Στη δημοσιότητα δόθηκε την περασμένη Πέμπτη από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας», και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο αποτελείται από 25 άρθρα και οι διατάξεις του αφορούν καταρχήν τους «εκτός επικράτειας εκλογείς» που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού που θα καταρτιστούν.
Για να εγγραφούν σε αυτούς τους καταλόγους, οι εκλογείς θα πρέπει «να συγκεντρώσουν σωρρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. β) Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».
Όσον αφορά την επιβεβαίωση της διαμονής, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή θα γίνεται με την υποβολή από τον εκλογέα δημοσίων εγγράφων, αποκλειόμενων των λογαριασμών ΔΕΚΟ και ιδίως α) με βεβαίωση φοίτησης από σχολείο Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Μεταδευτεροβάθμιας, Τεχνικής ή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ή από Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, β) βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής, γ) βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.
Προβλέπεται επίσης ότι το εκλογικό δικαίωμα θα ασκείται «με αυτοπρόσωπη παρουσία», σε εκλογικά τμήματα που «συστήνονται στην έδρα κάθε ελληνικής διπλωματικής αρχής και, αν συντρέχει λόγος (…) και σε άλλες πόλεις της ίδιας περιφέρειας».
Σε άλλο άρθρο προβλέπεται ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και επομένως για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Τέλος, οι εκλογείς του εξωτερικού θα επιλέγουν δίχως σταυρό προτίμησης το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.