Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΗΠόσες θερμίδες πρέπει να φάω; (Μέρος δεύτερο)

Πόσες θερμίδες πρέπει να φάω; (Μέρος δεύτερο)

Διατροφικά μοτίβα, μέγεθος μερίδας και βάρος 

Οι άνθρωποι δεν τρώνε θρεπτικά συστατικά ή τρόφιμα μεμονωμένα. Φαίνεται ότι τα γεύματα εμπίπτουν σε ένα γενικό πρότυπο κατανάλωσης και οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διερευνούν κατά πόσον συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες ή πρότυπα γευμάτων βοηθούν στον έλεγχο του βάρους ή συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τα μεγέθη των μερίδων αυξήθηκαν επίσης δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπως και η κατανάλωση «γρήγορων τροφών», για παράδειγμα, καταναλώνουν μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων από το «γρήγορο φαγητό»  – και αυτές οι τάσεις συνεισφέρουν στην επιδημία παχυσαρκίας.

Διαιτητικά μοτίβα και βάρος 

Τα λεγόμενα «συνετά» διαιτητικά πρότυπα-δίαιτες που χαρακτηρίζoνται από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα – φαίνεται να προστατεύουν από την αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ τα «δυτικά» πρότυπα – με περισσότερο κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο κρέας, γλυκά ποτά, υδατάνθρακες ή πατάτες – έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία.  Το διατροφικό πρότυπο δυτικού τύπου συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Ακολουθώντας μια δίαιτα με μεσογειακό στυλ, καλά τεκμηριωμένη για την προστασία από χρόνιες ασθένειες, φαίνεταιότι βοηθάει επίσης για τον έλεγχο του βάρους. Η παραδοσιακή διατροφή με μεσογειακό στυλ είναι υψηλότερη στο λίπος (περίπου το 40% των θερμίδων) από την τυπική αμερικανική διατροφή (34% των θερμίδων , αλλά το μεγαλύτερο μέρος του λίπους προέρχεται από το ελαιόλαδο και άλλες φυτικές πηγές. Η διατροφή είναι επίσης πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρπούς, όσπρια και ψάρια. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2008 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια δίαιτα με μεσογειακό στυλ είχαν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ή περισσότερη απώλεια βάρους. 

Πρωινό, συχνότητα φαγητού, σνακ και βάρος

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας, αν και τα στοιχεία είναι ισχυρότερα για τα παιδιά, ειδικά για τους εφήβους, σε σχέση με τους ενήλικες. Η συχνότητα φαγητού και σνακ έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, κατά μέσο όρο, τα παιδιά παίρνουν το 27% των καθημερινών θερμίδων από σνακ, κυρίως από επιδόρπια και αναψυκτικά, και όλο και περισσότερο από αλμυρά σνακ και καραμέλες. Ωστόσο, υπήρξαν αντικρουόμενα συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ συχνότητας γεύματος, σνακ και ελέγχου βάρους και απαιτείται περισσότερη έρευνα. 

Μεγέθη και Βάρος μερίδας

Από τη δεκαετία του 1970, τα μεγέθη των μερίδων έχουν αυξηθεί τόσο για τα τρόφιμα που καταναλώνονται στο σπίτι όσο και για τα τρόφιμα που καταναλώνονται μακριά από το σπίτι, σε ενήλικες και παιδιά. Βραχυπρόθεσμες μελέτες δείχνουν σαφώς ότι όταν οι άνθρωποι σερβίρουν μεγαλύτερες μερίδες, τρώνε περισσότερο. Μία μελέτη, παραδείγματος χάριν, έδωσε δοχεία γεμάτα ποπ κορν μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους, όσοι έλαβαν μεγάλα δοχεία κατανάλωναν περίπου 30% περισσότερο ποπ κορν από εκείνους που έλαβαν δοχεία μεσαίου μεγέθους. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν μεγαλύτερα ποτά τείνουν να πίνουν σημαντικά περισσότερα, αλλά δεν μείωσαν την επακόλουθη κατανάλωση τροφής.  Μια πρόσθετη μελέτη έδειξε ότι, όταν παρέχονται μεγαλύτερα μεγέθη μερίδας, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο. 

Γρήγορο φαγητό και βάρος

Το γρήγορο φαγητό είναι γνωστά για τις μεγάλες μερίδες, τις χαμηλές τιμές, την υψηλή γευστικότητα και την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ υπάρχουν στοιχεία από μελέτες σε εφήβους και ενήλικες που η συχνή κατανάλωση ταχυφαγίας συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην αύξηση του σωματικού βάρους.  Η μελέτη CARDIA, για παράδειγμα, ακολουθεί 3.000 νεαρούς ενήλικες για 13 χρόνια. Οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα γρήγορης πρόσληψης τροφής, από την αρχή της μελέτης, ζύγιζαν κατά μέσο όρο περίπου 7 κιλά περισσότερο από τους ανθρώπους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα γρήγορης πρόσληψης τροφής. Είχαν επίσης μεγαλύτερη περιφέρει μέσης και μεγαλύτερη αύξηση των τριγλυκεριδίων, και διπλασιάστηκαν οι πιθανότητες ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου. 

Η γραμμή άμυνας : Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους και τη χρόνια νόσου.

Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά την ενηλικίωση είναι συχνά βαθμιαία, περίπου μισό κιλό ετησίως, αλλά αυτό μπορεί να προσθέσει, με την πάροδο του χρόνου, ένα σοβαρό πρόβλημα προσωπικής και δημόσιας υγείας. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι ίδιες επιλογές για υγιεινές διατροφικές συνήθειες και πρότυπα διατροφής που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους:

  • Επιλέξτε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, υγιεινές πηγές πρωτεϊνών (ψάρια, πουλερικά, φασόλια) και ελαιόλαδο.

  • Περιορίστε τα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τις πατάτες, τα κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα και άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γρήγορο φαγητό.

Αν και η συμβολή οποιασδήποτε αλλαγής της διατροφής στον έλεγχο βάρους μπορεί να είναι μικρή, μαζί, οι αλλαγές θα μπορούσαν να προστεθούν σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου και σε ολόκληρη την κοινωνία.  Δεδομένου ότι οι επιλογές τροφίμων των ανθρώπων διαμορφώνονται από το περιβάλλον τους, είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που καθιστούν πιο υγιή τα τρόφιμα πιο προσιτά και πολιτικές που να μειώνουν τη διαθεσιμότητα και την εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων.

Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Bιβλιογραφικές αναφορές

1. Willett WC, Leibel RL. Το διαιτητικό λίπος δεν αποτελεί βασικό καθοριστικό παράγοντα για το σωματικό λίπος. Am J Med . 2002 · 113 Suppl 9Β: 47S-59S.

2. Melanson EL, Astrup Α, Donahoo WT. Η σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης λίπους και λιπαρών οξέων και του σωματικού βάρους, του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου. Ann Nutr Metab . 2009, 55: 229-43.

3. Sacks FM, Bray GA, Carey VJ, et αϊΣύγκριση δίαιτας με απώλεια βάρους με διαφορετικές συνθέσεις λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. N Engl J Med . 2009, 360: 859-73.

4. Shai Ι, Schwarzfuchs D, Henkin Υ, et αϊΑπώλεια βάρους με δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μεσογειακή ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. N Engl J Med . 2008, 359: 229-41.

5. Howard BV, Manson JE, Stefanick ML, et αϊΧαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφικό πρότυπο και αλλαγή βάρους σε 7 χρόνια: η Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών Διαιτητική Δοκιμή Τροποποίησης. JAMA . 2006, 295: 39-49.

6. Field ΑΕ, Willett WC, Lissner L, Colditz GA. Διαιτητικό λίπος και αύξηση βάρους μεταξύ των γυναικών στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών. Παχυσαρκία (Ασημένια Άνοιξη) . 2007, 15: 967-76.

7. Koh-Banerjee Ρ, Chu NF, Spiegelman D, et αϊ. Προοπτική μελέτη της συσχέτισης των μεταβολών στη διατροφική πρόσληψη, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα με κέρδος 9 ετών στην περίμετρο της μέσης μεταξύ 16 587 αμερικανών ανδρών. Am J Clin Nutr . 2003, 78: 719-27.

8. Thompson ΑΚ, Minihane ΑΜ, Williams CM. Τρανς λιπαρά οξέα και αύξηση βάρους. Int J Obes (Lond) . 2011 · 35: 315-24.

9. Mozaffarian ϋ, Hao Τ, Rimm ΕΒ, Willett WC, Hu FB. Αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής και το μακροπρόθεσμο κέρδος βάρους σε γυναίκες και άνδρες. N Engl J Med . 2011, 364: 2392-404.

10. Halton ΤΙ, Hu FB. Οι επιδράσεις των δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στη θερμογένεση, την κορεσμό και την απώλεια βάρους: κριτική επισκόπηση. J Am Coll Nutr . 2004, 23: 373-85.

11. Westerterp-Plantenga MS, Nieuwenhuizen Α, Tome D, Soenen S, Westerterp ΚΚΔιατροφική πρωτεΐνη, απώλεια βάρους και συντήρηση βάρους. Annu Rev Nutr . 2009, 29: 21-41.

12. Furtado JD, Campos Η, Appel LJ, et αϊ. Αποτέλεσμα πρόσληψης πρωτεϊνών, ακόρεστων λιπαρών και υδατανθράκων στην απολιποπρωτεΐνη Β και VLDL και LDL που περιέχουν απολιποπρωτεΐνη C-III: προκύπτουν από την OmniHeart Trial. Am J Clin Nutr . 2008, 87: 1623-30.

13. Appel LJ, Sacks FM, Carey VJ, et αϊΕπιδράσεις της πρόσληψης πρωτεϊνών, μονοακόρεστων λιπαρών και υδατανθράκων στην πίεση του αίματος και τα λιπίδια του ορού: αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης δοκιμής OmniHeart. JAMA . 2005, 294: 2455-64.

14. Bernstein ΑΜ, Sun Q, Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Willett WC. Σημαντικές πηγές πρωτεϊνικών πρωτεϊνών και κίνδυνος στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες. Κυκλοφορία . 2010 · 122: 876-83.

15. Aune D, Ursin G, Veierod ΜΒ. Η κατανάλωση κρέατος και ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των μελετών κοόρτης. Diabetologia . 2009, 52: 2277-87.

16. Pan Α, Sun Q, Bernstein ΑΜ, et αϊ. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2: 3 κοόρτες των ενηλίκων των ΗΠΑ και μια αναθεωρημένη μετα-ανάλυση. Am J Clin Nutr . 2011, 94 (4): 1088-96.

17. Abete Ι, Astrup Α, Martinez JA, Thorsdottir Ι, Zulet ΜΑΗ παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο: ο ρόλος των διαφορετικών τρόπων διανομής μακροθρεπτικών διατροφικών συστατικών και των ειδικών συστατικών διατροφής στην απώλεια βάρους και στη συντήρηση. Nutr Rev . 2010, 68: 214-31.

18. Barclay AW, Petocz Ρ, McMillan-Price J, et αϊΟ γλυκαιμικός δείκτης, το γλυκαιμικό φορτίο και ο κίνδυνος χρόνιας ασθένειας – μια μετα-ανάλυση των μελετών παρατήρησης. Am J Clin Nutr . 2008, 87: 627-37.

19. Mente Α, de Koning L, Shannon HS, Anand SS. Μια συστηματική ανασκόπηση των στοιχείων που υποστηρίζουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των διαιτητικών παραγόντων και της στεφανιαίας νόσου. Arch Intern Med . 2009, 169: 659-69.

20. Koh-Banerjee Ρ, Franz Μ, Sampson L, et αϊΑλλαγές στην κατανάλωση ινών ολικής αλέσεως, πίτουρου και δημητριακών σε σχέση με την αύξηση του σωματικού βάρους των 8 ετών στους άνδρες. Am J Clin Nutr. 2004, 80: 1237-45.

Η σχέση μεταξύ των μεταβολών στις προσλήψεις των διαιτητικών ινών και των προϊόντων σιτηρών και των μεταβολών του βάρους και της ανάπτυξης της παχυσαρκίας μεταξύ των μεσήλικων γυναικών. Am J Clin Nutr . 2003, 78: 920-7.

22. Ledoux TA, Hingle MD, Baranowski T. Σχέση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών με λιπώδη ισορροπία: μια συστηματική ανασκόπηση. ΟΒΕΣ Rev . 2011, 12: e143-50.

23. Mattes RD, Kris-Etherton PM, Foster GD. Ο αντίκτυπος των φιστικιών και των καρπών με κέλυφος στο σωματικό βάρος και την υγιή απώλεια βάρους σε ενήλικες. J Nutr . 2008 · 138: 1741S-5S.

24. Bes-Rastrollo Μ, Sabate J, Gomez-Gracia Ε, Alonso Α, Martinez JA, Martinez-Gonzalez ΜΑΚατανάλωση καρυδιών και αύξηση βάρους σε μια μεσογειακή κοόρτη: Η μελέτη SUN. Παχυσαρκία (Ασημένια Άνοιξη) . 2007, 15: 107-16.

25. Bes-Rastrollo Μ, Wedick ΝΜ, Martinez-Gonzalez ΜΑ, Li TY, Sampson L, Hu FB. Προοπτική μελέτη της κατανάλωσης καρυδιών, της μακροχρόνιας αλλαγής βάρους και του κινδύνου παχυσαρκίας στις γυναίκες. Am J Clin Nutr . 2009, 89: 1913-19.

26. Zemel ΜΒ, Shi Η, Greer Β, Dirienzo D, Zemel PC. Ρύθμιση της περιεκτικότητας σε λιπαρά με διαιτητικό ασβέστιο. FASEB J . 2000, 14: 1132-8.

27. Zemel MB, Thompson W, Milstead Α, Morris Κ, Campbell Ρ. Ασβέστιο και γαλακτοκομική επιτάχυνση της απώλειας βάρους και λίπους κατά τη διάρκεια περιορισμού της ενέργειας σε παχύσαρκους ενήλικες. Obes Res . 2004, 12: 582-90.

28. Lanou AJ, Barnard Νϋ. Υποθέσεις γαλακτοκομικών και απώλειας βάρους: μια αξιολόγηση των κλινικών δοκιμών. Nutr Rev . 2008, 66: 272-9.

29. Phillips SM, Bandini LG, Cyr Η, Colclough-Douglas S, Naumova Ε, Must A. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και το σωματικό βάρος και το λίπος μελετήθηκαν κατά μήκος της εφηβικής περιόδου. Int J Obes Relat Metab Disord . 2003, 27: 1106-13.

30. Rajpathak SN, Rimm ΕΒ, Rosner Β, Willett WC, Hu FB. Προσλήψεις ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους στους άντρες των ΗΠΑ. Am J Clin Nutr . 2006, 83: 559-66.

31. Snijder MB, van Dam RM, Stehouwer CD, Hiddink GJ, Heine RJ, Dekker JM. Μια προοπτική μελέτη της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχέση με τις μεταβολές των παραγόντων μεταβολικού κινδύνου: η μελέτη Hoorn. Παχυσαρκία (Ασημένια Άνοιξη) . 2008, 16: 706-9.

32. Boon N, Koppes LL, Saris WH, Van Mechelen W. Η σχέση μεταξύ πρόσληψης ασβεστίου και σύστασης σώματος σε ολλανδικό πληθυσμό: Η διαχρονική μελέτη του Αμστερνταμ για την ανάπτυξη και την υγεία. Am J Epidemiol . 2005, 162: 27-32.

33. Berkey CS, Rockett HR, Willett WC, Colditz GA. Γάλα, γαλακτοκομικό λίπος, διαιτητικό ασβέστιο και αύξηση βάρους: διαχρονική μελέτη εφήβων. Arch Pediatr Adolesc Med . 2005, 159: 543-50.

34. Vartanian LR, Schwartz ΜΒ, Brownell KD. Επιδράσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών στη διατροφή και την υγεία: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Am J Δημόσια υγεία . 2007, 97: 667-75.

35. Malik VS, Willett WC, Hu FB. Ζαχαρούχα ποτά και ΒΜΙ σε παιδιά και εφήβους: αναλύσεις μετα-ανάλυσης. Am J Clin Nutr . 2009, 89: 438-9. συγγραφέας απάντηση 9-40.

36. Hu FB, Malik VS. Ζαχαρούχα ποτά και κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτης τύπου 2: επιδημιολογικά στοιχεία. Physiol Behav . 2010, 100: 47-54.

37. Malik VS, Popkin ΒΜ, Bray GA, Despres JP, Willett WC, Hu FB. Ζαχαρούχα ποτά και κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2: μια μετα-ανάλυση. Διαβήτης φροντίδας . 2010, 33: 2477-83.

38. Pan A, Hu FB. Επιδράσεις των υδατανθράκων στο κορεσμό: διαφορές μεταξύ υγρών και στερεών τροφίμων. Curr Opin Clin Nutr . 2011, 14: 385-90.

39. Ogden CL KB, Carroll MD, Park S. Κατανάλωση ποτών ζάχαρης στις Ηνωμένες Πολιτείες , 2005-2008. Hyattsville, MD: Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας. 2011.

40. Chen L, Appel LJ, Loria C, et αϊ. Η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με την απώλεια βάρους: η δοκιμή PREMIER. Am J Clin Nutr . 2009, 89: 1299-306.

41. Ebbeling CB, Feldman ΗΑ, Osganian SK, Chomitz VR, Ellenbogen SJ, Ludwig DS. Επιδράσεις της μείωσης της κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη σε σωματικό βάρος σε εφήβους: τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη πιλοτική μελέτη. Παιδιατρική . 2006, 117: 673-80.

42. Brownell KD, Farley Τ, Willett WC, et αϊ. Η δημόσια υγεία και τα οικονομικά οφέλη από τη φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών. N Engl J Med . 2009, 361: 1599-605.

43. Wang L, Lee ΙΜ, Manson JE, Buring JE, Sesso HD. Η κατανάλωση οινοπνεύματος, η αύξηση του σωματικού βάρους και ο κίνδυνος να γίνει υπέρβαρος σε μεσήλικες και μεγαλύτερες γυναίκες. Arch Intern Med . 2010 · 170: 453-61.

44. Liu S, Serdula MK, Williamson DF, Mokdad ΑΗ, Byers Τ. Μια προοπτική μελέτη της πρόσληψης αλκοόλ και της αλλαγής του βάρους του σώματος μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ. Am J Epidemiol . 1994, 140: 912-20.

45. Wannamethee SG, Field ΑΕ, Colditz GA, Rimm ΕΒΗ πρόσληψη αλκοόλ και η αύξηση του σωματικού βάρους των 8 ετών στις γυναίκες: μια προοπτική μελέτη. Obes Res . 2004, 12: 1386-96.

46. ​​Lewis CE, Smith DE, Wallace DD, Williams OD, Bild DE, Jacobs DR, Jr. Οι εβδομαδιαίες τάσεις στο σωματικό βάρος και οι συσχετισμοί με τον τρόπο ζωήςκαι τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς σε ασπρόμαυρους ενήλικεςη μελέτη CARDIA. Am J Δημόσια υγεία . 1997, 87: 635-42.

47. Bes-Rastrollo Μ, Sanchez-Villegas Α, Gomez-Gracia Ε, Martinez JA, Pajares RM, Martinez-Gonzalez ΜΑ. Οι προγνώστες του κέρδους βάρους σε μια μεσογειακή ομάδα: το Seguimiento Universidad de Navarra Μελέτη 1. Am J Clin Nutr . 2006, 83: 362-70. κουίζ 94-5.

48. Poti JM, Popkin ΒΜ. Τάσεις στην πρόσληψη ενέργειας στα παιδιά των ΗΠΑ από την κατανάλωση της θέσης και της πηγής τροφίμων, 1977-2006. J Am Diet Assoc . 2011, 111: 1156-64.

49. Schulze ΜΒ, Fung ΤΤ, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Διαιτητικά πρότυπα και αλλαγές στο σωματικό βάρος στις γυναίκες. Παχυσαρκία(Ασημένια Άνοιξη) . 2006, 14: 1444-53.

50. Newby ΡΚ, Muller ϋ, Hallfrisch J, Andres R, Tucker KL. Τα πρότυπα τροφίμων μετρώνται με ανάλυση παραγόντων και ανθρωπομετρικές αλλαγές στους ενήλικες. Am J Clin Nutr . 2004, 80: 504-13.

51. Schulz M, Nothlings U, Hoffmann Κ, Bergmann ΜΜ, Boeing Η. Αναγνώριση ενός τρόπου φαγητού που χαρακτηρίζεται από επιλογές τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που σχετίζονται με χαμηλή μελλοντική αλλαγή βάρους στην ομάδα EPIC-Potsdam. J Nutr . 2005, 135: 1183-9.

52. Newby ΡΚ, Muller D, Hallfrisch J, Qiao Ν, Andres R, Tucker KL. Διαιτητικά πρότυπα και αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης στους ενήλικες. Am J Clin Nutr . 2003, 77: 1417-25.

53. Sofi F, Abbate R, Gensini GF, Casini Α. Συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα οφέλη της προσχώρησης στη μεσογειακή διατροφή για την υγεία: επικαιροποιημένη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Am J Clin Nutr . 2010, 92: 1189-96.

54. Wright JD WC-Υ. Τάσεις πρόσληψης ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών σε ενήλικες από το 1999-2000 έως το 2007-2008 . Hyattsville, MD: Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας. 2010.

55. Buckland G, Bach Α, Serra-Majem L. Παχυσαρκία και μεσογειακή δίαιτα: συστηματική ανασκόπηση μελετών παρατήρησης και παρέμβασης. ΟΒΕΣ Rev . 2008, 9: 582-93.

56. Διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανών. Έκθεση της DGAC σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τους δίαιτες για τους Αμερικανούς , 2010 . 2010.

57. Popkin ΒΜ, Duffey KJ. Μήπως η πείνα και η κορεστικότητα οδηγούν σε φαγητό πια; Αυξάνοντας τις ευκαιρίες φαγητού και μειώνοντας το χρόνο μεταξύ των διατροφικών περιστατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Am J Clin Nutr . 2010, 91: 1342-7.

58. Nielsen SJ, Popkin ΒΜ. Μοτίβα και τάσεις στα μεγέθη των μερίδων τροφίμων, 1977-1998. JAMA . 2003 · 289: 450-3.

59. Piernas C, Popkin ΒΜ. Τα πρότυπα και οι τάσεις των μερίδων τροφίμων μεταξύ των παιδιών των ΗΠΑ και η σχέση με το συνολικό μέγεθος της περίπτωσης κατανάλωσης, 1977-2006. J Nutr . 2011 · 141: 1159-64.

60. Wansink B, Kim J. Bad popcorn σε μεγάλους κάδους: το μέγεθος της μερίδας μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη όσο και τη γεύση. J Nutr . 2005, 37: 242-5.

61. Duffey KJ, Gordon-Larsen Ρ, Jacobs DR, Jr., Williams OD, Popkin ΒΜΔιαφορετικοί συνδυασμοί κατανάλωσης τροφίμων ταχείας εστίασης και εστιατορίου με τριμηνιαία αλλαγή δείκτη μάζας σώματος: Ανάπτυξη κινδύνου στεφανιαίας αρτηρίας στη μελέτη των νέων ενηλίκων. Am J Clin Nutr . 2007, 85: 201-8.

62. Duffey KJ, Gordon-Larsen Ρ, Steffen LM, Jacobs DR, Jr., Popkin ΒΜΗ τακτική κατανάλωση από τα καταστήματα γρήγορου φαγητού σε σχέση με άλλα εστιατόρια συνδέεται διαφορικά με τα μεταβολικά αποτελέσματα σε νέους ενήλικες. J Nutr . 2009, 139: 2113-8.

63. Taveras ΕΜ, Berkey CS, Rifas-Shiman SL, et αϊΈνωση κατανάλωσης τηγανισμένων τροφών μακριά από το σπίτι με δείκτη μάζας σώματος και ποιότητα διατροφής σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Παιδιατρική . 2005, 116: e518-24.

64. Γαλλική ΑΕ, Harnack L, Jeffery RW. Γρήγορη χρήση εστιατορίων μεταξύ των γυναικών στη μελέτη Λίρα της Πρόληψης: διατροφικές, συμπεριφορικές και δημογραφικές συσχετίσεις. Int J Obes Relat Metab Disord . 2000, 24: 1353-9.

65. Pereira ΜΑ, Kartashov ΑΙ, Ebbeling CB, et αϊΓαστρονομικές συνήθειες, αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη (μελέτη CARDIA): 15ετής προοπτική ανάλυση. Lancet . 2005, 365: 36-42.

66. Rosenheck R. Κατανάλωση ταχείας τροφής και αυξημένη θερμιδική πρόσληψη: μια συστηματική ανασκόπηση μιας τροχιάς για την αύξηση του σωματικού βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. ΟΒΕΣ Rev . 2008, 9: 535-47.

67. Rolls, BJ, LS Roe, et αϊ. (2007). «Η επίδραση των μεγάλων μεγεθών των μερίδων στην πρόσληψη ενέργειας διατηρείται για 11 ημέρες.» Παχυσαρκία(Silver Spring) 15 (6): 1535-1543.

68. Ello-Martin, JA, JH Ledikwe, et αϊ(2005). «Η επίδραση του μεγέθους της μερίδας τροφής και της ενεργειακής πυκνότητας στην ενεργειακή πρόσληψη: επιπτώσεις στη διαχείριση του βάρους.» Am J Clin Nutr 82 (1 Suppl): 236S-241S.

Πόσες θερμίδες πρέπει να φάω; (Μέρος πρώτο)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ