Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΗ τηλεδιάσκεψη για τη δυσοσμία στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης με τη ματιά...

Η τηλεδιάσκεψη για τη δυσοσμία στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης με τη ματιά της διοίκησης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Το παρακάτω κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για την τηλεδιάσκεψη που έγινε στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης σχετικά με τη δυσοσμία:

«Τηλεδιάσκεψη στη ΜΕΘ για τη δυσοσμία – Τα αδιάσειστα στοιχεία για το πρόβλημα, οι δεσμεύσεις και οι νέες παρεμβάσεις των ΕΛΠΕ για τη λύση του, οι επιφυλάξεις και η ανησυχία που εξέφρασαν οι συλλογικότητες για το ζήτημα και ο όρος που θέτει ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου για τη συνύπαρξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ανθρώπων

Με πρωτοβουλία της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η οποία ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για το θέμα της έντονης δυσοσμίας που προκαλείται από τα ΕΛΠΕ, στην οποία μετείχαν διάφοροι φορείς ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, εκπροσωπούμενος από τον ίδιο τον Δήμαρχο, Κλεάνθη Μανδαλιανό. Το θέμα της τηλεδιάσκεψης, το οποίο επίσης παρακολούθησαν η Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Κορωνίδου και η προϊσταμένη του τμήματος περιβάλλοντος, Βικτωρία Καζαντζίδου,  ήταν η πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί από τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τα οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ειδική αναφορά έγινε στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ο οποίος αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα.

Ο επικεφαλής Συντονισμού και Επικοινωνίας των εγκαταστάσεων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Ζαγκλιβερινός και ο διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Πασπαλιάρης, παρουσίασαν τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και όσα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεσμεύτηκαν, για την αναβάθμιση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, μέσα από συγκεκριμένα έργα και ενέργειες που έχουν δρομολογήσει. 

Τα στελέχη του Ομίλου, αναφέρθηκαν ακόμη στα σημαντικά έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις, τα οποία υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι η συνολική επένδυση έχει ξεπεράσει έως τώρα τα 11 εκατ. ευρώ, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται με επιτυχία παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Τα ΕΛΠΕ υποστήριξαν ότι τηρούν πιστά και αδιαπραγμάτευτα τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία, ενώ και η στρατηγική που υλοποιεί ο Όμιλος για την επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης καθιστά βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η σειρά των αναγκαίων μέτρων άρχισαν να λαμβάνονται από πλευράς ΕΛΠΕ μετά τα αποτελέσματα της τελικής έκθεσης του ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το ΑΠΘ, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η μελέτη αφορούσε στον προσδιορισμό των αιτιών της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με μονάδες των ΕΛΠΕ στην περιοχή του Κορδελιού “να φαίνεται ότι αποτελούν εν δυνάμει πηγές δυσοσμίας για την αστική περιοχή του Κορδελιού όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μεταφορά της μετεωρολογικές συνθήκες”.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι “από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά – βορειοδυτικά του Κορδελιού και το αντικείμενό τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών (έχουν την πιο έντονη οσμή και γίνονται πιο άμεσα αντιληπτές στην όσφρηση) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛΠΕ”. Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, οι συγκεντρώσεις αυτές παρατηρήθηκαν συγκεκριμένα “στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και στη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων των ΕΛΠΕ”.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, στην τοποθέτηση της τόνισε ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις και η Περιφέρεια, προχώρησαν σε καινοτόμες προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου και το 2015 σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τα ΕΛΠΕ σημειώθηκε η εκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Περιφέρεια το 2016, με κόστος 85.000 ευρώ. Επεσήμανε ακόμη πως μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης το 2017, ταυτοποιήθηκαν ουσίες ευρύτατου φάσματος χημικών ενώσεων και τον Αύγουστο του 2019 ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των μετρήσεων και δημοσιοποιήθηκαν. 

Στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΠΚΜ για λύση του προβλήματος, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, τονίζοντας ότι το ερευνητικό πρόγραμμα, υπό την επιστημονική ευθύνη του ΑΠΘ, διήρκησε 12 μήνες με απόλυτη διαφάνεια από μεριάς της ΠΚΜ, γεγονός που πιστοποιεί η ενδιάμεση έκθεση μετά το πέρας των πρώτων 6 μηνών. Ο κ. Γιουτίκας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η ΠΚΜ αναγνωρίζει την έμπρακτη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στο όλο εγχείρημα με την πραγματοποίηση της δωρεάς του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αναφέροντας δυο νέους σταθμούς μετρήσεων στη Σταυρούπολη και στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνη Σαμαρά δήλωσε ότι, “ταυτοποιήθηκαν και μετρήθηκαν 55 χημικές ενώσεις με οσμή (171 δείγματα, από τρεις σταθμούς μετρήσεων) και μελετήθηκαν όσες σχετίζονται με τη δυσοσμία (μερκαπτάνες). Η προέλευση των μερκαπτανών εντοπίστηκε Δυτικά και σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις δειγματοληψίας στην περιοχή του Κορδελιού και οι περισσότερες εν δυνάμει εστίες δυσοσμίας εντοπίστηκαν στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, επομένως προκύπτει άμεσος συσχετισμός”. Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εφόσον οι τελικές μετρήσεις έγιναν τον Ιούνιο του 2020, απαιτείται συνεχής επαναξιολόγηση της κατάστασης και των συνθηκών.  

Επιφυλακτική ήταν η θέση των συλλογικοτήτων, οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους στη συνάντηση, τονίζοντας ότι τα ΕΛΠΕ αρνήθηκαν πεισματικά επί χρόνια το πρόβλημα, μέχρις ότου τα αποτελέσματα των ελέγχων υποχρεώσουν τη βιομηχανία να αναλάβει τις ευθύνες της και ζήτησαν τη μετεγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας της ελαιώδους λάσπης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια οφείλει να απαντήσει επίσημα για το αν τα μέτρα είναι επαρκή. Αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των μετρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι αφενός οι έλεγχοι δεν είναι συνεχείς και αφετέρου οι δειγματοληπτικοί είναι περισσότεροι από τους τακτικούς, το οποίο πιθανώς δεν αποτυπώνει το πρόβλημα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Ήταν δε κάθετοι στο ότι τα ΕΛΠΕ δεν βάζουν την υγεία των κατοίκων πάνω από τα κέρδη τους, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον .

Ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ως Δήμαρχος των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα της δυσοσμίας, η οποία έχει επιδεινωθεί τα τελευταία  χρόνια, τόνισε ότι, “Η κατάσταση επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, ιδίως της κοινότητας του Κορδελιού. Από την εμπειρία μου ως γιατρός αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεγάλη έξαρση, αναπνευστικών προβλημάτων (ρινίτιδα, άσθμα, φαρυγγίτιδα, χρόνιος βήχας) στους ασθενείς που δικαιολογούνται μόνο από το κοινό περιβάλλον διαβίωσης και από την επιβάρυνση αυτού. Οι μερκαπτάνες, οι  οποίες εντοπίζονται ως ενοχοποιητικές ουσίες της δυσοσμίας από την έρευνα της κυρίας Σαμαρά έχουν πηγή τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Σαφώς δεν είμαστε της άποψης ότι τα ΕΛΠΕ πρέπει να κλείσουν. Όμως δεν πρόκειται να κάνουμε τα στραβά μάτια στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Μας παρουσιάστηκαν τα διορθωτικά έργα από τα ΕΛΠΕ, όμως χρειάζεται επανεκτίμηση της κατάστασης με επίσημες μετρήσεις από τους ανιχνευτές που υπάρχουν στον Δήμο και ανάλογα με τα αποτελέσματα να ληφθούν μέτρα και να γίνουν παρεμβάσεις. Πάνω από όλα για εμάς βρίσκεται το υπέρτατο αγαθό της υγείας για τους δημότες μας και θα το υπερασπιστούμε.  Όχι με ουτοπικά σενάρια άμεσης μετεγκατάστασης των ΕΛΠΕ, τα οποία υπάρχουν περίπου 60 χρόνια στη γειτονιά μας και προσφέρουν εργασία σε πολλούς κατοίκους του Δήμου, αλλά με ρεαλιστικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις άμεσων μέτρων από την πλευρά της βιομηχανίας, που θα λύνει το πρόβλημα της δυσοσμίας το οποίο επιβαρύνει την περιοχή και την υγεία των κατοίκων. Τα ΕΛΠΕ πρέπει να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα για την εξάλειψη της δυσοσμίας σε άτομα όλων των τοπικών παρατάξεων και χώρων της αυτοδιοίκησης του Δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού – Ευόσμου, ούτως ώστε να υπάρξει άμεση αντικειμενική ενημέρωση, να λύσουν τις όποιες απορίες και να ληφθούν σωστές αποφάσεις για το μέλλον. Η οριστική λύση του προβλήματος αποτελεί για εμάς τη μοναδική αποδεκτή επιλογή για τη συνύπαρξη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με τους ανθρώπους”.

Αναφορικά με την ενημέρωση που έχει ο Δήμος σχετικά με τις παρεμβάσεις από την πλευρά της βιομηχανίας, τα ΕΛΠΕ έχουν καταθέσει δύο μελέτες στην Πολεοδομία για κατασκευή νέων έργων τα οποία στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας. 

Η πρώτη μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί και έχει λάβει τη σχετική άδεια έχει τίτλο “Νέα Μονάδα θείου SRU και νέα μονάδα τελικής φίλτρανσης”. Η δεύτερη που κατατέθηκε στην Πολεοδομία προ ολίγων ημερών, βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου και έχει τίτλο: “Μετεγκατάσταση μονάδας λάσπης, κατασκευή τοιχίων και πλατφόρμα πρόσβασης λεκάνης ασφαλείας των δεξαμενών ΤΚ 841 Α-Β”. 

Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Μανδαλιανός έθεσε και το ζήτημα “ΣΕΒΕΖΟ”, το οποίο προκύπτει από τη γειτνίαση του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου με τα ΕΛΠΕ. Το πλαίσιο των οδηγιών της συνθήκης “Σεβέζο ΙΙΙ” και τα συνεπακόλουθα εμπόδια που φέρουν στην πολεοδομική και επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής, από τη λανθασμένη ερμηνεία της. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι, “Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν οι οδηγίες της “Σεβέζο ΙΙΙ” που περιορίζουν τους κύκλους ερήμωσης γύρω από το διυλιστήριο και επιτρέπουν μέτρα ανάπτυξης της περιοχής, η οποία είναι αναγκαία και σημαντική. Η Περιφέρεια πρέπει να οργανώσει μια διάσκεψη για να συζητηθεί το θέμα της “Σεβέζο ΙΙΙ” για να πάψει να βασανίζεται η περιοχή από άδικους περιορισμούς”».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ