αυτά που υπόσχεται να τα τηρεί. Εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε σαν κοινωνία το κάναμε. Αυτοί δεν κάναν αυτό που πρέπει. Αλλά για να μπορέσεις να διεκδικήσεις και να πάρεις, πρέπει να πηγαίνεις κι εσύ εκεί για να βλέπεις τι γίνεται. Δεν έχουν προγραμματισμό και δεν έχουν μάθει να κάνουν προγραμματισμό. Και οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν σοβαρό προγραμματισμό, ενός μοντέρνου μεγάλου δήμου που θέλει να λέγεται πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ