Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΙΡΕΤΙΚΑΜελέτη για τη σχέση ρύπανσης και θανάτων από κορονοϊό - Τελικά ο...

Μελέτη για τη σχέση ρύπανσης και θανάτων από κορονοϊό – Τελικά ο Στεργιάδης ή πολύ ενημερώνεται ή μάγος είναι!

Κυκλοφόρησε μία μελέτη Γερμανών επιστημόνων, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου και η οποία, ώ του θαύματος, δεν έγινε ευρύτερα γνωστή. Η μελέτη λέει ότι η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τους θανάτους από COVID – 19! Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Cardiovascular Research” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Παγκοσμίως αυτή η αύξηση είναι της τάξης του 15%, ενώ στην Ελλάδα είναι της τάξης του 9%! Στην Ελλάδα δηλαδή θα είχε αποφευχθεί, με βάση την μελέτη, ένας στους δέκα θανάτους από covid-19 εάν δεν υπήρχε μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας!

Σκεφτείτε τώρα ότι αυτό το 9% είναι πανελλήνιο ποσοστό. Ο δήμος όμως Κορδελιού Ευόσμου δεν είναι ούτε Μέτσοβο, ούτε Βλάστη, ούτε Αράχοβα, ούτε Πορταριά. Αν υποθέσουμε ότι τα παραπάνω χωριά και κωμοπόλεις είναι πολύ παρακάτω από το 9%, αφού δεν έχουν ρύπανση, τότε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου μάλλον θα είναι πολύ πάνω από το 9%!

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα ποσοστά αποτελούν εκτιμήσεις για το ποσοστό των θανάτων από Covid-19 που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο πληθυσμός είχε εκτεθεί σε βάθος χρόνου σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, χωρίς εκπομπές λόγω ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπογενών ρύπων. Επίσης διευκρίνισαν επίσης ότι τα ποσοστά αυτά δεν υποδηλώνουν μια άμεση σχέσης αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στη θνητότητα από Covid-19, μολονότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

«Αν η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση του αέρα και η λοίμωξη από Covid-19 συνδυαστούν, τότε έχουμε επιπρόσθετη επιβάρυνση της υγείας, ιδίως της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που καθιστά πιο ευάλωτο και λιγότερο ανθεκτικό έναν άνθρωπο στην Covid-19. Αν κάποιος έχει ήδη καρδιοπάθεια, τότε η ατμοσφαιρική ρύπανση και η λοίμωξη από τον κορονοϊό θα προκαλέσουν προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό», ανέφερε ο δρ Μίντσελ, ένας εκ των επιστημόνων που διεξήγαγαν τη μελέτη.

Ο Στέργιος Στεργιάδης είχε κάνει μια τέτοια αναφορά πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όχι γιατί είναι μάγος αλλά γιατί άκουσε μια τέτοια συζήτηση και λογικά σκεπτόμενος έκανε την αναγωγή στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, ο οποίος έχει προβλήματα ρύπανσης. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτό το ζήτημα δεν θα έπρεπε να ασχολείται μόνο ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές με την παράταξη Καμαρινού, Στέργιος Στεργιάδης. Με το ζήτημα θα έπρεπε να ασχολείται η διοίκηση του δήμου και η Περιφέρεια. Δυστυχώς τέτοια ενασχόληση δεν βλέπουμε ούτε από τον δήμο ούτε από την Περιφέρεια.

Κ.Τσ.

Ενώ οι επιστημονικές μελέτες για τη σχέση ρύπανσης και κορωνοϊού πληθαίνουν, ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ