Σε εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Βιομηχανίας και Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, με θέμα «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ», μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε βρέθηκε το οξυμένο πρόβλημα δυσοσμίας που υπάρχει στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η προστασία του περιβάλλοντος, η συζήτηση για στροφή στην ανάπτυξη με επενδύσεις σε νέους κλάδους, η πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία ως εργαλείο για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, αλλά και η πρόταση του ΚΚΕ για ανυπακοή και απειθαρχία, για πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών.
Ο Γ. Πρωτούλης, εισηγητικά, ξεκαθάρισε ότι «δίκαιη ανάπτυξη σε μια οικονομία που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος των λίγων δεν μπορεί να υπάρξει. Κι αυτό το αποδεικνύει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης. Η ανακούφιση που υπόσχονται, θα είναι κάποια ψίχουλα για κάποιες ομάδες ακραίας φτώχειας που οι ίδιοι δημιουργούν».
Αναφέρθηκε σε ορισμένα παραδείγματα, που -όπως είπε- είναι πολύ διδακτικά για την ανάπτυξη που επικαλούνται, για το τι σημαίνει υγιής επιχειρηματικότητα, μονοπώλιο και τι σημαίνει αυτό για τη ζωή και το μέλλον των εργατικών – λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων. Παραδείγματα, όπως η περίπτωση των ΕΛΠΕ και το εκτεταμένο φακέλωμα μέσα από την εκπόνηση μελέτης που είχαν παραγγείλει, που εκτός των άλλων δείχνει και πώς αξιοποιούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τις αγαθοεργίες και τις φιλανθρωπίες τους. Επίσης το ναυάγιο στο Σαρωνικό και η ρύπανση με μαζούτ. Και πιο πρόσφατο, που αποδεικνύει το χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι 21 νεκροί στη Μάνδρα Αττικής και οι τεράστιες καταστροφές, οι ανοιχτές πληγές φτωχών ανθρώπων που προκάλεσε η εγκληματική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, τονίζοντας: «Σας καλούμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί στο κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ που απαντάει στη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να ζήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Η τάση να αυξάνονται οι ανάγκες είναι αντικειμενική. Οφείλεται στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, η οποία εξασφαλίζει και τα μέσα ικανοποίησής τους.
(…) Σήμερα στην Ελλάδα είναι αντικειμενικά δυνατή η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η χώρα μας έχει διαπιστωμένες αναπτυξιακές δυνατότητες (τεχνολογικά μέσα, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής κ.ά.) και σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα εξασφάλισης διατροφικής επάρκειας, αξιοποίησης των βουνών και της θάλασσας, υποδομών για διακοπές και αναψυχή κ.ά.
(…) Η πραγματική ικανοποίησή τους δεν χωράει μέσα στον καπιταλισμό, αλλά προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την ένταξή τους στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Δηλαδή προϋποθέτει και απαιτεί εξουσία εργατική, σοσιαλιστική».