♦ Δηλώσεις του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη φορέων και πολιτικών προσώπων
Την κάθετη αντίθεσή του με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) για κατάργηση και μεταφορά τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (πρώην Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι.) στις Σέρρες, και τη διεκδίκηση της περαιτέρω ενίσχυσής του, εξέφρασε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, συντασσόμενος με πλήθος αυτοδιοικητικών, βουλευτών, εκπροσώπων της Εκκλησίας και φορέων της πόλης, στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Σίνδο.
Πρόκειται για μία αιφνιδιαστική εισήγηση με την οποία η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος προτίθεται να μεταφέρει τα τρία τμήματα της Σχολής Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες. Η απόφαση αυτή, εάν οριστικοποιηθεί, θα οδηγήσει στην κατάργηση από τη Θεσσαλονίκη των τμημάτων: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, που αποτελούνται σχεδόν από 6.000 φοιτητές και 60 μέλη ΔΕΠ, και θα μεταφερθούν ή θα συγχωνευθούν με εκείνα των Σερρών, όπου κατέχει την έδρα της Σχολής.
Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες προκλητικές αποφάσεις και αντιλήψεις, απαράδεκτες και παλαιοκομματικές, που μας γυρνάνε πίσω στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όπου οι πολιτευτές και οι βουλευτές έταζαν στρατόπεδα, φυλακές και Πανεπιστήμια σε διάφορους νομούς». «Πρέπει όλοι μας, δήμαρχοι, βουλευτές, φορείς της πόλης, να κινητοποιηθούμε άμεσα, να υπάρξει ένα ενιαίο ψήφισμα, να οριστεί μία επιτροπή και να απευθυνθούμε στον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, στην υπουργό Παιδείας, στους πολιτικούς αρχηγούς, ακόμη και στον πρωθυπουργό, ζητώντας όχι μόνο να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε., όχι μόνο να μην κλείσουν και να μην μεταφερθούν σχολές, αλλά, αντίθετα να διεκδικήσουμε την περεταίρω ενίσχυση και αναβάθμισή τους», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης.
«Ιδιαιτέρα στις τρέχουσες συγκυρίες και συνθήκες», τόνισε ο δήμαρχος, «οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος, αλλά και οι άλλες ειδικότητες είναι περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ, με αδήριτη την ανάγκη όχι για συρρίκνωση αλλά για την ενδυνάμωσή τους, για την άμεση σύνδεσή τους με τη βιομηχανική ζώνη και τη συνεχή αλληλεπίδρασή τους με την αγορά εργασίας και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, με τις σύγχρονες εταιρίες και οργανισμούς της Θεσσαλονίκης που έχουν εντάξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο αναπτυξιακό τους σχέδιο, καθώς και τη σύνδεσή τους με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και νέες τεχνολογίες».
Δελτίο τύπου του δήμου Νεάπολης Συκεών