Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι διεργασίες γύρω από τις διατάξεις του «εμβληματικού» νομοσχεδίου αναφορικά με το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους με στόχο την απαλλαγή τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων. Το κυβερνητικό σχέδιο αποστέλλεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με προοπτική, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του μήνα.
Η τελική μορφή του σχεδίου έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα πλέον για τις τράπεζες, δεδομένου ότι ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι οι «τιτλοποιήσεις» και πωλήσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» περνά κατά προτεραιότητα μέσα από το σχέδιο «Ηρακλής», όπως έχουν ονομάσει το πακέτο των κρατικών εγγυήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύτητα θα δοθεί και στο ζήτημα διαμόρφωσης ενός μηχανισμού παρακολούθησης των διαφόρων funds και άλλων «παικτών» αναφορικά με το βαθμό της «αποτελεσματικότητας» στην ανάκτηση των «κόκκινων» δανείων, παράλληλα βέβαια με την «προσπάθεια» που θα καταβάλλουν οι τράπεζες με την ένταση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.
Για την ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ανέρχονται, σε όρους ονομαστικής αξίας, στα 17,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, στεγαστικά 361 εκατ., επιχειρηματικά 5 δισ. και δάνεια σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις 2 δισ.
Από την πλευρά της, η Eurobank ανακοίνωσε χτες ότι «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές σε σχέση με τις συναλλαγές πώλησης τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».