Εάν το στοίχημα, ιδιαίτερα το παράνομο, και τα όσα αυτό συνεπάγεται στο χώρο του ποδοσφαίρου, με τον τεράστιο τζίρο, αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος η άλλη όψη είναι το στήσιμο των αγώνων. Τομέας που και αυτός έχει υποστεί την …απαραίτητη μετάλλαξη του φαινομένου, αν και οι ρίζες του φαινομένου υπάγονται στη λογική της εμπορευματοποίησης και στο κυνήγι της επιτυχίας πλέον η χειραγώγηση και το αποτέλεσμα ενός αγώνα έχουν άμεση σχέση με την αγορά του στοιχήματος.
Από τις δωροδοκίες (κλασικό φαινόμενο περασμένων δεκαετιών) αντίπαλων ομάδων, παικτών ή διαιτητών με στόχο τη σίγουρη επίτευξη της επιτυχίας σε κάποια διοργάνωση όπως γινόταν κατά κόρον παλιότερα και φυσικά συμβαίνει και πιο πρόσφατα όπως π.χ. στο σκάνδαλο calciopolis στην Ιταλία, πλέον έχουμε φθάσει και σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις. Το στήσιμο για λόγους στοιχήματος δεν αφορά την περίπτωση για το κυνήγι επιτυχίας εντός αγωνιστικού χώρου από κάποια ομάδα που έχει υψηλούς στόχους, αλλά οποιαδήποτε ομάδα ακόμα και την τελευταία ή ακόμα και αυτές των ερασιτεχνικών κατηγοριών. Και πλέον, αυτό γίνεται με ιδιαίτερη μαεστρία οδηγώντας σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις. Όπως π.χ. στις συμβουλές προς… ναυτιλλομένους από προέδρους ή μέλη διοικήσεων ακόμα και για το πότε θα πετύχουν ή θα δεχθούν το γκολ ή πότε θα πάρουν την κάρτα. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη αγορά, ο χρόνος του οποιουδήποτε συμβάντος είναι χρήμα. Και μάλιστα αρκετό χρήμα…
Πριν από ένα μήνα, στην Ευρωβουλή, ο οργανισμός «Federbet» ασχολήθηκε με τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Ευρώπη, όπου παρουσίασε έρευνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με τα στημένα παιχνίδια. Σε αυτήν περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν ακόμα σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και φυσικά και εντός Ελλάδας για την οποία ανέφερε ότι ο συνολικός τζίρος για τα στημένα παιχνίδια φτάνει τα 20.000.000. Μάλιστα, στην εν λόγω έρευνα γίνεται ειδική αναφορά σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αφού, όπως τονίζεται, η οικονομική κρίση των δύο χωρών ενισχύσει το φαινόμενο. Όπως ειπώθηκε «η μείωση στα μπάτζετ και η ύφεση στη χώρα δείχνει να έχει ξεκάθαρη επιρροή στη δραστηριότητα γύρω από τα στημένα παιχνίδια. Οι παίκτες μένουν απλήρωτοι για μήνες και με την κοινωνία να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, έχουν δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τον ιό των στημένων αγώνων». Ο «Federbet υποστηρίζει πως τα χρέη των συλλόγων προς τους ποδοσφαιριστές δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να στηθούν παιχνίδια. Σε ένα άλλο παράδειγμα, βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν υπολογίζεται ότι στο «αμαρτωλό», για τέτοια θέματα, ιταλικό ποδόσφαιρο ξοδεύτηκαν 4 εκ. ευρώ για χειραγώγηση, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 20 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα αποτελεί και το γεγονός ότι αρκετά ψηλά στη σχετική λίστα με τα περισσότερα ύποπτα παιχνίδια βρίσκονται και οι σκανδιναβικές χώρες όπως π.χ. η Σουηδία δείγμα ότι το εν λόγω φαινόμενο δεν αποτελεί πρόβλημα συγκεκριμένων χωρών. Εκτός, όμως, από παιχνίδια των εθνικών πρωταθλημάτων, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο «Federbet» δε λείπουν και τα παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπως του Γιουρόπα Λιγκ με την έρευνα να εστιάζει κυρίως στους πρώτους γύρους της διοργάνωσης που διεξάγονται το καλοκαίρι και μετέχουν ομάδες που βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.