Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΆμεσες παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση σχολείων

Άμεσες παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση σχολείων

Να ξεκινήσει άμεσα μελέτη για τη στατική κατάσταση και την αντισεισμική ικανότητα όλων των δημοτικών και δημόσιων κτιρίων, ξεκινώντας από τα σχολεία και τους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς, ζητά για πολλοστή φορά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης – Συκεών. Επί εφτά χρόνια η διοίκηση του δήμου δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση, εκθέτοντας έτσι σε τεράστιο κίνδυνο παιδιά, μαθητές, διδακτικό προσωπικό, γονείς και εργαζόμενους.

Με αφορμή και τους σεισμούς που έγιναν λίγες ημέρες πριν στην Κω και λίγες βδομάδες νωρίτερα στη Λέσβο – και που μοιραία ενδέχεται να γίνουν σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας στο μέλλον – η «Λαϊκή Συσπείρωση» παραθέτει σε σχετική ανακοίνωσή της τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή το 57,4% των σχολικών μονάδων χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές. «Γνωρίζει η διοίκηση του δήμου μας πόσα και ποια από τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως σχολεία ή παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί, ή και σαν δημόσιοι χώροι εργασίας και συνάθροισης των δημοτών μας, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία;».
  • Από τις υπόλοιπες 6.180 που έχουν χτιστεί μετά το 1985, μόλις οι 3.050 έχουν χτιστεί με πιο αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, μετά το 1995. «Γνωρίζει η διοίκηση του δήμου πόσα από τα δικά μας δημοτικά και δημόσια κτίρια βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία;».
  • Μετά τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, «σε πόσα σχολεία ή δημοτικά κτίρια που χρησιμοποιούνται ακόμη έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης;».

Στην ίδια ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει αναφορικά με τον ΟΣΚ: «Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων – στο πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου – μετέφεραν την ευθύνη των προσεισμικών ελέγχων στους δήμους, γνωρίζοντας συνειδητά την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΤΑ». Συμπληρώνει ότι «τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια δεν αποτελούν προτεραιότητα της πολιτικής τους. Αυτό καταδεικνύεται και από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία δεν κρίνουν ως “επιλέξιμα” τέτοια έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που επίσης είναι απαραίτητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ