Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Οικονομικών για τη δραματικά επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Η Ερώτηση αναφέρει:
«Όλο και εντονότερο επανέρχεται το χρόνιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης της Θεσσαλονίκης, με την αιθαλομίχλη να είναι ορατή ακόμα και με γυμνό μάτι τις νυχτερινές ώρες. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της πόλης παρατηρήθηκε έντονο το φαινόμενο της συγκέντρωσης των επικίνδυνων μικροσωματιδίων PM10, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής, ενώ στις 28 και 29 Δεκέμβρη 2015 ξεπέρασαν και τα όρια επιβολής έκτακτων μέτρων.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία των σταθμών Δημοτικού Δικτύου Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφονται οι μέσες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων, των οποίων η αύξηση, τις ημέρες έπειτα από τα Χριστούγεννα, είναι τεράστια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια ασφαλείας (50 μgr/m3), τα όρια επιφυλακής (90 μgr/m3), ακόμη και αυτά της επιβολής έκτακτων μέτρων (110 μgr/m3). Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή του διημέρου 28 και 29 Δεκεμβρίου, με τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων να φθάνουν έως και τα 202 μgr/m3.
Να σημειώσουμε ότι για το θέμα αυτό το Κόμμα μας έχει πραγματοποιήσει και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (5525/07.01.2013, 4051/20.11.2013). Δυστυχώς παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις αρνητικές συνέπειες που έχει στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση, ούτε και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να δοθεί ουσιαστική και οριστική λύση.
Η συνδυασμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών για θέρμανση, φθηνή, επαρκής για την αντιμετώπιση του κρύου, ασφαλής για την υγεία και το περιβάλλον, ελαχιστοποιημένης επικινδυνότητας, και με ταυτόχρονη αξιοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης θέρμανση, είναι αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα, αντίστοιχο με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και τις δυνατότητες.
Η καταδίκη εκατομμυρίων στη διαβίωση σε παγωμένα σπίτια, στο κρύο και στην ενεργειακή φτώχεια, στην εισπνοή επικίνδυνων ρύπων που καταστρέφουν την υγεία, στις δηλητηριάσεις από τα μαγκάλια, στις πυρκαγιές δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων, που εφάρμοζαν όλα τα κόμματα του “ευρωμονόδρομου” τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόζει σήμερα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να καταργηθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών;
2. Τι μέτρα θα λάβουν στην κατεύθυνση κατάργησης του αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα, της αύξησης της φορολογίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών, της πάταξης της λαθρεμπορίας των καυσίμων με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ελέγχοντας το κύκλωμα παραγωγής και μεταφοράς των καυσίμων σε όλα τα στάδιά του, προχωρώντας σε ουσιαστικό έλεγχο στα εφοπλιστικά καύσιμα, στις αποθήκες των ομίλων, στην εξαγωγή καυσίμων στην ΕΕ;
3. Ποιες είναι οι συνέπειες στη δημόσια υγεία από τη δραστική αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων που εξαναγκάζει στην καύση ξύλων; Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής προς τη δημόσια υγεία, όπως καλεί η επιστημονική κοινότητα, με ορισμένους επιστήμονες να κάνουν λόγο για χιλιάδες επιπλέον νεκρούς ετησίως λόγω των μικροσωματιδίων; Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των υποδομών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετρήσεις για επικίνδυνους τοξικούς ρυπαντές (π.χ. διοξίνες, υδρογονάνθρακες από διυλιστήρια κλπ.);
4. Πόσα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν επαρκή θέρμανση σήμερα; Πόσα σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, γηροκομεία δεν θερμαίνονται επαρκώς; Τι μέτρα θα λάβουν ώστε κανένα σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, καμία λαϊκή οικογένεια να μη μείνει χωρίς θέρμανση;».