Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο γύρο σφαγής των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, ΕΕ και ΔΝΤ, ενάντια στη θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Μέσα από το συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της πόλης έδωσαν αγωνιστική απάντηση στο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που στόχο έχει τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, για την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Κώστας Κατσιμένης, πρόεδρος του Σωματείου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας (για την ομιλία, βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).

Από το βήμα της συγκέντρωσης ανακοίνωσε την επόμενη αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη: Με αιχμή την προστασία των λαϊκών οικογενειών από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 25/10, στις 3.30 μ.μ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με συνθήματα όπως «Των εργατών δικαίωμα είναι η απεργία, με αγώνες κατακτήθηκε, με αίμα και θυσία», «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Μέτρα και αντίμετρα, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», σάλπισαν αγωνιστικό ξεσηκωμό και κάλεσαν σε οργάνωση παντού για να ‘ρθουν τα πάνω κάτω.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων της «Καρυπίδης»

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το πρώην κατάστημα της επιχείρησης «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στην οδό Βενιζέλου, που από την επόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως κατάστημα της «ΜΑRΚΕΤ ΙΝ». Αλλο ένα κατάστημα που στο πλαίσιο της διαδικασίας διαδοχής επανέρχεται σε λειτουργία, χωρίς όμως τους εργαζόμενους της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»…

Εκεί μπροστά στο κατάστημα, η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στην «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην Αρβανιτίδης), σημείωσε: «Επί δύο χρόνια, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από την επιχείρηση “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ” και η διάδοχος εταιρεία, η “ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ” αρνείται να πάρει στην εργασία τους παλιούς εργαζόμενους γιατί θέλει εργαζόμενους νέους, φθηνούς, χωρίς δικαιώματα. Δύο χρόνια παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις θέσεις εργασίας μας και την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Σύμμαχοι των εργοδοτών, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση που μας δείχνει το δρόμο της απόλυσης για να έχουμε λέει έστω ένα ελάχιστο εισόδημα. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για καταβολή των δεδουλευμένων, για να επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας μας με όλα μας τα δικαιώματα».

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ έκφρασε την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος. «Οι εργαζόμενοι της “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ”, δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε στο πλάι τους, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους, τα δίκαια αιτήματά τους, για σταθερή εργασία μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις που να κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματά τους, με ανάκτηση όλων των απωλειών που έχουν υποστεί. Αυτά είναι τα αιτήματα που βάζει στο προσκήνιο το ταξικό εργατικό κίνημα».

Η ομιλία στην συγκέντρωση

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ο Κ. Κατσιμένης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Τη “δίκαιη ανάπτυξη” οι εργαζόμενοι την έχουν ζήσει στο πετσί τους. Με μείωση των νέων συντάξεων έως και 35%, διατήρηση των κατώτερων μισθών στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, διεύρυνση της “ευελιξίας” στην αγορά εργασίας. Με τους ανελέητους φόρους και τα χαράτσια, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δημοσιονομικές περικοπές χωρίς τέλος.

Την “ανάπτυξη” γνώρισαν οι εκατοντάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι στον “Καρυπίδη”, οι συνάδελφοι στο Εμπόριο που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, στον Τουρισμό που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια. Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τη Βιομηχανία Ζάχαρης που οδεύουν προς την ανεργία, στο Δημόσιο που “απολαμβάνουν” συνεχείς μειώσεις μισθών, “αξιολόγηση”, κινητικότητα και περιστολή δικαιωμάτων.

Η “δίκαιη ανάπτυξη για όλους” πέρασε από τα εργοδοτικά κάτεργα με δεκάδες νεκρούς συναδέλφους.

(…) Όμως δεν σταματάνε εδώ. ΣΕΒ, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ΕΕ απαιτούν όλο και νέες θυσίες από την εργατική τάξη, ως τον απώτερο στόχο να έχουν στα χέρια όλους τους όρους εργασίας που να τους επιτρέπουν να παίρνουν στη δουλειά όσους θέλουν, όποτε θέλουν, να τους πληρώνουν όσο θέλουν και αν θέλουν, να τους απολύουν όποτε θέλουν και χωρίς κόστος.

(…) Ταυτόχρονα με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, το βάθεμα της εκμετάλλευσης κατ’ απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, προχωράνε στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η αντεργατική επίθεση δεν είναι μόνο οικονομική, ποτέ δεν ήταν μόνο τέτοια, αλλά και ιδεολογικοπολιτική για να κρύψουν ότι για λογαριασμό τους, για την κερδοφορία τους παίρνονται και θα είναι διαρκείας τα μέτρα, και πάνε χέρι χέρι με το χτύπημα της οργάνωσης των εργαζομένων.

(…) Η ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων προϋποθέτει την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας και τη θωράκισή της απέναντι στην πάλη και τη διεκδίκηση των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή, Συλλογικές Συμβάσεις, κοινωνική ασφάλιση. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα νομοθετήσει την αύξηση της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων δείχνει ξεκάθαρα το σχεδιασμό τους για παρεμπόδιση της δράσης και της λειτουργίας των σωματείων.

(…) Τους το λέμε καθαρά. Το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων κατακτήθηκε με ποταμούς αίματος. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ