Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΙΡΕΤΙΚΑΗ συνεδρίαση κατά την οποία η διοίκηση απεμπόλησε τα δικαιώματα του δήμου...

Η συνεδρίαση κατά την οποία η διοίκηση απεμπόλησε τα δικαιώματα του δήμου επί του ΘΕΠΑΝ

Η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου έφτασε ένα βήμα από το να πληρώσει ενοίκιο για το Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας Κορδελιού Ευόσμου, το οποίο ανήκει στο δήμο. Η διοίκηση του δήμου επειδή, όπως έλεγε, δεν έβρισκε στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το ΘΕΠΑΝ ανήκει στο δήμο, ψήφισε ότι δεν ανήκει στο δήμο. Τώρα που βρέθηκαν στοιχεία ότι το ΘΕΠΑΝ ανήκει στο δήμο, η διοίκηση του δήμου συνεχίζει την κωλυσιεργία. Παραθέτουμε αποσπάσματα της συνεδρίασης της 13ης Ιανουαρίου 2021 για να καταλάβουν οι κάτοικοι του δήμου πώς χειρίστηκε η διοίκηση του δήμου το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΘΕΠΑΝ.

Στην αρχή της διαδικασίας ο τέως δήμαρχος, κύριος Πέτρος Σούλας, ρώτησε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου εάν γίνεται μια απλή κουβέντα ή αν θα παρθεί απόφαση. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απάντησε «θα φανεί αυτό»! Ο τέως δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου επέμεινε πως η διοίκηση θα πρέπει να διευκρινίσει εάν θα παρθεί απόφαση ή εάν η συζήτηση είναι διερευνητική. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε ξανά ότι αυτό θα φανεί από τις προτάσεις που θα υπάρξουν από τους δημοτικούς συμβούλους!

Πέτρος Σούλας: Η διοίκηση δεν είναι έτοιμη να δώσει διευκρινήσεις επί του θέματος;

Πρόεδρος: Αυτό δεν θα σας το πω εγώ κύριε Σούλα.

Ο πρόεδρος είπε ότι «η διοίκηση θα έφερνε το θέμα αλλά δεν το έφερε στην παρούσα χρονική στιγμή γιατί δεν ήταν έτοιμη, αφού όμως το θέμα ήρθε ως αίτημα πολιτών ήμουν υποχρεωμένος να το θέσω εντός μηνός!»

Πρόεδρος: Δεν γνωρίζουμε εάν θα κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις. Η συζήτηση γίνεται επί της εισήγησης.

Πρόεδρος: Το υλικό που δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους δεν θεωρώ πως καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος, αλλά είναι μία προσπάθεια που κάναμε δεδομένου ότι έγινε μέσα στις γιορτές αγχωτικά.

Πρόεδρος: Δεν θα πρέπει σ’ αυτή τη φάση, στην πρώτη συζήτηση που κάνουμε για το θέμα να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να έχουμε εξωτερικές τοποθετήσεις.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αρνητικός να ακουστεί άλλος δικηγόρος.

Το λόγο πήρε ο Θοδωρής Μπαλτάς και είπε ότι ακριβώς επειδή υπάρχει γνωμοδότηση από νομικό σύμβουλο του δήμου πρέπει να ακουστεί και άλλη νομική άποψη στη βάση εμπλουτισμού και διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Πρόεδρος: Κύριε Μπαλτά αυτό θα κάνουμε σε κάθε θέμα;

Μπαλτάς: Το θέμα αυτό δεν είναι ένα κάθε θέμα.

Πρόεδρος: Όλα τα θέματα είναι σημαντικά. Θα τα ιεραρχήσουμε; Θα τα βάλουμε βάρος; Όχι κύριοι συνάδελφοι.

Πρόεδρος: Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή να τοποθετηθεί ο δικηγόρος λες και αν δεν γίνει αυτό θα καταστραφεί το Σούλι.

Κώστας Σωτηράκης: Εδώ δεν είναι δικαστήριο. Ειλικρινά το λέω γιατί έχουμε μια πείρα οι περισσότεροι. Προτείνω πρόεδρε, γιατί εσείς είστε ο άρχων του δημοτικού συμβουλίου, μην πάμε στην ανθρωποφαγία, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, του κυρίου Πλιάτσικα να απολογηθεί για μια γνωμοδότηση ενός επιστήμονα. Και πολύ καλά κάνατε να μη μιλήσει άλλος δικηγόρος, γιατί δεν είναι δικαστήριο. Μπορούσε ο άλλος νομικός, που επικαλείται η πλευρά του κυρίου Ζυγά, να καταθέσει την νομική του άποψη και να τη διαβάσετε ή να μοιραστεί σ’ εμάς, όπως περίμενα και απ’ τον κύριο Καϊτετζίδη γιατί μας είπε ότι είχε καινούργια στοιχεία να τα καταθέσει πριν το δημοτικό συμβούλιο, να τα δώσουμε στη νομική υπηρεσία και δη στον κύριο Πλιάτσικα ώστε μήπως αλλάξει η εισήγησή του γιατί όπως είπατε στην Οικονομική Επιτροπή το πρωί ότι περιμέναμε τα καινούργια στοιχεία που είπε ο κύριος Καϊτετζίδης να τα δώσουμε στον δικηγόρο μήπως παίζαν ρόλο στη γνωμοδότησή του. Αλλά πολύ καλά κάνετε πρόεδρε, δεν είναι δικαστήριο, είναι μια απόφαση, όπως είπε ο κύριος Καμαρινός, πολιτική αλλά με βάση και νομικά στοιχεία.

Πρόεδρος απαντώντας στον Γιώργο Χατζηβρέττα: Σκοπίμως δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας διότι πολύ απλά ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει για το τι θέλουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο και σαν δήμος να καθορίσουμε στον δήμαρχο τι ενέργειες να κάνει.

Θανάσης Κοκονάς για το παραπάνω: Και αν θα χρειαστεί να ψηφίσουμε σήμερα πρόεδρε τι θα πείτε;

Θοδωρής Μπαλτάς: Αυτό που ζητάνε οι 43 πολίτες είναι να κάνει ενέργειες διερεύνησης ο δήμος για κατοχύρωση (του ΘΕΠΑΝ).

Πρόεδρος για τα παραπάνω: Με αυτήν ακριβώς τη λογική κρίναμε ότι δεν διακυβεύεται τίποτα (λέει κάποια πράγματα ακόμα που δεν ακούγονται).

Πρόεδρος: Το πλαίσιο είναι το αίτημα της εισήγησης και ως τέτοιο θα το συζητήσουμε. Γι’ αυτό ακριβώς παρακαλώ και τους δημοτικούς συμβούλους αυτόν τον στόχο να έχουν. Η συζήτηση επί του θέματος.

Μετά την τοποθέτηση του Νίκου Ζυγά και του Στάθη Καϊτετζίδη ο κύριος Σούλας ρωτάει επίμονα αν η διοίκηση έχει εισήγηση, αλλά ούτε ο πρόεδρος ούτε κανένας άλλος από τη διοίκηση δεν απαντάει. Ο πρόεδρος ζητάει ερωτήσεις προς τον νομικό σύμβουλο για τη γνωμοδότησή του.

Θανάσης Κοκονάς: Η πρόθεση της διοίκησης ποια είναι; Τι θέλει να κάνει με τα κοιμητήρια η διοίκηση; Κανονικά θα έπρεπε να τοποθετηθεί πριν τις ερωτήσεις για να ρωτήσουμε εμείς τη διοίκηση. Έτσι είναι κύριε πρόεδρε. Τοποθετείται και η διοίκηση.

Πρόεδρος: Όχι κύριε Κοκονά. Δεν είναι έτσι γιατί το θέμα δεν το έφερε η διοίκηση. Στην ίδια θέση που βρίσκεστε εσείς, στην ίδια θέση βρίσκεται και η διοίκηση, ας το πούμε τώρα έτσι. Δεν είναι εσείς, εμείς και οι άλλοι.

Θανάσης Κοκονάς: Η διοίκηση διοικεί κύριε πρόεδρε. Η διοίκηση έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Πρόεδρος: Όχι δεν είναι έτσι. Εδώ είμαστε σώμα δημοτικού συμβουλίου. Η διοίκηση έχει 15 στα 45 μέλη και μην θέλετε να ακουστεί τώρα ότι έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Κανένα μαχαίρι και κανένα πεπόνι δεν έχει.

Θανάσης Κοκονάς: Έχει και παραέχει.

Βασίλης Ανδρεάδης: Σ’ αυτό που λέτε έχετε εν μέρει δίκιο, αλλά πρέπει να σας πω όπως είπατε εσείς στην αρχή, η διοίκηση έκανε μία προεργασία και αυτό φαίνεται και από τη γνωμοδότηση του δικηγόρου. Τη ζητήσατε εσείς προφανώς, η διοίκηση.

Πρόεδρος: Ναι.

Βασίλης Ανδρεάδης: Η γνωμοδότηση έχει ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου. Δηλαδή ενάμιση μήνα πριν. Άρα προφανώς η διοίκηση έχει κάνει μία προεργασία την οποίαν εμείς δεν την γνωρίζουμε και σωστό θα ήταν λοιπόν, εάν θέλετε κάντε εσείς τις ερωτήσεις και τοποθετηθείτε εσείς ως διοίκηση για να ξέρουμε λίγο περισσότερα πράγματα.

Πέτρος Σούλας: Εκτός από αυτά που αναφέρονται στη γνωμοδότηση και εκτός από αυτά που ανέφεραν ο κύριος Καϊτετζίδης και ο κύριος Ζυγάς, έχει άλλα στοιχεία η διοίκηση να βοηθήσει για την απόφασή μας;

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος προσπαθεί να δώσει το λόγο είτε στον κύριο Πλιάτσικα για απαντήσεις είτε στον κύριο Αμανατιάδη και παρεμβαίνει ο κύριος Καμαρινός.

Γιάννης Καμαρινός: Κύριε πρόεδρε το πάμε πολύ στραβά.

Πρόεδρος: Δεν είναι στραβά τίποτα.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος πιέζεται από την αντιπολίτευση και λέει ότι έκανε η διοίκηση ενέργειες. Ο κύριος Σούλας ζητάει να πει η διοίκηση τι ενέργειες έκανε για να μπορέσει να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση.

Πέτρος Σούλας: Μια ερώτηση έκανα και δεν πήρα απάντηση.

Πρόεδρος: Δεν προλαβαίνουμε.

Δίνει το λόγο στον νομικό σύμβουλο του δήμου κύριο Πλιάτσικα.

Νομικός Σύμβουλος: Κατ’ αρχάς καλή χρονιά σε όλους σας με υγεία. Εγώ κατ’ αρχάς δεν θέλω να κάνω κάποια τοποθέτηση. Η δικιά μου η θέση η νομική είναι αυτή που έχετε δει στη γνωμοδότηση που φαντάζομαι ότι όλοι έχετε λάβει γνώση αυτής, η οποία γνωμοδότηση να πούμε εκ των προτέρων ότι έχει συνταχθεί με βάση τα στοιχεία που έχουν παρασχεθεί στη νομική υπηρεσία και είναι αυτά που αναφέρονται στην αρχή της γνωμοδότησης. Πέρα από αυτά εμείς δεν έχουμε επεξεργαστεί άλλα στοιχεία τουλάχιστον στο χρόνο που συντάχθηκε η γνωμοδότηση προκειμένου να μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε σε αυτή. Αν υπάρχουν άλλα στοιχεία ή από οποιονδήποτε και είναι κρίσιμα κατά τη γνώμη του έχοντος τα στοιχεία για την έκφραση της γνώμης της νομικής υπηρεσίας εμείς παρακαλούμε αυτά να παρασχεθούν προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν. Τα στοιχεία που έχει η νομική υπηρεσία στα χέρια της είναι αυτά που αναφέρονται στην αρχή της γνωμοδότησης και μόνο. Άλλα έγγραφα πέρα από αυτά δεν έχουν έρθει σε εμάς.

Πρόεδρος: Εάν υπάρξουν νεότερα στοιχεία καλά είναι να κατατεθούνε γιατί είναι μια υπόθεση με βάθος πολλών ετών όπως βλέπουμε και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να παρθεί μία απόφαση εν θερμώ και άμεσα κατά τη γνώμη μου πάντα. Συγνώμη. Δεν κάνω παρέμβαση αλλά αυτή η επίκληση στην αναζήτηση των στοιχείων δεν θα πρέπει να μείνει στο προφορικό. Πρέπει να κατατεθούν.

Σ’ αυτό το σημείο ο κύριος πρόεδρος προσπαθεί να δώσει το λόγο στον κύριο Αμανατιάδη προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του κυρίου Καμαρινού ο οποίος ζητάει να τοποθετηθεί η διοίκηση μέσω του δημάρχου και να πει τι έχει κάνει.

Πρόεδρος: Δεν θα καθορίσετε εσείς.

Ο κύριος Καμαρινός επιμένει να μιλήσει ο δήμαρχος και να πει σε τι δεσμεύτηκε, αφού ακούστηκε ότι γλίτωσε δέκα χρόνια παρελθόντων ετών για το ΘΕΠΑΝ, αφού ακούστηκε για ενοίκιο 1.800 ευρώ. Ο κύριος Ρούμελης επιμένει να δώσει το λόγο στον κύριο Αμανατιάδη αλλά επεμβαίνει ο ίδιος ο δήμαρχος και τοποθετείται. Η τοποθέτηση του κυρίου δημάρχου είναι πως έπρεπε να κάνουν ενέργειες οι προηγούμενοι δήμαρχοι που δεν έκαναν και ότι η διοίκησή του το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον είναι να πληρώσει ενοίκιο.

Χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να πει η διοίκηση ότι κάτι είχε κατά νου και πάλι ο δήμαρχος δεν είπε ξεκάθαρα πως η διοίκηση θα θέσει προς ψήφιση την παραδοχή από πλευράς του δήμου ότι το ΘΕΠΑΝ ανήκει στην Εκκλησία.

Μετά τους επικεφαλής παίρνει το λόγο ο κύριος Αμανατιάδης ο οποίος είπε ότι η διοίκηση δεν μπορούσε να παρουσιάσει εισήγηση γιατί δεν έφερε η ίδια το θέμα.

Τρεισήμισι ώρες μετά την αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου αποφάσισε να πει ότι το θέμα θα έπρεπε να τελειώνει κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενώ επί τρεισήμισι ώρες η διοίκηση έλεγε και ξαναέλεγε ότι δεν έφερε εισήγηση γιατί τη συζήτηση την προκάλεσαν πολίτες, αποφάσισε όχι μόνο να φέρει εισήγηση αλλά μια εισήγηση για την οριστική απεμπόληση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δήμου πάνω στο χώρο του ΘΕΠΑΝ. Χωρίς έγγραφη εισήγηση της διοίκησης, χωρίς να δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους πλήρης φάκελος όλων των στοιχείων και τον νόμων που επικαλείται η διοίκηση για να αποποιηθεί των δικαιωμάτων της πάνω σε δημοτική περιουσία, προχώρησε με μια προφορική εισήγηση του ποδαριού από τον δήμαρχο σε μια πολύ σημαντική πράξη σε βάρος και όχι προς όφελος των δικαιωμάτων του δήμου.

Κατόπιν αυτής της τοποθέτησης του δημάρχου ακολούθησαν διάφορες ομορφιές. Η διοίκηση δια κάποιων φοβερών και τρομερών κυρίων που έχουν αναλάβει να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά, αφού κανένας άλλος δεν μπορεί εκτός από αυτούς, είπε ότι δεν γίνεται μετά από τόσες ώρες να μην παρθεί απόφαση και να πάει και να έρχεται το θέμα. Δηλαδή το αν θα εισηγούνταν η διοίκηση είχε να κάνει με τη χρονική διάρκεια της συνεδρίασης; Αν ήταν κάτω από τρεις ώρες δεν θα έκανε εισήγηση κι αν ήταν πάνω από τρεις ώρες θα έκανε; Η στάση της διοίκησης ήταν εμπαιγμός προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Η διοίκηση μεθοδευμένα πάτησε σε μια πρόταση πολιτών ώστε να ψηφίσει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που ζητούσαν οι πολίτες, χωρίς μάλιστα να αιτιολογήσει πλήρως τη στάση της αφού όπως μονότονα επαναλάμβανε το θέμα δεν εισήχθη προς συζήτηση με δική της ευθύνη!

Κιμ. Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ