Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑθλητισμόςΗ άθληση έχει καταντήσει άγνωστη λέξη για τους περισσότερους!

Η άθληση έχει καταντήσει άγνωστη λέξη για τους περισσότερους!

athlitismos-fysh
Το τι εικόνα υπάρχει σήμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται πλήρως σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Βδομάδας. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους λόγους για τη μη πραγματοποίηση σωματικής άσκησης, το 42% των Ευρωπαίων επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου, ένα ποσοστό της τάξης του 20% ανυπαρξία κινήτρων και ενδιαφέροντος, το 13% λόγους υγείας (αναπηρία ή σοβαρή πάθηση), ενώ το 10% ανέφερε ως αιτία το κόστος που χρειάζεται για να αθληθεί.

Επίσης, σε κάποια άλλα στοιχεία το 59% δήλωσε πως δεν ασκείται ποτέ ή δεν έχει κάνει κάποιο σπορ, ενώ το 41% δήλωσε πως αθλείται ή κάνει κάποιο σπορ μόλις μια φορά τη βδομάδα. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα στοιχεία που αφορούν στη συστηματική άσκηση αφού μόλις το 9% των ανδρών και το 7% των γυναικών απάντησαν θετικά στο ότι ασκούνται τουλάχιστον 5 φορές τη βδομάδα. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν και τα στοιχεία που αφορούν το περπάτημα στις καθημερινές δραστηριότητες των Ευρωπαίων, αφού το 86% δήλωσε πως αυτό ανέρχεται μόλις σε ένα 10λεπτο τη φορά κατά τη διάρκεια μιας βδομάδας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σοβαρή έλλειψη χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία προκύπτουν από την αντίστοιχη έρευνα για το πού γυμνάζονται οι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με αυτή, μόλις το 40% όσων αθλούνται ασκείται σε πάρκα και ελεύθερους χώρους, ενώ το 36% δήλωσε ότι αυτό το κάνει στο σπίτι του. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το 13% δήλωσε πως αθλείται στη δουλειά του, το 15% σε γυμναστήρια και το 13% σε αθλητικούς συλλόγους και κλαμπ, ενώ το 25% δήλωσε πως πραγματοποιεί κάποια άθληση στο δρόμο πηγαίνοντας για τη δουλειά του ή το σχολείο ή για ψώνια (π.χ. ποδήλατο, περπάτημα κ.τ.λ.).

Σε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο κινούνται οι δείκτες που αφορούν την άθληση στην Ελλάδα. Οπως ειπώθηκε, με βάση τα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο του 2014 για τον Αθλητισμό η Ελλάδα έχει: Το χαμηλότερο ποσοστό αθλουμένων στο φυσικό περιβάλλον (Ελλάδα 33% – ΕΕ 40%). Τους περισσότερους πολίτες που δεν ασκούνται ποτέ, με ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα κ.λπ. (Ελλάδα 49% – ΕΕ 30%). Τη χαμηλότερη συχνότητα άθλησης (Ελλάδα 59% – ΕΕ 42%) και τη χαμηλότερη ένταση φυσικής άσκησης (Ελλάδα 62% – ΕΕ 32%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ