Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην «Αγκίδα» η πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ), κυρία Όλγα Αθανασιάδου Νέδου. Η κυρία Αθανασιάδου μίλησε για την εκλογή της, για την εμπλοκή της για πρώτη φορά με τις δημοτικές εκλογές, για την επιλογή της από τον δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό ως προέδρου του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ, για την επιθυμία της να μάθει από την προηγούμενη πρόεδρο, η οποία όμως την εκδίωξε χωρίς καμία διάθεση να την ενημερώσει, για την παραλαβή των καθηκόντων της από τους υπαλλήλους του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ γιατί η προηγούμενη πρόεδρος επέλεξε να μην παραδώσει, για τα προβλήματα που αντιμετώπισε, για τις ενέργειές της και για τα σχέδιά της όσον αφορά το μέλλον του Νομικού Προσώπου.
Αγκίδα: Είχατε ξαναθέσει υποψηφιότητα σε δημοτικές εκλογές;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Όχι. Ήταν η πρώτη φορά. Κατήλθα στις εκλογές γιατί πίστευα στον άνθρωπο Μανδαλιανό και στο ήθος του.
Αγκίδα: Όταν αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα περνούσε από το μυαλό σας ότι υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε στη διοίκηση;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Περνούσε από το μυαλό μου εξαιτίας της μεγάλης απήχησης που είχε ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός σαν άνθρωπος και σαν γιατρός.
Αγκίδα: Αφού εκλεγήκατε στη διοίκηση του δήμου πώς βρεθήκατε εσείς προσωπικά στη θέση της προέδρου του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ; Είχατε κατά νου αυτή τη θέση; Είχατε σκεφτεί κάτι τέτοιο;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Όχι. Ο δήμαρχος μου πρότεινε αυτή τη θέση στα πλαίσια του καταμερισμού.
Αγκίδα: Το να παραμείνει η προηγούμενη πρόεδρος του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ, η κυρία Τριανταφυλλίδου, υπήρχε σαν σκέψη στη διοίκηση;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.
Αγκίδα: Εσείς πότε πήγατε για πρώτη φορά στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ για να δείτε τι θα αναλάβετε;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: 1η Σεπτέμβρη. Ο δήμαρχος μου είπε να πάω κατευθείαν για να ενημερωθώ. Ήταν απόφαση του δημάρχου να γίνω πρόεδρος του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ, η απόφαση όμως έπρεπε να περάσει από δημοτικό συμβούλιο. Εγώ πριν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πήγα να ενημερωθώ, αφού η απόφαση του δημάρχου όσον αφορά το πρόσωπο του προέδρου του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ δεν μπορούσε να αλλάξει από το δημοτικό συμβούλιο. Θεώρησα, όπως μου είπε και ο δήμαρχος, ότι έπρεπε να ενημερωθώ. Το λογικό για εμένα ήταν ότι θα έπρεπε η κυρία Τριανταφυλλίδου να με ενημερώσει για το έργο της, για το τι θα παραλάβω και για το τι πρέπει να συνεχίσω. Πίστευα ότι θα έπρεπε να γίνει παράδοση παραλαβή γι’ αυτό και πήγα χαρούμενη να συναντήσω την κυρία Τριανταφυλλίδου και τους νέους συνεργάτες μου στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ. Είχα πλήρη άγνοια κινδύνου. Πήγα με την καλύτερη διάθεση και αντιμετώπισα μία απίστευτη συμπεριφορά από την κυρία Τριανταφυλλίδου.
Αγκίδα: Δηλαδή σας έδιωξε στην κυριολεξία όπως γράφετε σε ανάρτησή σας στο facebook;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Την πρώτη φορά που πήγα, στις 1 του Σεπτέμβρη που προετοιμάζονταν για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, δεν με έδιωξε. Μίλησα με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας και γνωριστήκαμε. Με έδιωξε την επόμενη ημέρα γιατί πήγα και την επόμενη ημέρα και είχα σκοπό να πάω κάθε ημέρα προκειμένου να μάθω όσα περισσότερα πράγματα μπορούσα και να διοικήσω με τον καλύτερο τρόπο. Την επόμενη λοιπόν ημέρα που πήγα στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ η κυρία Τριανταφυλλίδου με κάλεσε στο γραφείο της με πολύ απαξιωτικό τρόπο απευθυνόμενη στον ενικό, χωρίς να γνωριζόμαστε, σαν να ήμουν παιδάκι, μου είπε να μην ξαναπάω στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ μέχρι να επικυρωθεί η θέση μου από το δημοτικό συμβούλιο γιατί οι υπάλληλοι μπερδεύονται με δύο προέδρους. Φυσικά δεν ξαναπήγα γιατί δεν ήθελα να δημιουργήσω εντάσεις παρ’ όλο που εγώ δεν πήγαινα εκεί για να παραστήσω την πρόεδρο αλλά για να μάθω. Εγώ πήγα να ενημερωθώ για το έργο της κυρίας Τριανταφυλλίδου και να το συνεχίσω εφόσον ήταν τόσο αξιόλογο. Η κυρία Τριανταφυλλίδου όμως όχι μόνο δεν με ενημέρωσε για τίποτα, παρ’ όλο που δηλώνει ότι έχει όρεξη να μεταφέρει την πείρα και τις γνώσεις της, αλλά με έδιωξε κιόλας. Εγώ προκειμένου να ανταπεξέλθω στο έργο που θα αναλάμβανα όλο το καλοκαίρι διάβασα τη νομοθεσία που αφορούσε τους δήμους και το ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ. Όχι μόνο αυτό αλλά επισκέφθηκα και όλα τα ΚΑΠΗ και όλους τους Παιδικούς Σταθμούς προκειμένου να ενημερωθώ.
Μέσα στο Σεπτέμβρη ήταν η εορτή της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Δυο μέρες μετά τη γιορτή συνάντησα την κυρία Τριανταφυλλίδου στη συγκέντρωση ενός συλλόγου. Παρ’ όλο που με είχε διώξει από το ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ εγώ της πρότεινα το χέρι πολύ χαρούμενη για να της ευχηθώ «χρόνια πολλά». Μάλιστα δικαιολόγησα στον εαυτό μου τη συμπεριφορά της αφού σκέφτηκα πως μετά από τόσα χρόνια πρόεδρος του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ μάλλον το θεωρεί σπίτι της και δεν αισθάνεται καλά που το αφήνει. Μάλιστα πριν της προτείνω το χέρι για να της ευχηθώ της είχαν ευχηθεί άλλοι. Η κυρία Τριανταφυλλίδου μόλις αντιλήφθηκε ποια είμαι ούτε το χέρι της μου έδωσε, ούτε τις ευχές μου δέχτηκε, παρά γύρισε την πλάτη της και έφυγε και μάλιστα μπροστά σε κόσμο. Πραγματικά υπέστην πολιτισμικό σοκ από τη συμπεριφορά της κυρίας Τριανταφυλλίδου.
Μετά και από αυτό και προκειμένου να ενημερωθώ, συναντήθηκα με τον κύριο Φαρμάκη που ήταν πρόεδρος στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ ανάμεσα στις θητείες της κυρίας Τριανταφυλλίδου. Η κυρία Τριανταφυλλίδου δυστυχώς δεν θέλησε να μου δώσει καμία πληροφορία.
Αγκίδα: Πότε αναλάβατε πρόεδρος του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Την 1η του Οκτώβρη.
Αγκίδα: Μετά από αυτή τη συμπεριφορά, που μας περιγράφετε, της κυρίας Τριανταφυλλίδου απέναντί σας, πώς ήταν η ατμόσφαιρα μεταξύ σας κατά την παράδοση παραλαβή του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Ποια παράδοση παραλαβή; Παράδοση από ποιον; Η κυρία Τριανταφυλλίδου δεν ήταν στη θέση της για να μου παραδώσει. Παρέλαβα από τους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ με ενημέρωσαν. Η κυρία Τριανταφυλλίδου δεν ήταν εκεί για να μου δώσει καμία πληροφορία, ούτε καν για να μου πει τι πρέπει να συνεχίσω από το έργο της, ούτε τι εκκρεμότητες υπήρχαν, ούτε τι θα έπρεπε να προσέξω. Ήρθε στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ. Μετά από αυτήν τη συμπεριφορά της κυρίας Τριανταφυλλίδου και την άρνησή της να με ενημερώσει και να μου μεταδώσει την πείρα, που δηλώνει ότι διαθέτει, αναγκάστηκα να επισκεφτώ όλα τα Δημοτικά Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των όμορων δήμων για να ενημερωθώ. Ευτυχώς τα στελέχη των άλλων ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ όχι μόνο δεν με έδιωξαν όπως η κυρία Τριανταφυλλίδου, αλλά προσπάθησαν να με βοηθήσουν με πολύ καλή διάθεση. Απ’ ότι καταλαβαίνετε αυτά που έπρεπε να μάθω από την κυρία Τριανταφυλλίδου τα μάθαινα από τους υπαλλήλους του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ και από στελέχη Δημοτικών Κέντρων Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης άλλων δήμων.
Αγκίδα: Αφού λοιπόν δεν σας παρέδωσε η προηγούμενη πρόεδρος κι αφού ουσιαστικά όπως μας λέτε παραλάβατε μόνη σας, πότε αρχίσατε να καταλαβαίνετε τι παραλάβατε;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Μέσα στο Δεκέμβρη νομίζω ότι είχα αντίληψη της κατάστασης που παρέλαβα. Όχι στην ολότητα, αλλά αντιλήφθηκα το σχήμα. Τότε ήταν που απομυθοποίησα τις παροχές των ΚΑΠΗ προς τα μέλη τους γιατί αντιλήφθηκα ότι αυτά που προσφέρει ο δήμος μας είναι πολύ λιγότερα από αυτά που προσφέρουν τα ΚΑΠΗ του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκα. Για παράδειγμα στα θερινά λουτρά που πηγαίνουν τα μέλη των ΚΑΠΗ το καλοκαίρι στο δήμο Θέρμης πληρώνουν 1 ευρώ την ημέρα το μπάνιο τους. Τα δικά μας μέλη των ΚΑΠΗ πληρώνουν 4 ευρώ την ημέρα το μπάνιο τους. Οι περισσότεροι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούν με κονδύλι το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Οι δήμοι ουσιαστικά επιδοτούν τη μεταφορά, όχι τη διαμονή. Οι δήμοι επίσης Αμπελοκήπων Μενεμένης και Νεαπόλεως Συκεών έχουν δικά τους πολυϊατρεία, τα οποία βέβαια είναι για όλους τους δημότες και όχι μόνο για τα μέλη των ΚΑΠΗ. Βέβαια και τα δικά μας ΚΑΠΗ έχουν επτά γιατρούς. Έξι βρήκα και εγώ πρόσθεσα τον ουρολόγο. Θα μπορούσαμε να είχαμε πολυϊατρεία και στο δήμο μας αφού το Κέντρο Υγείας είναι κορεσμένο και εξυπηρετεί ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη. Επαναλαμβάνω ότι στα άλλα ΚΑΠΗ οι εκδρομές τους είναι επιδοτούμενες. Τα μισά χρήματα για τη μετακίνησή τους τα πληρώνει ο δήμος.
Αγκίδα: Γιατί θέλατε να βάλετε 5 ευρώ συνδρομή στα μέλη των ΚΑΠΗ και έγινε τόσο μεγάλη φασαρία;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Ήταν μια σκέψη την οποία τελικά αποσύραμε για να μην χαθεί η ουσία. Η σκέψη βασιζόταν σε άλλα ΚΑΠΗ άλλων δήμων που πληρώνουν τα 5 ευρώ ετήσια συνδρομή αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερες παροχές από αυτές που έχει ο δήμος μας προς τα μέλη των ΚΑΠΗ. Η κουβέντα έγινε στη βάση των 5 ευρώ που δεν υπήρχαν ως συνδρομή και τα επιβάλαμε εμείς και όχι στη βάση ότι στους άλλους δήμους που έχουν συνδρομή, έχουν και πολύ μεγαλύτερες παροχές. Το αποσύραμε λοιπόν γιατί δεν ήταν αυτό το κύριο, για να μην συνεχίσει μια λάθος κουβέντα και για να μην μείνουν αρνητικές εντυπώσεις.
Αγκίδα: Τι θετικό βρήκατε στο ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Τέσσερις νέους παιδικούς σταθμούς με μίσθωση, όπως και η ίδια η κυρία Τριανταφυλλίδου δηλώνει, πάρα πολλές εκδρομές και χοροεσπερίδες που ευχαριστιόντουσαν οι δημότες και έξι γιατρούς που τους έκανα επτά. Αυτά βρήκα. Τίποτα άλλο. Αυτά ήταν τα θετικά. Υπήρχαν και αρνητικά και αυτά ήταν ότι όλα ήταν μαύρα και άραχνα. Χωρίς κτηριακές άδειες τα ΚΑΠΗ και χωρίς πυρασφάλειες. Από το 2006 που δημιουργήθηκε ο εσωτερικός κανονισμός των ΚΑΠΗ δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ! Ενώθηκαν δύο δήμοι, ο δήμος μας έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Βορείου Ελλάδος και ο κανονισμός παραμένει ο ίδιος. Τα κυλικεία επίσης στον «αέρα». 11.000 ευρώ πρόστιμο πλήρωσε το ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ στο ΙΚΑ γιατί κάποιος κατήγγειλε ότι δούλευε στο κυλικείο με εξαρτημένη εργασία και το νομικό πρόσωπο δεν του κολλούσε ένσημα. Χωρίς άδειες τα κτίρια των ΚΑΠΗ, χωρίς άδειες τα εντευκτήρια, μια μαύρη κατάσταση. Μαύρες επίσης οι εκδρομές οι οποίες δεν γίνονταν με δημοπρασία. Δεν ερχόταν δηλαδή τα ταξιδιωτικά πρακτορεία να υποβάλλουν προσφορές. Η κυρία Τριανταφυλλίδου διόριζε τον εκπρόσωπο των μελών του κάθε ΚΑΠΗ. Εγώ έβαλα τα μέλη του κάθε ΚΑΠΗ να κάνουν μυστική ψηφοφορία και να εκλέξουν τριμελή επιτροπή που θα τους εκπροσωπεί απέναντι στη διοίκηση. Η κυρία Τριανταφυλλίδου διόριζε τον εκπρόσωπο του κάθε ΚΑΠΗ διόριζε και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Τώρα τα ίδια τα μέλη των ΚΑΠΗ αποφασίζουν για το ταξιδιωτικό πρακτορείο με το οποίο θα πραγματοποιήσουν τις εκδρομές τους. Τα δύο free εισιτήρια επίσης που υπάρχουν στο κάθε λεωφορείο δίνονται στο μέλος της τριμελούς επιτροπής που αναλαμβάνει ως επικεφαλής και στον εθελοντή γιατρό που συνοδεύει την εκδρομή. Εάν δεν υπάρχει εθελοντής γιατρός τότε το εισιτήριο κληρώνεται και δίνεται σε κάποιο από τα μέλη.
Ο κύριος Δανιηλίδης δίνει 265.000 ευρώ το χρόνο για τη μεταφορά των μελών των ΚΑΠΗ. Εμείς για πολλά χρόνια δεν δίνουμε τίποτα. Έχω ζητήσει από τον δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανού, στα πλαίσια του δυνατού, να υπάρξει χρηματοδότηση και στο δικό μας δήμο.
Αγκίδα: Στους παιδικούς σταθμούς τι κατάσταση βρήκατε;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί που έχουμε είναι με μίσθωση. Χρειάζεται ανέγερση παιδικών σταθμών. Είναι απαραίτητο για να καλυφθούν και οι ανάγκες. Αυτήν τη στιγμή κάνουμε ενέργειες για να δημιουργήσουμε τρεις βρεφικούς σταθμούς συν τον έναν που ήδη υπάρχει. Ο ένας μάλιστα θα λειτουργήσει άμεσα τον Σεπτέμβριο. Έχουμε στα σχέδια επίσης να χτίσουμε δύο παιδικούς σταθμούς αφού υπάρχουν δύο οικόπεδα με δύο υπάρχουσες μελέτες. Το ένα είναι στην οδό Επαμεινώνδα στον Εύοσμο και το άλλο στη συμβολή των οδών Ανατολικής Ρωμυλίας και Σιατίστης στο Κορδελιό. Αναζητώ χρηματοδότηση προκειμένου να χτιστούν και μάλιστα προκειμένου να γίνουν ανεξάρτητοι ενεργειακά. Έχω στο μυαλό μου δύο παιδικούς σταθμούς που θα είναι κοσμήματα για τη δυτική Θεσσαλονίκη.
Αγκίδα: Αναλάβατε πρόεδρος του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ στις αρχές Οκτώβρη. Σε πέντε μήνες, στις αρχές Μάρτη, τα ΚΑΠΗ έκλεισαν εξαιτίας του κορωνοϊού. Πότε πρόλαβε η νέα διοίκηση να απαξιώσει τη δομή και πότε προλάβατε εσείς προσωπικά να δημιουργήσετε τόσο μεγάλη καταστροφή ώστε να θέλουν να φύγουν τα περισσότερα από τα μέλη των ΚΑΠΗ;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Ήταν αδύνατον να μετατρέψω σε κόλαση τον «επίγειο παράδεισο» των ΚΑΠΗ, που είχε φτιάξει η κυρία Τριανταφυλλίδου, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πότε πρόλαβα να μετατρέψω σε κόλαση τα ΚΑΠΗ, των οποίων η λειτουργία ήταν τόσο ιδανική και υποδειγματική κατά τις περιγραφές της προηγούμενης προέδρου; Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν ο επίγειος παράδεισος των ΚΑΠΗ του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, να μην ήταν τελικά παράδεισος. Ανέλαβα την 1η Οκτωβρίου ως πρόεδρος του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ, χωρίς μάλιστα η κυρία Τριανταφυλλίδου να παραδώσει και να με ενημερώσει, και στις αρχές Μαρτίου τα ΚΑΠΗ έκλεισαν λόγω του κοροναϊού. Κρίθηκα τόσο αρνητικά από κάποιους λίγους ενώ τα ΚΑΠΗ επί της μέχρι τώρα προεδρίας μου λειτούργησαν μόνο πέντε μήνες. Πόσο λογικό και δίκαιο είναι αυτό και μάλιστα ενώ ακόμα δεν έχουμε ουσιαστικά βγει από την κρίση της πανδημίας του κοροναϊού και ενώ έχω κάνει ήδη παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία τους;
Αγκίδα: Πιστεύετε ότι σε θέσεις όπως αυτή που έχετε σήμερα τα πρόσωπα θα πρέπει να εναλλάσσονται;
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Φυσικά. Προσφέρεις ότι έχεις να δώσεις και φεύγεις για να έρθει κατόπιν κάποιος άλλος με όρεξη και να δώσει κι εκείνος. Ρίζες δεν πρέπει να βγάζεις σε καρέκλες και πρέπει στη ζωή μας να είμαστε πάντα έτοιμοι για αλλαγές. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις φεύγοντας από μία θέση είναι να μεταφέρεις τη γνώση σου. Η προσπάθεια να βγάλεις ρίζες σε μια καρέκλα αγγίζει τα όρια της παράνοιας.
Αγκίδα: Σχολιάσατε αρνητικά με ανάρτησή σας τη φράση της πρώην προέδρου για την ανιδιοτελή της αγάπη και προσφορά.
Όλγα Αθανασιάδου Νέδου: Ναι, την σχολίασα αρνητικά γιατί είναι άλλο πράγμα να μιλάς για τη διάθεσή σου για προσφορά, αφού ακόμα κι ένας υπάλληλος πρέπει να έχει διάθεση για προσφορά ώστε να παράξει έργο, και συνεπώς διάθεση για προσφορά προκειμένου να παράξει έργο πρέπει να έχει και ο αιρετός, και είναι άλλο πράγμα να μιλάς για ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά ενώ αμείβεσαι γι’ αυτό που κάνεις. Άλλο η διάθεση για προσφορά και άλλο η ανιδιοτελής προσφορά. Ανιδιοτελής προσφορά σημαίνει ότι δεν πληρώνεσαι. Αυτά για να μην χάσουμε και το νόημα των λέξεων. Η κυρία Τριανταφυλλίδου τώρα, στο πλαίσιο της ανιδιοτελούς προσφοράς, έρχεται σε κάθε τρίτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΚΕΚΠΑΚΕ για να μην διαγραφεί, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της πως επιθυμεί να βοηθήσει με την πολυετή πείρα της.